Štefan Rosina ml.

Štefan Rosina ml. sa vracia na pretekársku scénu!

Štefan „Štofi“ Rosina ml. (28) sa navždy zapísal do histórie slovenského motoršportu. Rodák z Púchova je jediným Slovákom, ktorému sa podarilo stáť na pódiu oficiálnych majstrovstiev sveta FIA (GT1), zároveň vyhral prestížne preteky FIA GT Series a pravidelne skóroval v najvýznamnejších okruhových seriáloch ako Porsche Supercup. Po dvojročnej odmlke sa vracia späť na medzinárodnú pretekársku scénu.

Štefan Rosina ml.

Štofi Rosina dnes hlási návrat do hádam najcennejšieho európskeho seriálu najsilnejších kapotovaných vozidiel GT3: Blancpain GT Series, presnejšie do jej šprintovej odnože – Blancpain Sprint Series. Dokopy 5 pretekárskych víkendov predstaví tento rok zakaždým dvoje hodinových pretekov, ktoré zahŕňajú tiež výmenu jazdcov. Štofiho tímovým kolegom v tíme Grasser je slávny Jeroen Bleekemolen – dnes už veterán tejto kategórie. Spolu osedlajú zelené Lamborghini Huracán GT3. Rakúsky Grasser Racing Team (GRT) je zároveň továrenským tímom tejto slávnej talianskej značky. Sezóna začína už budúci víkend v talianskom Misane. Tu je kompletný kalendár podujatí na tento rok:

8.-10. apríl – Misano (ITA)
6.-8. máj – Brands Hatch (GB)
1.-3. júl – Nurburgring (GER)
26.-28. august – Hungaroring (HUN)
30. sept. – 2. október – Barcelona (SPA)

Štefan Rosina ml.

Pozrime sa ešte stručne do histórie nášho najúspešnejšieho automobilového pretekára. Po začiatkoch v motokárach sa Štofi dokázal veľmi rýchlo presadiť v populárnom českom seriáli Škoda Octavia Cup, ktorý dvakrát vyhral (2003-2004). V silnejších „gétéčkach“ sa objavoval od roku 2005 a postupne si urobil meno ako jeden z najlepších jazdcov sveta v Porsche Supercupe a oficiálnych Majstrovstvách sveta FIA GT1. Najrýchlejší značkový seriál Porsche Supercup je súčasťou víkendov Veľkých cien Formuly 1 a Štofi tam slovenskú vlajku dostal päťkrát na stupne víťazov. Celkové 3. miesto v sezóne 2009 mu otvorilo dvere do ktoréhokoľvek špičkového tímu sveta.

Za volantom rýchlych Lamborghini dokazoval svoju čistú rýchlosť už v európskom seriáli FIA GT3 – pred fanúšikmi na Slovakia Ringu v roku 2011. V ďalšej sezóne bol už členom tímu Reiter Engineering v oficiálnych Majstrovstvách sveta FIA GT1. Pole position v Nemecku a následné stupne víťazov na Nürburgringu a v Doningtone boli len dôkazom toho, že keď všetko funguje ako má, Štofi Rosina je špičkou tejto kategórie. Ako jediný Slovák dosiahol pódium na majstrovstvách sveta pod hlavičkou FIA.

V roku 2013, ktorý bol jeho posledným v pozícii profesionálneho pretekára, prišiel hneď v úvodných pretekoch FIA GT Series veľký úspech. Spolu s Holanďanom Petrom Koxom po štarte z 2. miesta ovládol Štofi Rosina belgický okruh Zolder. Obrázky z najvyššieho stupienka na pódiu obleteli celý svet a ten si pripomenul Slovensko nielen vďaka hokeju či vodnému slalomu. To, že u nás môže vyrásť aj famózny pretekár, potvrdil Štofi treťou priečkou na štarte FIA GT na Slovakia Ringu a korunoval dominanciou v superpole v španielskej Navarre.

Štefan Rosina ml.

Okrem povinností vo FIA GT si našiel čas aj na pomoc pri vývoji slovenského prototypu Praga R1, s ktorým vyhral vôbec prvé oficiálne preteky v rámci Supercar Challenge na Slovakia Ringu. Jeho skúsenosti využívali po tri sezóny aj vývojoví inžinieri nádherného Chevroletu Camaro GT3.

Pre Štofiho nie je tím Grasser žiadnou neznámou: v roku 2014 s nimi absolvoval záverečné kolo FIA GT Series na mestskom okruhu v azerbajdžanskom Baku. K pretekom Blancpain Sprint Series náš automobilový reprezentant pridáva aj Majstrovstvá Slovenska v pretekoch automobilov na okruhu (ako súčasť pohárového seriálu ESET V4 Cup).
Mladý automobilový pretekár potom odišiel z profesionálnej scény medzinárodného motoristického športu, aby sa venoval svojmu „civilnému“ povolaniu v spoločnosti Matador. Jeho návrat na okruhy úzko súvisí s Matadorom, ktorý v automobilovom priemysle spolupracuje napríklad s Volkswagen Group (pod ktorý patrí aj Automobili Lamborghini).
Štofiho účinkovanie môžete sledovať počas celého roka aj na sociálnych sieťach. Na Facebooku a Instagrame ho nájdete pod „Stefan Rosina Official“ a na Twitteri pod „Stefan Rosina“.

Zdroj: Race Pro Media

Pridaj komentár