Ján Miloň

Ján Miloň v Dobšinej opäť našiel sám seba

Jantár Team a Ján Miloň sa počas druhého júlového víkendu zúčastnili pretekov na Dobšinskom kopci, ktoré je ako jediné zo Slovenska zaradené do Majstrovstiev Európy pretekov automobilov do vrchu.

Ján Miloň

Počasie, ktoré v priebehu celého víkendu panovalo v Dobšinej si nepamätajú ani najstarší účastníci podujatia, ktoré v tomto roku oslávilo už tridsiaty tretí rok. V sobotu síce pršalo, napriek tomu tréningové jazdy, až na menšie zdržania, ktoré boli vynútené z dôvodu odstraňovania oleja, či menších havárií, prebehli v stanovenom časovom harmonograme. To však ešte nikto z účastníkov, ale aj organizátorov netušil, aké prekvapenie pre Dobšinský kopec 2016 pripraví počasie v nedeľu ráno. Neskutočne silný dážď, ktorý nie a nie ustáť a vďaka ktorému sa po trati valili doslova potoky vody donútil vedenie pretekov odložiť prvú súťažnú jazdu z 9:00 hodiny rannej až na 13:30 hodinu popoludní.

Ján Miloň

„Po krásnom počasí, ktoré v Dobšinej panovalo pred víkendom bolo z predpovede počasia jasné, že ak sa táto potvrdí, tréningové jazdy budeme absolvovať na vode. Možno sa teraz budem opakovať, ale vodu ja dvakrát nemusím, jednoducho si na nej neverím. V tomto duchu som absolvoval aj dvojicu tréningov. V nedeľu ráno to však vyzeralo ešte horšie ako v sobotu, dážď nie že neustával, on dokonca ešte z minúty na minútu hustol a v niektorých momentoch to vyzeralo akoby nad Dobšinou niekto naplno otvoril vodovodný kohútik. Myslím si, že rozhodnutie riaditeľa počkať so štartom prvej súťažnej jazdy bolo správne. Keďže sme však nemali celé dopoludnie čo robiť, vymysleli sme si aj s Igorom Drotárom otváranie kaviarne v Dobšinej. Hneď pri našom servisnom mieste totiž bola kaviareň, ktorej interiér bol presne vo farbách môjho auta, tak sme ju hneď premenovali na Jantár kaviareň. Počas posedenia mi zrazu Igor hovorí: „Ty sluchaj Janik, prečo sa ty tej vody vlastne tak bojíš ? Pridávaj aj tam, kde si neveríš a uvidíš že to bude fungovať.“ Dal som sa nahovoriť a fakt to fungovalo, oproti tréningu som zrýchlil o 11 sekúnd. Igor do mňa hučal, že to je ešte málo a že dokážem zrýchliť ešte. Tak ma pobláznil, že som to napriek tomu, že som tomu neveril skúsil a výsledkom bola druhá súťažná jazda v ktorej som si sám sebe naložil oproti prvej ďalších 8 sekúnd. Výsledkom bolo šieste miesto absolútne na Slovensku a štvrté v triede E1 nad dva litre, s čím som v sobotu po tréningoch ani nerátal. Navyše mi Igorove presviedčanie a následný dosiahnutý čas presvedčil o tom, že som si na vode opäť začal viac veriť. Samozrejme toto všetko by sa nedalo bez podpory môjho súpera Igora, ale ani bez partnerov Jantár Teamu, či mechanikov. Všetkým patrí moje veľké ďakujem,“ opísal dobšinskú story Ján Miloň.

Ján Miloň

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jozef Pisch

Pridaj komentár