VC Mexika

VC Mexika – preteky

Katastrofálne preteky z pohľadu Ferrari ovládol Nico Rosberg na Mercedese. Obe autá z Maranella cieľ na okruhu v Mexiku nevideli.

VC Mexika

Do pretekov štartovali Sebstian Vettel z tretieho miesta, Kimi Räikkonen z miesta devätnásteho. Fín dostal trest za výmenu motora, prevodovky a rekuperačného systému, za čo si vyslúžil trest straty miest na štarte. Po poruche bŕzd v kvalifikácii, keď skončil na pätnástom mieste bol štart zozadu napriek tomu nádejný. Naopak Sebstian Vettel mal na štarte najlepšiu možnú pozíciu za nezdolateľnými Mercedesmi.

Už štart pretekov ukázal tvrdosť súbojov na trati. Sebastian Vettel po prvej zákrute začal strácať a bolo jasné, že jeho technika doznala ujmy. Pri súboji s Danielom Ricciardom (Red Bull) došlo k prerazeniu jeho pravej zadnej pneumatiky a pomalším tempom musel zájsť do boxov. V boxoch končí aj Fernando Alonso (McLaren) s poruchou pohonnej jednotky. Po tejto zápletke sa situácia ukludnila a zozadu teraz museli tlačiť obe autá Ferrari. Kimi sa postupne prebojovával dopredu, Sebastian mal o niečo ťažšiu situáciu, keď musel dobiehať aj časovú stratu.

VC Mexika

V 10. kole začali prvé zastávky v boxoch, ktoré zahájili autá Williamsu a Force India. V 12. kole bol Kimi Räikkonen na ôsmom mieste, Sebastian Vettel v kole osemnástom spravil jazdeckú chybu, po ktorej opäť klesol na pätnástu priečku. V 23. kole prichádza prvá studená sprcha pre fanúšikov Ferrari. Kimi Räikkonen v priamom súboji s Valteri Bottasom na Williamse bok po boku. Výsledok súboja je poškodený Räikkonenov monopost a pokračujúci Williams. Ľavé predné koleso na Williamse vrazilo do Ferrari, ktoré sa so zlomeným zadným závesom zastavuje mimo trate. Podľa všetkého klasický súboj monopostov, kde sa aj menší kontakt končí poškodením.

Sebastian Vettel si stíhacou jazdou a hodinami v osemnástom kole zničil pneumatiky. Do vysielačky sa niekoľko krát sťažuje na ťažké podmienky, nedarí sa mu predbehnúť Pastora Maldonada na Lotuse. V 36. kole ide Sebastian do boxov po nové pneumatiky a pri výjazde dostáva kolo od lídra pretekov. O pár kôl, keď bol upozornený aj z boxov, púšťa pred seba aj druhého pilota v poradí. Do vysielačky síce hlási, že je rýchlejší, no nie dostatočne, aby ich mohol v pohode predbehnúť a nezasahovať do súboja o stupne víťazov.

VC Mexika

V 47. kole idú do boxov obe autá Mercedesu na výmenu pneumatík. Majú dostatočný náskok a podľa všetkého reagujú na situáciu na trati. Lewisovi Hamiltonovi sa to nepáči, no poslúchne a ide do boxov o dve kolá neskôr. V 50. kole je poradie na čele Rosberg, Hamilton, Kvyat, Bottas, Massa, Ricciardo, Hulkenberg, Pérez, Verstappen, Grosjean, Maldonado a Vettel. Sebastian sa snaží získavať čas a pozície, no v 52. kole robí chybu pri brzdení a končí so zničeným monopostom. Na trať vychádza bezpečnostné vozidlo (SC) a naopak končí aj posledné Ferrari v pretekoch. V 58. kole prichádza reštart pretekov a posledný predbiehací manéver Bottasa (Williams) na Kvjata (Red Bull).

Vo VC Mexika víťazí Nico Rosberg na Mercedese pred tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom. Na stupni víťazov ich doplnil Valteri Bottas na Williamse, ktorý si práve pri reštarte pretekov zabezpečil skvelé tretie miesto.

VC Mexika

Výsledky pretekov:

1. 6 N. Rosberg Mercedes 1:42:35.038
2. 44 L. Hamilton Mercedes +0:01.954
3. 77 V. Bottas Williams +0:14.592
4. 26 D. Kvjat Red Bull +0:16.572
5. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:19.682
6. 19 F. Massa Williams +0:21.493
7. 27 N. Hülkenberg Force India +0:25.860
8. 11 S. Pérez Force India +0:34.343
9. 33 M. Verstappen Toro Rosso +0:35.229
10. 8 R. Grosjean Lotus +0:37.934
11. 13 P. Maldonado Lotus +0:38.538
12. 9 M. Ericsson Sauber +0:40.180
13. 55 C. Sainz Toro Rosso +0:48.722
14. 22 J. Button McLaren +0:49.214
15. 53 A. Rossi Manor-Marussia +2 kolá
16. 28 W. Stevens Manor-Marussia +2 kolá

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár