VC Belgicka, Kimi Räikkonen

VC Belgicka – preteky

Víťazom Veľkej ceny Belgicka sa stal Nico Rosberg na Mercedese a využil tak príležitosť bezproblémového víťazstva, keď jeho tímový kolega musel štartovať z 21. miesta.

VC Belgicka

Druhé miesto získal Daniel Ricciardo na Red Bulle a tretie Lewis Hamilton na Mercedese, keď predviedol fantastický výkon a prepracoval sa na stupne víťazov. Ferrari ponúknutú príležitosť opäť raz premárnilo.

Štart pretekov dopadol katastrofálne hlavne z pohľadu Ferrari. Obe autá utrpeli poškodenia, Sebastian Vettel klesol na posledné miesto, Kimi Räikkonen musel ísť do boxov po nové predné krídlo. Aká bola príčina tejto situácie? Určite bude po pretekoch niekoľko názorov a pohľadov. Max Verstappen na Red Bulle nezvládol štart, naopak obaja jazdci Ferrari sa dostali pred neho. Bezproblémový štart Nica Rosberga na Mercedese a jeho líderská pozícia pri prejazde prvou zákrutou po štarte nebola prekvapením. Z druhého miesta Maxa sa však stalo zrazu miesto štvrté a to bolo pre mladíka frustrujúce. Poslal svoj monopost dovnútra zákruty spôsobom sebe vlastným, cez obrubník a vonkajšími pneumatikami tesne v limite trate. Je jasné, že jeho línia prejazdu zákrutou skrížila cestu súperom a odniesli si to obe autá Ferrari. Sebastian Vettel ako vedúci monopost v zákrute určoval polomer, ktorý Max Verstappen nemohol svojim manévrom vytočiť. Doplatil na to Kimi Räikkönen, ktorý bol ako medzi dvoma mlynskými kameňmi a rovnako aj Sebastian, ktorý nechával priestor len pre jedno auto ktoré videl. Sebastian zostal po šmyku visieť v zákrute, Kimi s poškodeným predným krídlom musel výrazne spomaliť a zájsť do boxov po nové krídlo a Max rovnako s poškodeným krídlom klesal v štartovom poli. Za incident nebol nikto potrestaný ani vyšetrovaný.

VC Belgicka, Sebastian Vettel

V druhom kole s defektom skončil mimo trate Carlos Sainz. Zadná pneumatika mu však poškodila auto a nedokázal sa vrátiť do boxov po novú. S poruchou skončil aj Jenson Button z McLarenu a na trati bola vyhlásená fáza VSC (virtuálny safety car). V pretekoch skončili Marcus Ericsson, ale aj Pascal Wehrlein. Poradie na čele pretekov sa premiešalo na Rosberg, Ricciardo, Hulkenberg, Alonso, Hamilton, Massa, Pérez…Vettel 13, Räikkonen 17. Po uvoľnení fázy VSC vznikla nebezpečná situácia, keď do bariéry tvrdo narazil jazdec Renaultu Kevin Magnussen. Na trať vyšiel SafetyCar (SC) a tempo bolo spomalené. Renaul bol úplne zničený, bariéry tiež, no pilotovi sa nič vážne nestalo a krívajúci odkráčal do medical caru. O niekoľko kôl za SC boli preteky prerušené.

VC Belgicka, Sebastian Vettel

Po reštarte pretekov sa mohlo opäť pretekať. Hamilton na Mercedese tlačil na Alonsa na McLarene. Už v druhom kole po reštarte sa mu ho podarilo predbehnúť a súboje Räikkönena a Verstappena opäť dvíhali divákov zo sedadiel. Najskôr sa Max tvrdo bránil a vytlačil seba aj Kimiho mimo trať, pričom sa ťukli, o kolo neskôr zas križoval na poslednú chvíľu trať a Kimi ho len tak tak že netrafil. Oba incidenty vo vysielačke Kimi riadne okomentoval. Napokon sa Kimi pred Maxa dostal, no tvrdosť a bezohladnosť mladíka je dych vyrážajúca. Opäť sa netrestalo, čo je už zvláštne, lebo v minulosti sa za takéto manévre trestalo.

VC Belgicka, Kimi Räikkonen

V ďalšom priebehu pretekov mohli diváci vidieť niekoľko pekných prediehacích manévrov. Všetky sa zaobišli bez nejakého incidentu a až do cieľa sa bojovalo férovo. V cieli bol prvý Nico Rosberg na Mercedese, ktorý bez zaváhania získal ďalšie víťazstvo. Druhý dojazdil Daniel Ricciardo na Red Bulle, keď po reštarte pretekov rovnako nedal súperom šancu. Tretie miesto si vybojoval Lewis Hamilton na Mercedese, keď sa dokázal z 21. miesta dostať až na
stupne víťazov.

Ďalšie preteky po VC Belgicka sú na programe už o týždeň v rovnako legendárnej Monze.

Výsledky pretekov:

1. 6 N. Rosberg Mercedes 44 1:44:51.058
2. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:14.113
3. 44 L. Hamilton Mercedes +0:27.634
4. 27 N. Hülkenberg Force India +0:35.907
5. 11 S. Pérez Force India +0:40.660
6. 5 S. Vettel Ferrari +0:45.394
7. 14 F. Alonso McLaren +0:59.445
8. 77 V. Bottas Williams +1:00.151
9. 7 K. Räikkönen Ferrari +1:01.109
10. 19 F. Massa Williams +1:05.873
11. 33 M. Verstappen Red Bull +1:11.138
12. 21 E. Gutiérrez Haas F1 +1:13.877
13. 8 R. Grosjean Haas F1 +1:16.474
14. 26 D. Kvjat Toro Rosso +1:27.097
15. 30 J. Palmer Renault +1:33.165
16. 31 E. Ocon Manor +1 kolo
17. 12 F. Nasr Sauber +1 kolo

Zdroj: Ferreri S.p.A

Pridaj komentár