Ján Miloň

Ján Miloň v Šternberku opäť víťazne, v Glasbachu druhý

Ďalšiu dvojicu pretekov série FIA European Hill Climb Championship má za sebou Jantar Team a slovenský reprezentant Ján Miloň,

Ján Miloň

39. Ecce Homo Šternberk 2019

Preteky v moravskom Šternberku boli okrem európskeho šampionátu zaradené zároveň aj do Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu 2019. Ján Miloň spoločne s vozidlom McLaren 650S GT3 kraľovali v Šternberku už niekoľko týždňov pre štartom samotných pretekov. Dôvod bol jednoduchý, práve McLaren 650S GT3 Jantar Teamu sa stal tvárou pretekov, billboardov, programu pretekov, či letákov. Takáto pocta od organizátora poriadne zaväzuje a tak sa Janko snažil aj na trati podať čo možno najlepší výkon. A to sa mu aj podarilo. Výsledkom bolo víťazstvo v kategórii I., skupine GT, ale aj triede GT3. A to nielen v európskom meradle, ale aj v rámci slovenského šampionátu.

„Šternberskú trať doslova milujem, je nádherná, v peknej prírode a ešte k tomu aj poriadne dlhá. S organizátormi mám veľmi dobré vzťahy a keď ma oslovili či môžu moju fotku použiť na všetky oficiálne výstupy, nesmierne ma potešili. Samotné preteky rovnako prebiehali super, zlepšoval som sa každou jazdou a keď som v prvej súťažnej jazde urobil čas 2 minúty 15 sekúnd, neveril som tomu ani sám. A pritom mechanici sa ma ešte v nedeľu ráno pýtali, či si na takýto čas netrúfnem, rozhodne som to odmietol, že to určite nedám. V druhej jazde by som to možno tiež zopakoval, ale pred cieľom som radšej trochu ubral, keďže trať bola po mnohých technických poruchách už riadne zaolejovaná a ja som nechcel zbytočne riskovať. Na víťazstvo ta predsa stačilo,“ opísal šternberské dobrodružstvo Ján Miloň.

Ján Miloň

Glasbachrennen 2019

Piate kolo seriálu FIA European Hill Climb Championship presunulo seriál z Moravy do Nemecka. Trať podujatia nebol pre slovenského reprezentanta nijakou novinkou, keďže tu už niekoľkokrát jazdil. 5500 metrov dlhá trať s 35 zákrutami je už niekoľko rokov zaradená do prestížneho európskeho seriálu. V prípade Jána Miloňa však v tomto prípade zapracovalo počasie a tak sa musel uspokojiť s „iba“ druhým miestom.

„V prvom rade treba povedať, že tu bola veľmi rýchla konkurencia v podobe jedného s domácich jazdcov na Porsche, ktorý je továrenským jazdcom Porsche a hrdí sa titulom dvojnásobného majstra sveta v okruhoch, na ktorého som jednoducho nemal. Druhá vec bolo počasie. Zatiaľ čo v sobotu, počas tréningov bolo príjemne teplo a sucho, v nedeľu sa poriadne rozpršalo. Aj keď som si už na vodu zvykol, tu mi to jednoducho nešlo. Vôbec som sa ani len nedostal na minuloročný čas. Bolo to dosť nezvyklé, keďže tento rok moje minuloročné časy na každých pretekoch bez problémov prekonávam, v Nemecku to nebol môj víkend. Nevadí, aj takéto bývajú preteky, ideme ďalej,“ vysvetlil Ján Miloň po pretekoch v Nemecku.

Seriál FIA EHCC pokračuje pretekmi v Talianskom Trente, na nich sa však Jantar Team a Ján Miloň nezúčastnia. Pre fanúšikov pretekov automobilov do vrchu na Slovensku máme dobrú správu, po trente nasleduje slovenský Dobšinský kopec, kde Jantar Team, Ján Miloň a McLaren 650S GT3 určite chýbať nebudú.

Ján Miloň

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jozef Pisch + Jakub Rovný

Pridaj komentár