Juraj Varga

Juraj Varga štartuje v Maroku kvalifikáciu na Rally Dakar 2022

Má pred sebou premiéru na Rally Dakar 2022, no ešte skôr musí absolvovať kvalifikačnú súťaž, ktorou je v tomto roku najznámejšia marocká súťaž Rallye du Moroc 2021.

Juraj Varga

Dvadsaťdeväť ročný Nitran štartuje v súťažiach štvorkoliek, čiže quad už šiestu sezónu. Najskôr to boli domáce súťaže, postupne však začali pribúdať aj zahraničné. Pre tromi rokmi pribudli súťaže zaradené do série Baja. S nimi prišla aj prvá myšlienka na Rally Dakar.

Po tom, čo sa mi v súťažiach quad začalo dariť a v roku 2017 som sa stal českým majstrom, prišla myšlienka účasti na najslávnejšiu maratónsku súťaž na svete, čiže na Rally Dakar. Samozrejme mi bolo jasné, že cesta k tomuto cieľu je ešte veľmi dlhá. Aj z toho dôvodu som začal vyhľadávať maratónske súťaže Baja. To všetko sa udialo približne tri roky dozadu,“ začal s rozprávaním Juraj Varga.

Juraj Varga

Prvá zo spomínaných súťaží, v prípade Juraja, bolo španielske podujatie Baja Aragon v roku 2018. V rovnakom roku k predchádzajúcemu českému titulu pridal aj majstrovský titul v Maďarsku a Nemecku. O rok neskôr odjazdil Juraj v sérii Baja už takmer všetky súťaže, pričom výsledkom bolo druhé miesto absolútneho poradia, doplnené navyše víťazstvom na gréckej Hellas Rally. A práve spomínaná súťaž bola v Jurajovej doterajšej kariére najdlhšou, pričom trvala celých sedem dní a veľmi sa tak podobala spomínanému, vysnívanému Dakaru. Následne prišiel všetkým dobre neslávne známy „COVID rok“, keď boli organizátori nútení množstvo súťaží zrušiť. Juraj sa však nevzdával a v roku 2020 si na svoje konto pripísal domáci, čiže slovenský majstrovský titul.

V aktuálnej sezóne bral víťazstvá na súťažiach v Grécku, Maďarsku, Rumunsku, ale aj Poľsku. V rámci príprav na Dakar absolvoval aj týždňové sústredenie v Dubaji, kde sa učil jazdiť v pieskových dunách. Teraz sa postaví na štart kvalifikačnej súťaže v Maroku, ktorá sa bude konať pod názvom Rallye du Moroc 2021.

Juraj Varga

Keďže som na dakarskej rally ešte nikdy neštartoval, musím najskôr absolvovať Rallye du Moroc 2021. Viem čo ma čaká, veď aj preto som bol trénovať v Dubaji v piesku. Samozrejme nejdem do Maroka s cieľom vyhrať, ale s cieľom zbytočne neriskovať, dôjsť do cieľa a kvalifikovať sa na Rally Dakar 2022. Verím tomu, že sa mi to podarí,“ doplnil záverom Juraj Varga.

V rámci Rallye du Moroc 2021 na Juraja Vargu čaká v dňoch 7. -13.10.2021 po už tradičných preberaniach absolvovanie prológu a následne piatich samostatných etáp. Centrom súťaže bude bivak Zagora ležiaci juhovýchodne od hlavného mesta Marakeš. Z tohto bodu súťažiaci každý deň vyrážať a zdolávať súťažné trate. Ako sa bude dariť Slovákovi Jurajovi Vargovi, o tom vás budeme priebežne informovať.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Hoffer QuadRacingTeam

Pridaj komentár