PD TEAM PERFORMANTE

Sme tu, lebo milujeme rýchlosť, vraví Prokopčák

Po skúsenostiach na kopcoch Humenčan Peter Prokopčák debutoval prvýkrát aj na automobilovej súťaži (rely). Ako to prežíval? S akými dojmami došiel do cieľa a ako to mení pohľad na jeho automobilovú budúcnosť?

PD TEAM PERFORMANTE

Rally Vranov sa snaží o návrat medzi najvýznamnejšie podniky Majstrovstiev Slovenska v rely a postupne znova stúpa rebríčkom skúseností a nižších súťaží. V polovici augusta sa do Vranova vrátil Voľný pohár, ale k nemu pribudol Slovenský Rally Pohár a Motorsport Rally Cup. Mladý humenský PD TEAM PERFORMANTE Petra Prokopčáka tak dostal príležitosť odštartovať vo Voľnom pohári a urobiť si zároveň základnú Rally Školu. Po jej absolvovaní teraz už môže štartovať v automobilových súťažiach na Slovensku.

Jednoznačne som si to chcel vyskúšať. Je to úplne iná disciplína, než kopce,“ vraví nadšený Peter Prokopčák. „Ak sa na kopci koncentrujeme iba na krátky úsek trate a potom máme dlho „voľno“, tak tu je to práca na celý deň. Ak niekto začína ako ja, a nemá za sebou tím, tak sa musí starať o auto a popri tom sa koncentrovať ešte aj na rýchlostné skúšky. To všetko v presne stanovenom časovom harmonograme, ktorý dáva súťaži poriadok. Pre mňa bolo toto úplne niečo nové. Bolo to veľmi náročné, no veľmi sa mi to páčilo.

PD TEAM PERFORMANTE

Humenčan sa prihlásil na štart s vozidlom Honda CivicType-R, s ktorým jazdí aj kopce a upravil ho podľa predpisov pre automobilové súťaže. Ako nováčik musel absolvovať aj školenie a testy, bez ktorých by nebol pripustený na štart. Novinkou pre Petra bolo aj zdieľanie kokpitu so spolujazdcom, ktorý naviguje pilota na trati a sleduje všetky časové termíny harmonogramu. „Nemal som žiadneho spolujazdca doteraz a aj toto bola pre mňa nová skúsenosť,“ pokračuje Prokopčák. „S Petrom Olejárom sme sa k sebe dostali viac menej náhodne. Peter potreboval tiež urobiť Rally Školu, aby aj on mohol jazdiť automobilové súťaže a tak sme sa dohodli na tomto jednorazovom spoločnom štarte. Teraz si však budem hľadať nového spolujazdca a budem rád, keď sa mi niekto ozve, že by mal záujem.

Napriek tomu, že začínajúca posádka Prokopčák – Olejár v rely debutovala, počínala si veľmi statočne. V hodnotení VP3 dokonca zvíťazila, a po dodatočnej diskvalifikácii viacerých pretekárov v cieli súťaže, sa objavila na neuveriteľnom druhom mieste hodnotenia vo Voľnom pohári! „My sme nečakali žiadne výsledky, lebo toto bolo naozaj o vyskúšaní si novej disciplíny a získaní nových skúseností. Jazdilo sa na legendárnej ereske Banské – Herľany, čo samo o sebe bolo veľkým zážitkom a výzvou. Po druhom prejazde sme asi išli tak odvážne, že v cieli naše brzdy dymili ako dymovnica,“ smeje sa Peter., ktorý bol ešte odvážnejší na úseku v Dargove. Tam v konkurencii všetkých šesťdesiatich štartujúcich posádok zajazdil fantastický deviaty najrýchlejší čas! „Preto sme tu, lebo milujeme rýchlosť. Tak sme išli rýchlo,“ neskrýva srdce tlčúce pre automobilový šport mladý Humenčan a dodáva. „Rally je jednoducho TOP!!! Viem však, že máme pred sebou ešte veľa, veľa učenia sa.

PD TEAM PERFORMANTE

A čo bude s jeho štartmi na kopcoch? „Určite dokončime kopcovú sezónu, kde najbližšie budeme štartovať začiatkom septembra na Jankovom vŕšku. Rozhodne však chcem pokračovať aj v rely súťažiach. Teraz sa pokúsim nájsť skúseného stabilného spolujazdca a ak sa to podarí, tak by sme mohli stihnúť ešte niekoľko menších rely štartov do konca tejto sezóny,“ objasňuje svoje plány Peter Prokopčák z humenského tímu PD TEAM PERFORMANTE.

Zdroj: Ľuboš Kašický / freefoto: Julo Salzer, Motorsportmedia.sk

Pridaj komentár