VC Malajzie

VC Malajzie – preteky

Veľká cena Malajzie priniesla divadlo, za ktoré sa kráľovná motoršportu vôbec nemusí hanbiť. Na stupni víťazov sa napokon radovali jazdci Red Bullu a jeden z Mercedesu.

VC Malajzie

Už predštartová procedúra odstavila monopost Felipeho Massu mimo štartové miesto, keď mu nefungoval plynový pedál. Pilot Williamsu musel štartovať z boxov. Samotný štart ukázal vynikajúci štart Sebastiana Vettela, keď do prvej zákruty išiel na treťom mieste, no nedobrzdil a silno vrazil do monopostu Mercedes Nica Rosberga. Sebastian si poškodil ľavý záves predného kolesa a v pretekoch skončil. Nico Rosberg po hodinách pokračoval v pretekoch, no až na 21 mieste. Pretekové tempo spomalila fáza virtuálneho Safety Caru (VSC).

VC Malajzie

Po uvolnení trate sa pokračovalo ďalej v pretekaní. Kimi Räikkonen a Max Verstappen si poradili s Sergio Pérezom na Force India, keď ho postupne predbehli. Pretekalo sa až do deviateho kola, keď trať opustil Romain Grosjean. Jeho monopost Haas F1 zaznamenal poruchu bŕzd a skončil v štrku. Opäť sa objavila fáza VSC. Niekoľko pilotov to využilo na zastávku v boxoch, no prví traja tak nespravili. Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo a Kimi Räikkonen v boxoch neboli.

VC Malajzie

V šestnástom kole bol Nico Rosberg už na ôsmom mieste, čo bolo po peripetiách po štarte vcelku dobrý progres. Poradie na čele pretekov v tom čase bolo Hamilton, Ricciardo, Räikkonen, Verstappen, Bottas, Sainz, Ericsson, Rosberg. V 19. kole skončil v boxoch Kevin Magnussen na Renaulte. V ďalšom priebehu pretekov jazdci postupne menili pneumatiky v boxoch. V 38. kole zaútočil Nico Rosberg na Kimiho Räikkonena. Jeho útok bol dosť tvrdý, čoho výsledkom bolo získanie pozície, no neskôr ho komisári potrestali pripočítaním desiatich sekúnd k výslednému času v cieli. V 41. kole zlyhal motor na monoposte Lewisa Hamiltona a ten s horiacim monopostom zastavil mimo trate z prvého miesta.

VC Malajzie

Opäť sa na trati objavila fáza VSC, ktorá trvala len niekoľko kôl. Počas nej navštívilo hneď niekoľko pilotov boxy, no poradie sa moc nemenilo. Všetci mali podobne obuté pneumatiky a výraznejší výkonový rozdiel nemal k dispozícii už nikto. V cieli na prvom mieste dojazdil Daniel Ricciardo na Red Bulle. Druhé miesto obsadil s malou stratou Max Verstappen z rovnakého tímu a pripísal na tímové konto ďalšie cenné double. Tretie miesto napokon uhájil Nico Rosberg, keď získal na štvrtého Kimi Räikkonena viac ako 10 sekúnd. V cieli stratil Kimi na tretiu priečku po započítaní trestu pre Rosberga niečo vyše troch sekúnd, čo je ďlaší nevýrazný výsledok pre Ferrari. Štvrté miesto a jedno auto opäť nedojazdilo, to je slabá náplasť na to, že sa zdá byť monopost Ferrari SF16-H stále silnejší.

VC Malajzie

Po VC Malajzie je na programe už o týždeň VC Japonska.

AKTUALIZOVANÉ: Sebastian Vettel bol po pretekoch potrestaný za incident v prvej zákrute. Komisári ho uznali vinným za spôsobenie ujmy autu Nica Rosberga a príde na nasledujúcej Veľkej cene Japonska o tri miesta na štarte. Okrem toho sa na jeho konto pripíšu dva trestné body.

Výsledky pretekov:

1. 3 D. Ricciardo Red Bull 1:37:12.776
2. 33 M. Verstappen Red Bull +0:02.443
3. 6 N. Rosberg Mercedes +0:25.516
4. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:28.785
5. 77 V. Bottas Williams +1:01.582
6. 11 S. Pérez Force India +1:03.794
7. 14 F. Alonso McLaren +1:05.205
8. 27 N. Hülkenberg Force India +1:14.062
9. 22 J. Button McLaren +1:21.816
10. 30 J. Palmer Renault +1:35.466
11. 55 C. Sainz Toro Rosso +1:38.878
12. 9 M. Ericsson Sauber +1 kolo
13. 19 F. Massa Williams +1 kolo
14. 26 D. Kvjat Toro Rosso +1 kolo
15. 94 P. Wehrlein Manor +1 kolo
16. 31 E. Ocon Manor +1 kolo

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár