Paľo Cireň

Paľo Cireň si premiérovo vyskúšal okruh na Slovakia Ringu

Paľa Cireňa všetci fanúšikovia motoristického športu poznajú ako rally jazdca. Táto disciplína ho doslova pohltila, teraz však prišiel čas na zmenu a Paľo si prvýkrát vyskúšal preteky automobilov na okruhu.

Paľo Cireň

Všetko sa to podarilo v rámci podujatia Veľká cena Slovenskej republiky – cena Slovenska 2019 na Slovakia Ringu. Tu sa Paľo Cireň pod hlavičkou tímu MRA MOTORSPORT posadil do vozidla Mazda MX 5. Dopadlo to výborne a Paľo Cireň bol nadmieru spokojný.

„Už dlho som si chcel vyskúšať niektorú ďalšiu automobilovú disciplínu. V tomto roku to boli navyše moje prvé preteky a voľba padla na preteky automobilov na okruhu. Novinkou bolo pre mňa nielen auto bez strechy, ale aj auto s pohonom zadných kolies. Až doteraz som totiž jazdil s predokolkou, alebo autom s pohonom všetkých štyroch kolies. Musím však povedať, že jazda s Mazdou MX5 sa mi naozaj páčila. Auto je veľmi hravé, veľmi podobné motokáre a jazdiť s ním bolo super. V piatok pri tréningu som samozrejme zajazdil najhorší čas spomedzi všetkých mazďákov. To sa ale dalo čakať, potreboval som s naučiť okruh, zoznámiť sa so samotným autom. Potom to už bolo stále len lepšie a lepšie a mne sa darilo svoj čas na kolo neustále zlepšovať. Postupne s pribúdajúcimi kilometrami sme začali aj auto nastavovať tak, aby mi čo najlepšie sadlo. V sobotných pretekoch som si naozaj výborne zajazdil, pričom sme počas celých pretekov bojovali o pozíciu s Michaelou Dorčíkovou, ktorá už Mazda MX5 Cup jazdí dlhšie. V sobotu bola v závere o niečo rýchlejšia ako ja a tak mi v cieli patrila ôsma priečka. V nedeľu sme si to spoločne na trati rozdali opäť, v tomto prípade som ale bol rýchlejší ja a dojazdil som na siedmom mieste. Samotné preteky boli pre mňa veľmi zaujímavé, na štarte nás bolo naraz tridsaťštyri, čo bolo úplne iné ako pri rally kde bojujem iba sám s časom. Tu sú preteky kontaktné, dramatické a veľa záleží aj na povestnom športovom šťastí. Pri pretekoch automobilov na okruhu musí človek totiž riešiť okrem samotnej jazdy ďalšie množstvo vecí, dávať pozor na autá pred sebou, za sebou, či po oboch bokoch. Bolo to fakt zaujímavé a poučné a veľmi sa mi to páčilo. Vďaka patrí partnerom, ktorí ma podporili nielen na tomto podujatí, ale aj na ďalšom, ktoré bude rovnako okruhové,“ opísal svoj nový zážitok Pavol Cireň.

Paľo Cireň

To, že preteky automobilov na okruhu Paľa Cireňa poriadne chytili dokazuje aj fakt, že už 5.9.2019 sa na štart pretekov postaví opäť. Tentokrát to bude v rámci Slovenského okruhového pohára na Slovakia Ringu.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jakub Rovný

Pridaj komentár