Braňo Mičko – Nová krv slovenských kopcov

Po úvodných dvoch podujatiach v rakúskom Rechbergu a poľskej Zaluži sa slovenská kopcová sezóna po prvýkrát predstaví doma. Pri Košiciach na Jahodnej sa počas nadchádzajúceho víkendu jazdí tretie podujatie MSR PAV 2018. Pred domácim slovenským publikom bude mať premiéru aj nováčik z Dubnice nad Váhom, Branislav Mičko.

Braňo Mičko

Mičko (34) je úplne novou tvárou v štartovom poli. S vozidlom Mitsubishi Lancer EVO IX debutoval na pretekoch v Rechbergu, no technická porucha hneď v úvode mu veľa príležitostí nedala. „V súťažnom aute som sedel vôbec prvýkrát. Nevedel som, čo mám od toho čakať. Bolo to niečo úplne nové. Fantastické,“ priznáva Dubničan, ktorý si štartom v MSR PAV plní svoj dávny sen. „Sedel som v silnom Mitsubishi. V aute, do ktorého ľudia sadajú po určitých rokoch skúseností v nižších triedach. Vzrušenie bolo obrovské. Konečne som vyštartoval. Prešiel som prvú zákrutu, druhú a po štvrtej zákrute mi už mávali vlajkami. Pozeral som, čo sa deje. Z auta sa začalo strašne dymiť a komisári ma hneď odstavili. Hrozilo, že sa auto vznieti. Žiaľ, prvé preteky pre mňa skončili ešte skôr ako začali.“

Braňo Mičko

Ten pravý krst ohňom si však Mičko preskákal v nasledujúcich pretekoch v Poľsku. „Chlapci od Tomáša Ondreja odviedli perfektnú prácu a auto dali úplne do poriadku. Do Poľska som cestoval s cieľom konečne sa zoznámiť s autom a nabrať nejaké skúsenosti. A myslím, že to sa aj podarilo,“ pokračuje Braňo Mičko. „V pretekárskom aute je odrazu všetko intenzívnejšie. Inak sa riadi, inak brzdí, inak sa správa na ceste. Je oveľa surovejšie, no na druhej strane je oveľa vzrušujúcejšie, než bežné auto.“ Mičko v Zaluži absolvoval celý víkend a ukázal, že v ňom je naozaj viac, než len benzínová vášeň. Každou jazdou svoj čas posúval vyššie a v druhej súťažnej jazde prvého dňa figuroval na treťom mieste v triede s časom asi o 2,3 sekundy horším, ako skúsený Peter Ambrúz na rovnakej technike! „Povzbudzoval ma celý tím,“ tešil sa Mičko. Svoju pozíciu obhájil aj v nedeľňajšom tréningu a do prvej ostrej jazdy si s novými pneumatikami veril. „Hneď na štarte som počul, že niečo prasklo. Myslel som si, že prevodovka. Na trati sa však ukázalo, že to bola zadná poloos. Urobil som hodiny, no vrátil som sa a ešte na troch kolesách som došiel do cieľa, aby som získal body. V druhej nedeľňajšej jazde pršalo. Išiel som preto opatrnejšie. Po predošlých hodinách som už nemal čo stratiť. Preteky v Zaluži boli teda pre mňa skutočným krstom. Veľa som sa naučil a poriadne ma to nabudilo do ďalších pretekov,“ priznáva Mičko.

Braňo Mičko

Už počas nasledujúceho víkendu preto Branislava Mička (Lama Racing) a jeho „myšiaka“ uvidíme na Jahodnej, kde zabojuje o ďalšie body do slovenského šampionátu. „Chcem sa poďakovať všetkým mojim partnerom a sponzorom vďaka ktorým môžem absolvovať premiérovú sezónu na slovenskom kopcovom šampionáte. Je to splnenie sna a obrovská škola. Verím, že sa budem rýchlo učiť a odvďačím sa všetkým aj nejakým pekným výsledkom,“ odchádza do Košíc plný optimizmu a očakávaní Braňo Mičko.

Na záver už len dopovedzme, že v sobotu 19.mája sú na programe dve dopoludňajšie oficiálne tréningové jazdy a popoludní dve súťažné jazdy. V nedeľu 20.mája pokračuje víkend jedným oficiálnym tréningom a už pred obedom (o 11.30 hod.) začína prvá z dvoch súťažných jázd.

Zdroj: Ľuboš Kašický / Foto: Tibor Szabosi

Pridaj komentár