VC USA

VC USA 2017 – preteky

Veľkú cenu USA na okruhu v Austine vyhral Lewis Hamilton a priblížil sa tak k titulu, jeho najväčší súper Sebastian Vettel na Ferrari skončil druhý.Veľkú cenu USA na okruhu v Austine vyhral Lewis Hamilton a priblížil sa tak k titulu, jeho najväčší súper Sebastian Vettel na Ferrari skončil druhý.

VC USA

Skvelý štart do pretekov predviedol Sebastian Vettel. Jeho Ferrari dokázalo po štarte predbehnúť Mercedes Lewisa Hamiltona a tak po prvej zákrute pretekov bol na čele Sebastian Vettel. Pred Kimiho Räikkonena sa naopak dostal Estéban Ocon na Force India, čím Kimi stratil jedno miesto. Pekný súboj predviedli Daniel Ricciardo a Valtteri Bottas. Daniel sa snažil dostať pred Mercedes, no nepodarilo sa mu to. Max Verstappen, ktorý štartoval zo šestnástej priečky, sa v druhom kole dostal už na jedenáste miesto cez Daniila Kvyata.

VC USA, Kimi Räikkonen

V 4. kole skončili preteky pre Nica Hulkenberga s monopostom Renault. Technické problémy ho priviedli späť do boxov, kde aj skončil. V 6. kole sa po tlaku dostal Lewis Hamilton na Mercedese cez prvého Sebastiana Vettela na Ferrari. Rýchlejší Mercedes na rovinkách robil vrásky Sebastianovi už od úvodu. Po uvoľnení zóny DRS sa tlak ešte zväčšil, čo vyústilo k predbehnutiu. V siedmom kole sa Max Verstappen dostal pred Fernanda Alonsa na McLarene, čo znamenalo postup už na siedme miesto.

VC USA, Sebastian Vettel

V 12. kole si zabojovali Kimi Räikkonen na Ferrari a Daniel Ricciardo s Red Bullom. Kimi sa po dlhšom tlaku dostal pred Red Bull, no Daniel vzápätí išiel do boxov. O štyri kolá neskôr však Red Bull Daniela Ricciarda končí s poruchou mimo trate a aj napriek tomu, že bol v tom okamihu najrýchlejší na trati, nebolo mu to moc platné. V 17. kole ide do boxov Sebastian Vettel po nové pneumatiky a vrátil sa na trať na piatom mieste. O dve kolá ide do boxov Valtteri Bottas, o kolo neskôr jeho kolega Lewis Hamilton. Mercedes zvládol prácu len tak tak, pretože sa Lewis vrátil len tesne pred Vettela. Sebastian nedokázal aj so zohriatymi pneumatikami zaútočiť na Lewisa, čo jasne ukázalo, že Ferrari tentoraz ťahá za kratší koniec.

VC USA, Kimi Räikkonen

V 21. kole ide do boxov aj druhý jazdec Ferrari Kimi Räikkonen, o tri kolá neskôr ide do boxov Max Verstappen. V 36. kole sa dotiahol na zadné krídlo Valtteri Bottasa prenasledovateľ Kimi Räikkonen. Obaja, Kimi aj Valtteri sa postupne dotiahli na Sebastiana Vettela, ktorý v tom čase strácal na vedúceho Lewisa Hamiltona približne šesť sekúnd. V 38. kole ide do boxov opäť Max Verstappen, o kolo neskôr pravdepodobne na neho reaguje Sebastian Vettel. Sebastian sa zaradil len tesne pred Maxa, čo sa ukázalo ako dôležité. Kimi sa napriek snahe až v 42. kole dostáva pred Valtteriho, tentoraz nebola jeho úloha až taká očividná, pretože Ferrari to hlavne v prvom úseku trate moc nefungovalo.

VC USA, Sebastian Vettel

V 51. kole Vettel dobehol Bottasa a začínal na neho tlačiť. Predbiehací manéver sa mu podaril aj za pomoci pomalšieho auta, ktoré efektne využil a predbehol tak Bottasa. Pred Vettelom sa teraz ocitol jeho tímový kolega Räikkonen, ktorý ho pred seba pustil ako tímový hráč. Záver pretekov priniesol súboj Maxa Verstappena, ktorý sa rovnako dostal cez Valtteri Bottasa a v poslednom kole sa dotiahol aj na Kimiho Räikkonena. V posledných zákrutách pred cieľom sa mu podarilo dostať sa pred Ferrari a do cieľa prišiel na treťom mieste za Vettelom a prvým Hamiltonom.

VC USA

Poradie sa však menilo ešte pred vyhlásením na stupňoch víťazov. Ukázalo sa, že Max predbehol Kimiho v zákrute mimo trate, jeho auto prekročilo limit trate, čím je biela čiara. Je to podľa pravidiel prehrešok a bol potrestaný +5 sekúnd k výslednému času. Na stupňoch víťazov tak vystúpil Lewis Hamilton ako víťaz pretekov, na druhom mieste skončil Sebastian Vettel a tretí práve Kimi Räikkonen. Podľa pravidiel skončil Kimi pred Maxom, podľa snahy, dravosti a celkového výkonu by si tretie miesto skôr zaslúžil Max.

VC USA

My Ferraristi 😉 sa tešíme z dvojitého umiestnenia na stupňoch, no určite nás nemôže tešiť navýšenie náskoku Hamiltona pred druhým Vettelom v boji o titul. Ten konštruktérsky získal v Austine Mercedes, ten majstrovský sa môže rozhodnúť už o týždeň v Mexiku, kde sa po VC USA presúvame.

Výsledky pretekov:

1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 56 1:33:50.991 25

2 5 Sebastian Vettel FERRARI 56 +10.143s 18

3 7 Kimi Räikkönen FERRARI 56 +15.779s 12

4 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 56 +16.768s 15

5 77 Valtteri Bottas MERCEDES 56 +34.967s 10

6 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 56 +90.980s 8

7 55 Carlos Sainz RENAULT 56 +92.944s 6

8 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 55 +1 lap 4

9 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 55 +1 lap 2

10 26 Daniil Kvyat TORO ROSSO 55 +1 lap 1

11 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 55 +1 lap 0

12 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 55 +1 lap 0

13 39 Brendon Hartley TORO ROSSO 55 +1 lap 0

14 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 55 +1 lap 0

15 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 55 +1 lap 0

16 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 55 +1 lap 0

NC 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 24 DNF 0

NC 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 14 DNF 0

NC 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 5 DNF 0

NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 3 DNF 0

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár