Slovak National Hill Climb Team

Ďodi Béreš posúva Slovak National Hill Climb Team na najvyšší level

Ďodi Béreš a Formula Tatuus Renault 2000 ovládli v nedeľu preteky Autopola Jankov vŕšok 2016. Ak k tomu pripočítame tretie miesto absolútne zo soboty, môžeme konštatovať, že pre Slovak National Hill Climb Team to bol špičkový víkend.

Slovak National Hill Climb Team

Preteky automobilov do vrchu na Jankovom vŕšku väčšina kopcových jazdcov doslova miluje. Hlavným dôvodom je fakt, že tunajšia trať v sebe skrýva niečo, čo iné nie. V prvom rade je nesmierne technická, ale aj dostatočne rýchla, v druhom, tunajší asfalt je neskutočne šmykľavý nielen za mokra, ale aj za sucha.

Jozef Béreš mladší spomínanú trať už absolvoval v rámci kopcových pretekov neskutočne veľakrát. Za ten čas si ju mohol vyskúšať v spolupráci s množstvom vozidiel, od Lady VFTS, až po neskutočne silné kopcové špeciály Subaru, či Škoda. Nikdy to však nebolo v otvorenom vozidle, formule. Táto lahôdka prišla ž v tomto roku, keď sa divákom predstavil v spolupráci s formulou Tatuus Renault 2000, pričom z toho bolo nielen víťazstvo v skupine E2-SS, ale aj v sobotu tretie miesto a v nedeľu dokonca na mokrej trati absolútne víťazstvo.

Slovak National Hill Climb Team

„Už v Dobšinej som povedal, že jazda s formulou na vode sa mi neskutočne zapáčila. Tu sme jazdili v sobotu na suchu a v porovnaní s kopcovými špeciálmi, ktoré majú výkon asi trojnásobný oproti mojej formule sa samozrejme prejavil a mne patrilo po spočítaní časov tretie miesto. Aj tak som bol neskutočne šťastný, za mojim chrbtom totiž ostalo množstvo podstatne silnejších vozidiel. V nedeľu, pred prvou ostrou jazdou sa s nami začalo zahrávať počasie a tesne pred štartom popršalo. Uvažoval som čo obuť, ale keďže trať postupne osychala volil som slicky. V momente môjho štartu však opäť začalo pršať. Vyrazil som a už v prvej zákrute som riešil problémy, v ďalšej tiež a v nasledujúcej rovnako. Po pár zákrutách ma však zastavila červená vlajka, keďže trať blokovalo iné auto a tak som išiel opakovanú jazdu. Našťastie sa mi podarilo trochu ukludniť a sústrediť sa na jazdu. Bola to zábava jazdiť na slickoch s formulou na vode, ale mne sa to neskutočne páčilo a dosiahol som najrýchlejší čas. V druhej jazde sa mi podarilo zajazdiť ešte o 5 sekúnd lepší čas, bolo z toho prvé miesto, čo ma veľmi potešilo,“ opísal zážitky z jazdy Ďodi Béreš.

Slovak National Hill Climb Team

Rovnako dobrý víkend má za sebou aj Peter Florek, jazdec Slovak National Hill Climb Teamu, ktorého diváci mohli sledovať v spolupráci s Mitsubishi Lancer EVO IX. Petrovi nielen v sobotu, ale aj v nedeľu patrilo druhé miesto v skupine A, ale aj triede A nad dva litre, ale zaujal aj tretím najrýchlejším časov v rámci prvej nedeľnej súťažnej jazdy.

„V prvej nedeľnej jazde niekomu zapršalo viac, inému menej. Mne táto jazda vyšla a som rád. Umiestnenia v skupine a triede ma tešia, ďalšie body sú doma a to je podstatné,“ povedal v cieli Autopola Jankov vŕšok 2016 Peter Florek.

Dobré výsledky dosiahol v rámci podujatia Autopola Jankov vŕšok 2016 aj Miro Čiliak, ktorý spoločne s formulou Metalex MTX 1-06 bojoval v rámci sobotných jázd o umiestnenie v domácom historickom šampionáte. Tu dosiahol na druhé miesto absolútneho poradia Historikov na druhé miesto. V nedeľu okrem domáceho šampionátu sa zapojil aj do bojov o body do seriálu FIA Zóna strednej Európy historických vozidiel, kde mu v absolútnom poradí patrilo tretie miesto a v categórii 5 víťazstvo. Samozrejme víťazstvo si pripísal aj v domácich historických majstrovstvách.

Slovak National Hill Climb Team

„V sobotu ma trošku trápila formula, ale v nedeľu bolo už všetko v absolútnom poriadku. Nedeľné víťazstvo v categórii sa mi podarilo viac menej zabezpečiť už v prvej súťažnej jazde, v druhej som si ho už iba postrážil,“ opísal Miro Čiliak svoje snaženie v rámci podujatia na Jankovom vŕšku.

V skupine N, ale aj triede N do dvoch litrov na Jankovom vŕšku o body bojoval ďalší z jazdcov Slovak National Hill Climb Teamu, Peter Kacvinský, ktorému patrilo po oba dva dni druhé miesto v triede N do dvoch litrov, ale aj štvrté v skupine N.

Slovak National Hill Climb Team

„Všetko fungovalo ako malo a ja som si dobre zajazdil. Som rád, že som tu bol, trať na Jankovom vŕšku je nádherná a patrí medzi moje obľúbené,“ doplnil Peter Kacvinský po pretekoch.

Sergej Škarpíšek patril medzi jazdcami Slovak National Hill Climb Teamu, ktorí mali možnosť po víkende na Jankovom vŕšku dôvod oslavovať, keďže po šiestich pretekoch, keď ho zradila technika v podobe Opel Calibra, teraz vydržala a Sergio tak po oba dva dni došiel až do cieľa.

„Mám dôvod na oslavu. Som neskutočne šťastný, som v cieli a zároveň dúfam, že som už tú smolu nadobro prekonal a teraz už bude iba dobre,“ povedl vysmiaty Sergej Škarpíšek.

Dve víťazstvá v triede E1 do dvoch litrov, ale aj úspech v rámci FIA Zóny strednej Európy dosiahol šéf Slovak National Hill Climb Teamu Peter Ambrúz jazdiaci na vozidle Vauxhall Vectra ST.

Slovak National Hill Climb Team

„Ja ako šéf tímu som spokojný. Ako Predseda komisie PAV SAMŠ som však nepochopil organizátora, ktorý síce výborne pripravil preteky, ale akosi pozabudol na vyhlásenie absolútneho poradia pretekov a rovnako zabudol aj na vyhlásenie absolútneho poradia v rámci slovenských majstrovstiev. Určite toto na komisii budem chcieť riešiť. Poďme však k úspechom. Tu musím povedať, že viac ako môj osobný spech ma však potešili výkony chalanov, hlavne Ďodiho, ktorý dokázal, že vo formule robí neskutočné pokroky. S takýmto vývojom, priznám sa som ani nepočítal. Je to jazdec par excellence a presvedčil ma o tom, že mu je jedno do akej techniky sadne. Samozrejme toto všetko by sme nevedeli dosiahnuť, keby nebolo našich reklamných partnerov, ktorým aj touto cestou veľmi pekne ďakujem,“ uzavrel rozprávanie Peter Ambrúz, manažér Slovak National Hill Climb Teamu.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jakub Rovný

Pridaj komentár