Samuel Sladečka

Ďalším krokom Samuela Sládečku je Zandvoort

Už tento víkend, na známom holandskom okruhu v Zandvoorte, pokračuje piaty podnik Európskej série GT4 v ktorej štartuje aj Nitran Samuel Sladečka.

Samuel Sladečka

Veľmi rozumne vymyslený nástroj na prípravu mladých talentovaných pretekárov, ktorý pred vlaňajšou sezónou uviedol do života Nemec Hans Reiter, sa pod názvom Reiter Young Stars (RYS) jazdí ako súčasť GT4 European Series – Northern Cupu. Za rozumné náklady tu nádejný pilot môže odjazdiť celú sezónu (päť podujatí) a naučiť sa pracovať nielen s autom, ale stať sa aj súčasťou tímu. Na týchto cenných základoch potom môže budovať svoju kariéru pri postupe do vyšších kategórii.

Samuela Sládečku čakajú teda štvrté RYS preteky na jemu doteraz neznámom okruhu Zandvoort. „Po smolnom víkende na Slovakia Ringu som potreboval zregenerovať sily a pripraviť sa na ďalšiu novú výzvu. Zandvoort je pre mňa nový okruh. Ešte som tam nebol. Niečo som si najazdil na simulátore a naštudoval som nejaké on-boardy. Máme tam jeden hodinový tréning pred kvalifikáciou a tak som sa musel poctivo pripraviť sám,“ vysvetľuje mladý nádejný Nitrančan. „Už po prvých pretekoch v Misane som pochopil, že musím popracovať na kondičnej príprave a tak sme najali kondičného trénera s ktorým cielene pracujem niekoľkokrát v týždni. Ono sa to nezdá, ale auto je dosť náročné „na volant“ a bez prípravy by to bolo cítiť aj na výkone. Vďaka projektu Reiter Young Stars sa teda učím nielen zlepšovať sa za volantom, ale aj v komplexnej príprave na preteky. Je to naozaj dobrá škola a veľa som sa už naučil.“

Samuel Sladečka

Aj napriek smole, ktorú mal Samo Sládečka na domácej trati, je stále priebežne v hodnotení RYS na peknom šiestom mieste zo sedemnástich pretekárov. „Čakajú ma teraz dve podujatia na okruhoch, ktoré nepoznám (pozn.: po Zandvoorte séria pokračuje na Nurburgringu). Nemám preto veľké očakávania, no poctivo sa na nich pripravujem. Uvidíme, ako mi sadnú trate a ako sa nám bude dariť,“ triezvo sa do zvyšku sezóny pozerá Sládečka, ktorému verí aj koordinátor a manažér celého projektu RYS, ex-pilot F1 Tomáš Enge.

Dobrou školou na nasledujúcich pretekoch v Holandsku bude aj skutočnosť, že GT4 sa bude jazdiť, ako súčasť víkendu DTM (populárna nemecká séria cestovných vozidiel) a európskeho šampionátu F3 v ktorom štartujú napríklad aj Mick Schumacher, Pedro Piquet, či Harrison Newey. Pre mladých pretekárov je to teda viac, ako inšpirujúce prostredie. „DTM som ešte nevidel a teším sa, že uvidím túto populárnu sériu cestovných vozidiel, ktorá býva kvalitnejšie obsadená, ako samotné Majstrovstvá sveta cestovných vozidiel,“ teší sa Samo Sládečka.

Samuel Sladečka

Samo odlieta do Amsterdamu v stredu. Štvrtok bude mať na to, aby sa v nových podmienkach adaptoval a piatok ráno ho potom prvýkrát uvidíme na trati. Program GT4 European Series – Northern Cupu na Zandvoorte začína piatkovým hodinovým voľným tréningom o 11:15 hodine. V sobotu o 12:15 hod. je na programe kvalifikácia a podvečer, o 17:50 hod. štartujú prvé preteky. Druhé preteky sa jazdia v nedeľu so štartom o 09:45 hod.

Zdroj: Ľuboš Kašický / Foto: Joel Kernasenko

Pridaj komentár