VC Malajzie – preteky.

Znie to neuveriteľne, ale hneď v druhých pretekoch Sebastiana Vettela za tím Scuderia Ferrari, si nemecký pilot pripisuje na svoje konto víťazstvo vo Veľkej cene Malajzie. To, čo sa nepodarilo minulý rok ani raz, sa teraz udialo hneď v druhom podujatí sezóny.

Sebastian Vettel / Malajzia 2015

V Austrálii sa zdal Mercedes nedostižným. V Malajzii počas tréningov a v kvalifikácii to už tak presvedčivé nebolo a v samotných pretekoch sa predsa len museli skloniť Mercedesy pred monopostom Ferrari SF-15T.

Z pohľadu Ferrari bol štart do pretekov rozpačitý. Vettel si pozíciu udržal a dokázal držať s Mercedesom Lewisa Hamiltona krok. Naopak Kimi Räikkonen si opäť užil kus smoly. Na konci prvého kola sa dostal do kontaktu s jedným so Sauberov a s defektom musel absolvovať celé kolo. Aj keď v kolízii bol nevinne, musel sám pretrpieť pomalú jazdu do boxov. Po výmene pneu bol na poslednom mieste a začala sa pre neho skvelá stíhacia jazda.

GP MALESIA F1/2015

V štvrtom kole došlo ku kolízii a šmyku Ericssona a jeho Sauberu. Na trať vychádza SafetyCar (SC). Do boxov zašli oba Mercedesy, ale Ferrari Sebastiana Vettela nie. Vo Ferrari zjavne zvolili inú stratégiu ako v Mercedese a až ďalší priebeh Veľkej ceny ukáže, či zareagovali správne. Pre Kimiho bol výjazd SC na trať veľká pomoc. Štartové pole spomalilo a on sa mohol dostať do rovnakého kola ako čelo pretekov.

Pri reštarte pretekov v siedmom kole bolo poradie na čele Vettel, Hulkenberg, Grosjean, Sainz, Hamilton, Ricciardo, Massa, Pérez, Rosberg… Oba Mercedesy si postupne kliesnili cestu dopredu a už v desiatom kole bol Hamilton desať sekúnd za Vettelom na druhom mieste. Rosberg sa na tretie prepracoval až v štrnástom a jeho strata bola na prvých dvoch samozrejme väčšia.

GP MALESIA F1/2015

Počas pretekov bolo vidieť niekoľko zaujímavých súbojov a následných výjazdov mimo trať, či hodín. Súboje prebiehali aj v stratégii, kedy Mercedesy a Ferrari museli reagovať na rozdielne opotrebenie pneumatík. Podľa tímových rozhovorov vo vysielačkách sa dalo usúdiť, že Mercedes sa trápil s ich opotrebením oveľa viac ako vo Ferrari. Výsledkom tohoto súboja je prvenstvo Sebastiana Vettela a druhé a tretie miesto pre Mercedes.

GP MALESIA F1/2015

Skvelý výkon predviedol druhý pilot Scudérie Kimi Räikkonen. Ten skvelou jazdou dokázal zmazať stratu na čelo pretekov a v cieli si pripísal body za skvelé štvrté miesto.

Výsledky pretekov:
1 S. Vettel Ferrari 56 1:41:05.793
2 L. Hamilton Mercedes +0:08.569
3 N. Rosberg Mercedes +0:12.310
4 K. Raikkonen Ferrari +0:53.822
5 V. Bottas Williams +1:10.409
6 F. Massa Williams +1:13.586
7 M. Verstappen Toro Rosso +1:37.762
8 C. Sainz Toro Rosso +1 kolo
9 D. Kwjat Red Bull +1 kolo
10 D. Ricciardo Red Bull +1 kolo
11 R. Grosjean Lotus +1 kolo
12 F. Nasr Sauber +1 kolo
13 S. Perez Force India +1 kolo
14 N. Hulkenberg Force India +1 kolo
15 R. Merhi Manor-Marussia +3 kolá
– P. Maldonado Lotus +9 kôl
– J. Button McLaren +15 kôl
– F. Alonso McLaren +35 kôl
– M. Ericsson Sauber +53 kôl
– W. Stevens Manor-Marussia +56 kôl

 

Zdroj: Ferrari S.p.a

Pridaj komentár