Dobšinský kopec oslavuje tridsiate piate narodeniny

Tridsaťpäť rokov je dlhá doba. Tridsaťpäť rokov, to je vlastne polovica ľudského života. Za tridsaťpäť rokov sa z dieťaťa stane dospelý človek, ktorý už má čo to za sebou, človek, ktorý má už svoju rodinu, človek, ktorý je práve v najlepšom veku. A presne v takomto „najzrelšom“ veku je dnes aj Dobšinský kopec.

Dobšinský kopec

Prvé preteky automobilov do vrchu na Dobšinskom kopci sa konali v mesiaci jún roku 1973 ako oblastné preteky. Na štart sa postavilo celkovo 42 pretekárov. Po tom, čo sa premiérové preteky vydarili, reakcie pretekárov bolo priaznivé a výborne dopadla aj divácka odozva, bolo všetkým zúčastneným jasné, že začína nová dobšinská tradícia v organizovaní pretekov automobilov do vrchu.

Ak ste si v tomto momente spočítali roky a prišli k domnienke, že sa asi mýlime, vyvedieme vás z omylu. Od prvých pretekov na Dobšinskom kopci síce uplynulo štyridsaťpäť rokov, no boli aj roky, keď sa z rôznych dôvodov preteky na Dobšinskom kopci nekonali. A tak presne ako sme na začiatku povedali, Dobšinský kopec tento rok oslávi tridsaťpäť rokov.

Dobšinský kopec

V priebehu spomínaných tridsiatich štyroch doteraz uskutočnených ročníkov prešiel Dobšinský kopec postupne rôznymi fázami. Od už spomínaných oblastných majstrovstiev, cez celorepublikové, či federálne, až po európske. Tunajšia trať v priebehu spomínaných rokov bola veľakrát zaradená aj do niekoľkých rally súťaží. A práve Rally Tatry, či neskoršia Rally Gemer dotiahli do Dobšinej aj továrenský tím Škoda, ktorý sem chodil pravidelne testovať svoje najnovšie súťažné vozidlá. Všetky spomínané aktivity popritom vyslúžili Dobšinej prívlastok „Mekka automobilového športu na Slovensku“. Tento prívlastok už samotný je vyznamenanie ako hrom. Hovorí však aj o niečom inom. O nesmiernej oddanosti motoristickému športu, ale aj o neskutočnom množstve dobrovoľníkov, ktorí každoročne stoja za organizáciou Dobšinského kopca.

Dobšinský kopec

Tridsaťpäť rokov je naozaj neskutočne dlhá doba. Počas nej sa podarilo Dobšinskému kopcu neustále rásť, pridávať ku slovenským majstrovstvám aj majstrovstvá iných krajín, či rôzne európske a stredoeurópske šampionáty. Najväčší postup prišiel v roku 2012, keď sa Dobšinský kopec zaradil medzi elitu v seriáli FIA European Hill Climb Championship. V rámci XXXV. Dobšinského kopca 2017, v dňoch 20. – 22.7.2018 sa v Dobšinej predstavia európske majstrovstvá už po siedmykrát v rade.

Všetky aktuálnejšie informácie sa dozviete na www.dobsinskykopec.com.

Miro Majláth
tlačový tajomník 2018

Pridaj komentár