GP USA F1/2016

VC USA – preteky

Ďalšie podujatie v Austine vyhral systémom štart – cieľ pilot Lewis Hamilton na Mercedese. Na tomto okruhu pritom štartoval piatykrát a vybojoval tu už štvrtý triumf. Na druhom mieste skončil jeho tímový kolega Nico Rosberg a na stupňoch víťazov ich doplnil Daniel Ricciardo na Red Bulle.

VC USA

Štart pretekov prebehol bez väčších zaváhaní a všetci sa zo štartovej pozície „odlepili“ tak ako mali. Prvá zákruta okruhu trochu zamiešala štartovým poľom, no na čele sa ustálilo poradie Hamilton, Ricciardo, Rosberg, Räikkonen, Verstappen, Vettel, Massa a ďalší. Spočiatku vyvíjal Sebastian Vettel s Ferrari tlak na Maxa Verstappena jazdiaceho na Red bulle tlak, no postupne sa od svojho cieľa vzdialil. Už v ôsmom kole sa začínali taktické súboje pomocou zastávok v boxoch. V deviatom boli po nové pneumatiky Verstappen a Räikkonen, o kolo neskôr Rosberg a Ricciardo. V kole dvanástom išiel do boxov Hamilton a do čela sa tak prehupol Sebastian Vettel na Ferrari. Jeho trápenie na starých pneumatikách trvalo až do kola pätnásteho a z čela pretekov išiel do boxov ako posledný. O kolo skôr predbehol Max Verstappen na Red Bulle v priamom súboji Kimiho Räikkonena na Ferrari.

VC USA

Poradie sa ustálilo na Hamilton, Ricciardo, Rosberg, Verstappen, Räikkonen, Vettel, Massa, Sainz, Kvyat, ktorý však dostal trest 10 sekúnd za kontakt po štarte. Kvyata na monoposte Toro Rosso postupne predbehli Jenson Button na McLarene a Sergio Pérez na Force India. V 25. kole išiel do boxov Kimi Räikkonen na Ferrari, o kolo neskôr Daniel Ricciardo na Red Bulle. Zvláštnu zastávku v boxoch predviedol Max Verstappen, keď po Ricciardovi išiel do boxov aj on, no nebola to plánovaná zastávka, pretože v boxoch nebol nikto na jeho príchod pripravená. Po časovej strate sa do vysielačky ospravedlnil za nečakaný príchod. V 30. kole ide do boxov aj Sebastian Vettel. V tom čase zábery z monopostu Red Bull Maxa Verstappena ukázali jeho výrazné spomalenie a bolo počuť nezdravý zvuk motora. Max však nezastavil a snažil sa ísť ďalej až do chvíle, keď odstavil monopost blízko trate a na trati bola vyhlásená fáza virtuálneho safety caru (VSC). To pokazilo preteky jeho tímovému kolegovi, no naopak pomohlo obom Mercedesom, ktorí išli do boxov a stratili tak málo času.

GP USA F1/2016

Po opätovnom spustení pretekového tempa za začalo opäť pretekať. V 39. kole išiel do boxov Kimi Räikkonen. Jeho zastávka sa ukázala ako nezvládnutá v momente, keď tesne po výjazde z boxovej uličky odstavuje monoppost a hlási zle namontovanú pneumatiku. Mechanik nestihol správne nasadiť maticu kolesa a Kimi musel z pretekov odstúpiť. Tvrdú školu predbiehania predviedol Fernando Alonso na McLarene, keď si poradil s Felipe Massom na Williamse. Tesne pred koncom pretekov išli do boxov ešte Sebastian Vettel a práve spomínaný Felipe Massa. Preteky napokon vyhral Lewis Hamilton, pre ktorého to bolo päťdesiate víťazstvo vo Formule 1, na druhom mieste dojazdil Nico Rosberg rovnako na Mercedese a tretí skončil Daniel Ricciardo na Red Bulle. Štvrté miesto vybojoval Sebastian Vettel na Ferrari a Kimi Räikkonen pre nezvládnutú zastávku v boxoch skončil predčasne.

GP USA F1/2016

Ďalšie podujatie je na programe už o týždeň a to VC Mexika.

Výsledky VC USA

1. 44 L. Hamilton Mercedes 1:38:12.618
2. 6 N. Rosberg Mercedes +0:04.520
3. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:19.692
4. 5 S. Vettel Ferrari +0:43.134
5. 14 F. Alonso McLaren +1:33.953
6. 55 C. Sainz Toro Rosso +1:36.124
7. 19 F. Massa Williams +1 kolo
8. 11 S. Pérez Force India +1 kolo
9. 22 J. Button McLaren +1 kolo
10. 8 R. Grosjean Haas F1 +1 kolo
11. 20 K. Magnussen Renault +1 kolo
12. 26 D. Kvjat Toro Rosso +1 kolo
13. 30 J. Palmer Renault +1 kolo
14. 9 M. Ericsson Sauber +1 kolo
15. 12 F. Nasr Sauber +1 kolo
16. 77 V. Bottas Williams +1 kolo
17. 94 P. Wehrlein Manor +1 kolo
18. 31 E. Ocon Manor +2 kolá

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár