Slovak National Hill Climb Team

Miro Čiliak šampiónom FIA HHCC, Peter Ambrúz druhý vo FIA CEZ a FIA IHCC

Nádherné úspechy v medzinárodnom meradle pretekov automobilov do vrchu dosiahla dvojica slovenských reprezentantov združených pod bratislavským Slovak National Hill Climb Teamom, Miro Čiliak a Peter Ambrúz.

Slovak National Hill Climb Team

Dvaja jazdci, trojica rôznych pretekov, trojica rôznych umiestnení, ale aj trojica výborných umiestnení v troch rôznych šampionátoch. Presne tak by mala vyzerať reprezentácia Slovenska.

Prvé z trojice pretekov sa konali v rakúskej Sankt Agathe. Na nich sa v rámci bojov o body do seriálu FIA International Hill Climb Cup zúčastnil aj slovenský reprezentant, Peter Ambrúz. V spolupráci s vozidlom Mitsubishi Lancer EVO IX tu dosiahol v hodnotení seriálu FIA IHCC 2018 na konečné druhé miesto absolútneho poradia v kategórii I.

„Preteky v Sankt Agathe sa niesli v duchu mokrého počasia, na trati, ktorá bola nielen nesmierne rýchla, ale aj poriadne nebezpečná. Hlavne v záverečných troch zákrutách úplne chýbali zvodidlá, pričom vo „výletových“ zónach bola dlhá lúka smerujúca smerom dole od cesty. Nechcel som veľmi riskovať, keďže nás čakali ešte ďalšie preteky a nechcel som zbytočne rozbiť auto. Mrzí ma, že som musel z druhej polovice sezóny škrtnúť dvanásť a pol bodu, čo v konečnom hodnotení znamenalo, že som vlastne súboj o prvenstvo v kategórii I. prehral o šesť a pol bodu. Ale také sú predpisy a ja s tým nič neurobím,“ zhodnotil Peter Ambrúz po pretekoch v Rakúsku.

Slovak National Hill Climb Team

Pretekmi v Sankt Agathe však dobrodružstvo jazdcov Slovak National Hill Climb Teamu neskončilo, keďže v pláne bola ďalšia dvojica pretekov. Preteky v Talianku, konajúce sa počas posledného septembrového víkendu využil Zvolenčan Miro Čiliak na zisk európskeho majstrovského titulu v seriáli FIA Historik Hill Climb Championship 2018 v kategórii 5 a preteky v Srbsku zase Peter Ambrúz na zisk druhého miesta v divízii I. v rámci seriálu FIA CEZ Hill Climb Championship 2018.

K dosiahnutiu krásneho úspechu v rámci historických európskych majstrovstiev potreboval aktuálny slovenský majster v kategórii Historik Miro Čiliak spoločne s formulou Metalex MTX1-06 dojazdiť preteky, ktoré sa pod názvom 39. Coppa del Chianti Classico konali v Taliansku. Práve tu, neďaleko mesta Chianti ležiacom v nádhernom talianskom Toskánsku, sa totiž konali posledné preteky seriálu FIA HHCC. Napriek faktu, že pre Mira Čiliaka bola tunajšia osem kilometrov dlhá trať novinkou, dokázal dojazdiť na prvom mieste v triede a kategórii 5 mu patrilo štvrté miesto. Dosiahnutý súčet bodov však stačil na to aby sa Miro Čiliak stal Majstrom Európy v kategórii 5 v rámci seriálu FIA Historik Hill Climb Championship.

Slovak National Hill Climb Team

„Do Talianska sme museli cestovať viac menej pre istotu. Mohlo sa totiž stať, že by som bol prišiel o titul o jeden bod. Taká bola teória, my sme chceli však zisk titulu potvrdiť na istotu. Podarilo sa to a ja som veľmi šťastný. Po domácom titule absolútneho majstra medzi historikmi je doma aj európsky titul. Ešte stále je však v hre aj seriál FIA CEZ Historik a ja pevne verím, že sa mi podarí získať aj v tomto seriáli prvenstvo. Samozrejme tieto úspechy by som nedosiahol bez podpory Slovak National Hill Climb Teamu a jeho partnerov za čo som všetkým nesmierne vďačný,“ povedal Miro Čiliak po návrate z pretekov.

Peter Ambrúz sa počas už spomínaného víkendu sa predstavil na rozdiel od Mira nie v Taliansku, ale na pretekoch Nagrada Beograda – Avala 2018 v Srbsku. Práve tu sa konali posledné tohtoročné preteky zaradené do seriálu FIA CEZ Hill Climb v ktorých bojuje aj Peter Ambrúz s vozidlom Mitsubishi Lancer EVO IX. A treba povedať, že ani v Beograde nebojoval zle, keďže mu patrilo druhé miesto absolútneho poradia v rámci zónových pretekov. Dosiahnuté body zároveň pre slovenského reprezentanta znamenajú druhé miesto konečného poradia divízie I. v seriáli FIA CEZ Hill Climb.

Slovak National Hill Climb Team

„Preteky v Beograd boli pre mňa zase niečím novým. Bola tu pekná trať, dosť rýchla, miestami síce trochu nie celkom dobre zabezpečená, ale inak bolo všetko v poriadku. Podarilo sa mi dojazdiť na druhom mieste a také isté miesto mi nakoniec patrí aj v konečnom poradí seriálu FA CEZ v divízii I. Samozrejme aj moja vďaka patrí partnerom Slovak National Hill Climb Teamu za podporu,“ doplnil Peter Ambrúz.

Ako už Miro Čiliak naznačil, v Slovak National Hill Climb Teame ešte sezóna zďaleka nekončí. Už o dva víkendy sa predstaví Miro Čiliak na pretekoch Cividale del Friuri v Taliansku a Peter a Anna Ambrúzovci zase v rámci podujatia FIA Hill Climb Masters v Gubbiu, ktoré sa nachádza rovnako v Talianku.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Team + autor uvedený na foto

Pridaj komentár