ARC Bratislava

ARC Bratislava začal Ázijskú Le Mans sériu dvoma tretími miestami

Dvoje štvorhodinových pretekov na Dubajskom Autodrome má za sebou slovenský tím ARC Bratislava v rámci Asian Le Mans Series 2022. Miro Konôpka v posádke s dvoma Austrálčanmi Nealeom Mustonom a Johnom Corbettom dokončili obe jazdy na 4. mieste celkového poradia v hodnotení triedy LMP2 Am im patrilo zhodne 3. miesto.

ARC Bratislava

V sobotu sa tímu nevyhli technické problémy, keď v úvodnom stinte zostal na chvíľu stáť na trati Miro Konôpka po problémoch s dodávkou paliva do motora Gibson prototypu Ligier JSP217. Našťastie sa mu podarilo auto znovu dostať do pohybu a preteky dokončiť, no strata jeden a pol kola sa už nedala dobehnúť. V cieli sa však napokon dostala naša posádka na 4. miesto v celkovom poradí 35-členného štartového poľa vozidiel LMP2, LMP3 a GT.

ARC Bratislava

V nedeľu podvečer dubajského času odštartoval Miro Konôpka skvele do druhých pretekov na 4 hodiny. Po rozsvietení zelených svetiel skvele zareagoval a dokonca sa z 3. miesta dostal na 2. priečku za dominantný tím Nielsen Racing, ktorý vyhral obe kvalifikácie aj oboje pretekov. Hoci sa potom pred neho dostali tímy Graff Racing a High Class Racing, Konôpka stále držal dobré tempo a jazdil svoje najlepšie časy víkendu. Auto odovzdával po hodine a pol Nealovi Mustonovi, ktorý podal výborný a sústredený výkon. Počas celého stintu bol najrýchlejší v triede LMP2 Am a postupne sťahoval náskok na súperov. Niečo vyše hodinu pred koncom pretekov sa dostal v priamom súboji na trati na 1. miesto v LMP2 Am, teda posádok s povinnou účasťou Bronzových jazdcov kategorizácie FIA. ARC Bratislava pritom mal ako jediný všetkých troch jazdcov tejto kategórie. Súperi museli na vedenie ARC Bratislava rýchlo reagovať a do svojich áut nasadili profesionálnych jazdcov oveľa skôr, ako deň predtým, keď mali pohodlný náskok. John Corbett tomuto tlaku odolať nemohol, no takisto išiel konzistentne a spoľahlivo. Napriek tomu, že ako jediný tím na štarte sme preteky absolvovali na prototype Ligier, ktorý na modernizované stroje Oreca má technologickú stratu, oduševnený a bojovný výkon malého tímu zo Slovenska určite zaujal.

ARC Bratislava

Miro Konôpka v cieli neskrýval úsmev: „Sme realisti a vedeli sme, že na viac ako 4. miesto v cieli to nebude, ale priebeh pretekov ukázal, že ak sa všetko podarí a podáme dobrý výkon, vieme držať krok s kvalitnými súpermi. Ďakujem celému tímu za pekné preteky a verím, že aj fanúšikom na Slovensku sa to páčilo,“ povedal Miro Konôpka do kamery TV JOJ, ktorá preteky Asian Le Mans Series 2022 vysiela v priamych prenosoch na kanáli JOJ Šport.

Ázijská Le Mans Séria pokračuje už o týždeň v sobotu a v nedeľu dvoma štvrohodinovkami so štartom o 11:30 v sobotu a 14:00 SEČ v nedeľu na okruhu Yas Marina v Abú Dhabí. JOJ Šport z týchto pretekov opäť prinesie priame prenosy s Matejom Konôpkom ako hosťom v štúdiu.

Zdroj: TS ARC Bratislava / Foto: PMImages

Pridaj komentár