Igor Drotár

Drotár o krok bližšie k poľskému titulu!

Prešovský veterán Igor Drotár zamieril uplynulý víkend k Baltskému moru. Preteky automobilov do vrchu Grand Prix Sopoty Gdyňa sa môžu na konci roka ukázať ako dôležitý míľnik v jeho ceste za titulom absolútneho Majstra Poľska.

Drotár

Do konca sezóny však ešte ostávajú jedny preteky v Korczyne (23.-25.9.), ktoré zakončia rovnako poľskú, aj slovenskú kopcovú sezónu. Práve tam by mohol Igor Drotár so Škodou Fabia DTRi získať tituly absolútneho majstra Poľska a Slovenska. Pridal by sa tak do exkluzívneho klubu k okruhovému pretekárovi Mirovi Konôpkovi, ktorého v minulosti zdobili súčasne rovnaké tituly oboch krajín.

Je však úplne predčasné predbiehať udalosti, keďže práve motoršport je veľmi nevyspytateľný. V Sopotoch sa s jazdcami zahralo počasie, no ani krátky kopec Ostrá Lúka tento víkend nikomu neodpustí chyby. Z Poľska odchádzal Igor s 13-bodovým náskokom pred priebežne druhým Waldemarom Kluzom, na Slovensku má Prešovčan až 46-bodový náskok pred Věroslavom Cvrčekom ml.

Igor Drotár: „Celkom dobre stojíme v poľskom šampionáte, preto ma potešilo pozvanie poľských organizátorov, ale aj samotných jazdcov na preteky v Sopotoch. Chceli sme zabojovať o body, ktoré by nás posunuli bližšie k poľskému titulu. Samotný kopec je taký špecifický – občas hore, občas dole, miestami je to uskákané, no páčilo sa mi to. Náročné boli predsúťažné obhliadky trate, keďže je to priamo v meste s hustou premávkou. Od prvej do poslednej jazdy prvého dňa som bol najrýchlejší, aj keď ma zamrzelo, že môj najväčší konkurent Kluza mal poruchu a ďalej neštartoval. V nedeľu sme vyhrali obe tréningové jazdy. V tretej jazde dňa sa ku koncu spustil dážď, pričom som šiel na pneumatikách do sucha. Trochu som zvoľnil a stratil tak 1,3 s na Andrzeja Szepienieca. V poslednej jazde sa spustil striedavo nárazový lejak, ktorý som vystihol práve v jeho najsilnejšej fáze. Jazdu som vyhral len s minimálnym odstupom a v súčte mi k prvenstvu chýbalo 0,7 s. Boli to však krásne preteky so skvelými ľuďmi, určite sa tam rád vrátim a veľmi ich pozdravujem. Chcem oceniť tiež prácu môjho kamaráta Andrzeja, ktorý mi pomáhal so spoznávaním špecifík trate. Teraz nás už čaká Ostrá Lúka, na ktorú sa veľmi teším, ako aj na súboje s Cvrčekom, Miloňom a ďalšími.“

Igor Drotár

MSR preteky automobilov do vrchu (PAV) tak zakotvia tento víkend neďaleko Zvolena. Ostrá Lúka meria síce len 2650 m, no na každom metri sa dá získať, ale aj stratiť veľa. O dva týždne neskôr Košice ukončia sezónu Majstrovstiev Slovenska v rally.

Zdroj: Martin Trenkler/RPM / Foto: Arkadiusz Bar

Pridaj komentár