GT2 European Series

Rosina premenil pole na víťazstvo pre KTM!

Výborná správa prišla v nedeľu z belgického Spa-Francorchamps, kde Štofi Rosina premenil sobotňajšie pole position na premiérové víťazstvo značky KTM v GT2 European Series.

GT2 European Series

Najúspešnejší slovenský okruhový pretekár pozná belgický okruh v Ardenách veľmi dobre. „Pred pätnástimi rokmi tu začínal s Mirom Konôpkom,“ bilancuje Rosina. „Neskôr som tu bojoval o body v Porsche Supercupe a teraz sa mi konečne podarilo vybojovať víťazstvo. Je to pre mňa veľmi emotívne a mám z toho veľkú radosť.

Úspešný Slovák je v sezóne 2021 továrenským pilotom značky KTM a už druhý rok sa výrazne podieľa na vývoji nového konceptu. Aj vďaka Rosinovi je vozidlo KTM X-Bow GT2 dnes schopné víťaziť. „Je to premiérové víťazstvo KTM v tejto sérii. Som nesmierne hrdý, že som mohol stáť pri tomto historickom úspechu. Ďakujem tímu, že som dostal dôveru,“ vraví slovenský pretekár.

GT2 European Series

V nedeľu sa jazdili dva preteky. V tých dopoludňajších slovensko-rakúska posádka Štofi Rosina a Sehdi Sarmini (vo farbách True Racing by Reiter Engineering), vybojovala aj napriek technickým problémom tretie miesto v triede. „Už dopoludnia sme bojovali o absolútne pozície, no v jednom okamihu mi po nájazde na obrubník vypol bezpečnostný vypínač elektriky,“ vysvetľuje Štofi. „Približne na 25 sekúnd mi vypol motor a všetci ma predbehli. Pokúsil som sa ešte zachrániť, čo sa dalo a v závere som predbehol niekoľko áut. V konečnom výsledku sme tak došli na treťom mieste v triede a na šiestom mieste absolútne.

Do popoludňajších pretekov Rosina v sobotu vybojoval pole position, čím jasne naznačil ambície slovensko-rakúskej posádky. „Štartoval som z prvého miesta, no na rovinke ma predbehlo jedno Porsche. Sahdimu som odovzdával druhú pozíciu, no Porsche muselo odsedieť päť sekúnd penalizácie, čo nás vrátilo do vedenia. Môj tímový kolega vo zvyšku pretekov pozíciu už udržal a priviezli sme pre KTM cenné prvé miesto,“ opisuje priebeh druhých pretekov spokojný Štofi Rosina.

GT2 European Series

KTM v pretekoch celkom prevalcovalo konkurenciu, keď vozidlá KTM X-Bow GT2 obsadili v absolútnom poradí všetky tri miesta na pódiu a pred záverečným podnikom sezóny na francúzskom okruhu Paula Ricarda v Le Castelled potvrdili stúpajúcu výkonnosť. „Už štvrtýkrát v tejto sezóne sme stáli na pódiu a navyše sme doviezli víťazstvo. Je to satisfakcia, za nevydarený úvod sezóny a znak toho, že naša práca prináša výsledky. Budeme sa snažiť na tento úspešný trend nadviazať aj v záverečnom podniku sezóny,“ sľubuje Štofi Rosina.

Zdroj: Ľuboš Kašický / freefoto: GT2 European Series

Pridaj komentár