Ferrari čakajú zmeny na poste pilotov.

Strastiplná (F1) sezóna tímu Ferrari vyústila do odchodu jedného z popredných jazdcov celej súťaže – Fernanda Alonsa. Neúspechy a absencia víťazstva donútila jazdca zmeniť pôsobisko a obe strany tak ukončia po skončení ostávajúcich pretekov sezóny vzájomnú spoluprácu. Alonsovým novým tímom bude od roku 2015 s najväčšou pravdepodobnosťou McLaren.

GP RUSSIA F1/2014


Dôvod za Alonsovým odchodom

Najväčším dôvodom za rozchádzaním vzájomných ciest medzi Ferrari a Španielom je narastajúca túžba pilota vyhrať titul šampióna Formule 1. Ferrari sa ale počas uplynulej sezóny príliš nedarilo a tím stále čaká na prvé víťazstvo. Zatiaľ čo Alonso by chcel vyhrávať hneď teraz, jeho tím nezdieľa pilotov optimistický náhľad a predpovedá, že Ferrari potrvá zhruba až dva roky, kým sa znovu dostane na konkurencieschopnú úroveň. V súčasnosti tím obsadzuje až štvrtú priečku v hodnotení tímov a výrazne zaostáva za lídrom tabuľky – Mercedesom.

GP RUSSIA F1/2014

Alonsov odchod z tímu v súčasnosti stále čaká na oficiálne vyhlásenie, avšak celá situácia by sa mala vyriešiť počas nasledujúcich dvoch týždňov. V tomto momente by rozviazaniu ešte rok trvajúcej zmluvy mohla zabrániť už iba náhla zmena názoru jednej zo strán.

Vyjednávanie s McLarenom pokračuje

Španielsky pilot je aj napriek svojmu plánovanému odchodu z Ferrari stále bez oficiálneho plánu. Jediným náznakom Alonsovej budúcnosti je znovuotvorené rokovanie s McLarenom. Sám pilot je ale podľa svojich slov rozhodnutý.
Zdroje blízke Alonsovi tvrdia, že rokovanie s McLaren sa momentálne nachádza v pokročilom štádiu. McLaren už v minulosti neskrýval svoj záujem o získanie Španiela a v prípade jeho úspešnej akvizície sa bude musieť rozlúčiť s jedným zo svojich jazdcov – Kevinom Magnussenom alebo Jensonom Buttonom.

Ferrari bez Alonsa

I napriek Alonsovmu odchodu je Ferrari v relatívne dobrej pozícii. Tím má na voľné miesto niekoľko náhradníkov a na druhom mieste pilota sa stále nachádza Kimi Raikkonen. Fínsky jazdec má kontrakt s Ferrari ešte na jeden rok a v prípade záujmu oboch strán môže táto spolupráca pokračovať i nad rámec vyhradeného času.

Raikkonenovi sa počas svojho prvého roku vo Ferrari nepodarilo vyjsť z tieňa úspešnejšieho Alonsa a v novej sezóne si preto želá o niečo lepšie vozidlo. Ako náhradu za Alonsa by Fín najradšej videl Sebastiana Vettela. Pri pomyslení nad svojou budúcnosťou Raikkonen prezradil, že je Formula 1 ho stále baví a vie si predstaviť zotrvať v tomto športe i po vypršaní súčasnej zmluvy.

GP RUSSIA F1/2014

S tromi pretekmi do konca sezóny (VC USA, Brazílie a Abu Dabhi) je situácia v F1 poriadne napínavá. O titul teraz bojujú už iba dvaja jazdci z Mercedesu – Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Hamilton si po deviatich víťazstvách isto zaslúži vyhrať, no Rosberg mu nič nedaruje. Nenechajte si utiecť tento boj a aj Vy sledujete záverečná kola seriálu F1 online alebo v televízii.

Foto: Ferrari S.p.a

Pridaj komentár