Maťo Homola

Sobota na Red Bull Ringu a 9. miesto pre Maťa Homolu

S jazdením sa na rakúskom okruhu Red Bull Ring začalo už v piatok, no až sobota priniesla prvé bodované zápolenie. V prvých pretekoch tohto víkendu sa podarilo slovenskému pretekárovi získať 11 bodov za 9. miesto.

Maťo Homola

Piatkové tréningy slúžili už tradične na zoznamovanie sa s okruhom a hľadanie toho správneho nastavenia. V prvom sa zamerali hlavne na vytrvalosť, teda odkrúžiť čo najviac kôl, spoznať zákruty a čiastočne posúvať limity, no to, že šiel na starých pneumatikách znamenalo, že nezajazdil žiadny mimoriadny čas a obsadil 16. priečku.

Druhý tréning to už bolo o drobnom dolaďovaní, rovnako aj jazde s novými pneumatikami a Maťo dokázal zrýchliť, bol dokonca najrýchlejší Hyundai z tímu Target Competition. Jeho čas bol dostatočný na 13. priečku.

Sobota už priniesla bodované zápolenie, najprv kvalifikácia, ktorá je tradične rozdelená na dve časti. V tej prvej sa Maťovi podarilo zajazdiť dobrý čas až ku koncu, no musel použiť sadu pneumatík, ktoré mal pripravené do druhej časti kvalifikácie, no keby tak neurobil, ďalej nepostúpi. Jeho čas bol nakoniec 10. najrýchlejší, čo stačilo na postup do Q2, kam ide 12 jazdcov.

Využitie pneumatík z Q2 ešte v Q1 síce Maťovi umožnilo postup ďalej, no znamenalo to, že v Q2 má Maťo už len jednu sadu a teda len jedno rýchle kolo. Drobná chyba v druhom sektore a aj ťažkosti s motorom (na ktoré sa prišlo až po kvalifikácii) znamenali, že obsadil až 12. miesto a z rovnakej priečky bude štartovať aj do dnešných, aj do zajtrajších pretekov.

Maťo Homola

Po výbornom štarte sa Maťo posunul hneď o jednu priečku vpred a hneď vzápätí začal zvádzať drobné súboje so svojim tímovým kolegom, Srbom Dušanom Borkovićom. „Presne ako som videl na dátach po kvalifikácií, strácam aj na svojich kolegov na rovinkách, Dušan so mnou nemal žiadnu prácu. Bolo to dosť frustrujúce, som rád, že sa mi podarilo po drobnej jazdeckej chybe obehnúť Coronela a nakoniec som obsadil výborné 9. miesto,“ hovorí po pretekoch Maťo Homola a dodáva: „Toto bolo fakt asi maximum, čo som mohol z auta vyžmýkať. Tím musí skontrolovať dáta, hlavne motorové, lebo mám pocit, že niečo skutočne nie je v poriadku.“

Zajtrajšie preteky zachytíte naživo v nedeľu na obrazovkách Dvojky a opäť vás nimi budú sprevádzať slovenskí komentátori Ján Žgravčák a Michal Cimbalík. Preteky budú tiež vysielané zo záznamu na Sport 1 a Sport 2. Tie najdôležitejšie udalosti a pretekársky život môžete sledovať tiež na Maťových sociálnych sieťach – Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Program pretekov TCR Europe Red Bull Ring:

Nedeľa, 14.7.2019
11:30 – 12:00 Race 2 (23 min + 1 kolo) naživo Dvojka RTVS

Kalendár TCR EUROPE 2019
27.-28.04. HUNGARORING, Maďarsko
25.-26.05. HOCKENHEIMRING, Nemecko
08.-09.06. CIRCUIT DE SPA-FRANCORCHAMPS, Belgicko
13.-14.07. RED BULL RING, Rakúsko
03.-04.08. MOTORSPORT ARENA OSCHERSLEBEN, Nemecko
21.-22.09. CIRCUIT DE BARCELONA CATALUNYA, Španielsko
12.-13.10. AUTODROMO DI MONZA, Taliansko

Zdroj: Homola Motorsport

Pridaj komentár