VC Veľkej Británie

VC Veľkej Británie – preteky

Premenlivé podmienky na trati nezabránili tomu, aby víťaz kvalifikácie pretavil svoju rýchlosť na víťazstvo aj vo Veľkej Británii.

VC Veľkej Británie

Štart pretekov poznamenal dážď, keď asi 15 minút pred štartom silno pršalo. Boli vyhlásené mokré preteky, čo znamená, že všetci museli na monoposty obuť pneumatiky do dažďa. Kôli bezpečnosti sa štart odohral za bezpečnostným vozidlom (SC), čo bolo možno správne, no až na konci piateho kola išlo SC dole z trate. Hneď v tom okamihu išlo viacero pilotov do boxov po prechodné pneumatiky. Aj to je známka toho, že tam SC bolo príliš dlho.

VC Veľkej Británie

Ako prví išli do boxov Räikkonen, Bottas, Sainz, Vettel, Hulkenberg, Grosjean, Magnussen, Wehlrein, Gutierrez. O kolo neskôr išli do boxov ďalší piloti, no z čela pretekov nikto. Odohral sa súboj Ricciarda a Räikkonena, nad traťou sa rozsvietila fáza virtuálneho safetycaru (VSC). To výrazne pomohlo jazdcom na čele, pretože nestratili rýchlou zastávkou toľko času ako pri pretekovom tempe. Udržali si náskok pred pilotmi za nimi a aj to rozhodlo o ďalšom priebehu.

VC Veľkej Británie

V ôsmom kole sa začalo opäť pretekať. V 16. kole ide do boxov prvý Sebastian Vettel na Ferrari. mechanici mu obuli suchá pneumatiky a mohla sa začať stíhacia jazda. O kolo neskôr idú do boxov ďalší piloti a aj Kimi Räikkonen na Ferrari. Trať je dostatočne suchá, mokrá je na konci cieľovej rovinky pri nájazde do prvej zákruty. Tam spravil chybu Sebastian Vettel, keď zajazdil jednoznačne najrýchlejšie kolo, no hneď sa dostal do hodín. Tie síce zvládol, no opäť stratil drahocenné sekundy. Až v 18. kole ide do boxov čelo pretekov. V 20. kole je poradie na čele Hamilton, Verstappen, Rosberg, Pérez, Ricciardo, Räikkonen a Sebastian Vettel je na dvanástom mieste.

VC Veľkej Británie

Hneď niekoľko pilotov malo problémy na konci cieľovej rovinky s brzdením a prejazdom prvou zákrutou. Nevyhlo sa to ani lídrovi pretekov, no zvládol to bez väčších problémov. Súboje predviedli Daniel Ricciardo, keď zdolal Péreza, či Sebastian Vettel, keď si poradil s Kvjatom. Sebastian predbiehal aj Felipeho Massu, no ten predbiehací manéver mu nie moc vyšiel a za ten dostal trest +5 sekúnd k výslednemu času pretekov.

VC Veľkej Británie

O dodatočný trest po skončení pretekov sa postaral aj Nico Rosberg. Tím Mercedesu si nedal pozor na komunikáciu s jazdcom počas pretekov a poradil mu v momente, keď mal problém s prevodovkou. Jeden z príkazov bol zakázaný a Nico dostal trest +10 sekúnd k výslednému času. Toto sa však divák už nedozvedel, pretože stupne víťazov sa odohrali ešte pred vyhlásením trestu.

VC Veľkej Británie

Preteky VC Veľkej Británie vyhral domáci Lewis Hamilton na Mercedese. V cieli bol napokon druhý Nico Rosberg rovnako na Mercedese a tretí skončil Max Versteppen na Red Bulle. Kimi Räikkonen na Ferrari dojazdil na piatom mieste, Sebastian Vettel ôsmom, no po započítaní trestu je klasifikovaný ako deviaty. Chaos súčastnej Formuly jeden podčiarkuje trest od zeleného stolu a nejasné pravidlá, ktoré k tomu viedli. Nikto po skončení pretekov nevedel či dostane a aký trest dostane jazdec, ktorý vlastne len počul niečo do vysielačky.

VC Veľkej Británie

Výsledky pretekov:

1. 44 L. Hamilton Mercedes 1:34:55.831
2. 6 N. Rosberg Mercedes +0:06.911 (nezapočítaný trest)
3. 33 M. Verstappen Red Bull +0:08.250
4. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:26.211
5. 7 K. Räikkönen Ferrari +1:09.743
6. 11 S. Pérez Force India +1:16.941
7. 27 N. Hülkenberg Force India +1:17.712
8. 55 C. Sainz Toro Rosso +1:25.858
9. 5 S. Vettel Ferrari +1:31.654 (vrátane +5 sekúnd)
10. 26 D. Kvjat Toro Rosso +1:32.600
11. 19 F. Massa Williams +1 kolo
12. 22 J. Button McLaren +1 kolo
13. 14 F. Alonso McLaren +1 kolo
14. 77 V. Bottas Williams +1 kolo
15. 12 F. Nasr Sauber +1 kolo
16. 21 E. Gutiérrez Haas F1 +1 kolo
17. 20 K. Magnussen Renault +3 kolá

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár