VC Singapuru

VC Singapuru 2017 – preteky

Katastrofa a premárnená príležitosť pre Ferrari, oslava aj napriek nezvládnutej kvalifikácii v Mercedese.Katastrofa a premárnená príležitosť pre Ferrari, oslava aj napriek nezvládnutej kvalifikácii v Mercedese.

VC Singapuru, Sebastian Vettel

Upršaná Veľká cena Singapuru priniesla veľkú nulu v počte bodov pre Ferrari aj napriek tomu, že boli obe autá považované za favoritov. Všetko sa to zvrhlo už pár metrov po štarte. Z prvej trojky najlepšie odštartoval Kimi Räikkonen na Ferrari a snažil sa po ľavej strane predbehnúť Maxa Verstappena s Red Bullom. Na pravej strane si však svoju pozíciu strážil Sebastian Vettel na Ferrari a mierne točil doľava, kde bol Max aj Kimi. Kimiho pravdepodobne nevidel a zavrel medzi obe autá Ferrari Maxove auto. Výsledok z tejto skrumáže bola havária a nepojazdné autá Kimiho Räikkonena a Maxa Verstappena. Auto Sebastiana Vettela bolo poškodené natoľko, že po dvoch zákrutách spravil hodiny na mastných zadných pneumatikách, ktoré mu zamastila vytekajúca tekutina zo zadnej časti auta. Po pár metroch a zákrutách aj on odstavil svoj monopost mimo trate. Na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo SC.

VC Singapuru, Kimi Räikkonen

Situáciu na trati najlepšie využil Lewis Hamilton, ktorý sa dostal do vedenia a už svoju pozíciu nepustil. Poradie na čele za SC sa ustálilo na Hamilton, Ricciardo, Hulkenberg, Pérez, Bottas, Palmer, Vandoorne, Ocon, Sainz, Magnussen, Kvyat, Alonso, Stroll, Massa… Reštart pretekov prišiel na začiatku piateho kola. Svoju pozíciu si neustrážil Valtteri Bottas na Mercedese, keď ho predbehol Joylon Palmer na Renaulte. V deviatom kole skončil s poruchou a poškodeným monopostom Fernando Alonso. Jeho porucha bola dôsledok havárie na štarte, keď dostal ranu od kolidujúcich monopostov. Už v jedenástom kole končí v zvodidlách Daniil Kvyat na Toro Rosso. Na trať opäť vyšiel SC. Do boxov zašli Ricciardo, Ocon, Magnussen a Pérez. Daniel Ricciardo pravdepodobne chce mať novšie pneumatiky aby mohol zatlačiť na prvého Hamiltona.

VC Singapuru, Sebastian Vettel

Na začiatku pätnásteho kola je ďalší reštart pretekov. Súboje predviedli Felipe Massa na Williamse a Kevin Magnussena na Haase, či Estéban Ocon na Force India s Magnussenom. V 25. kole si obúva ako prvý suché pneumatiky Kevin Magnussen. Po ňom sa do boxov vybrali postupne všetci. O ďalší výjazd SC na trať sa postaral Marcus Ericsson na Sauberi, keď spravil hodiny a ostal stáť na trati. Ďalší reštart prišiel na začiatku 41 kola, no vtedy sa dostal na scénu aj odpočet – obmedzenie pretekov na dve hodiny. Zhruba 14. minút pred koncom pretekov sa porúčal s poruchou monopostu Nico Hulkenberg a o štyri minúty aj Kevin Magnussen.

VC Singapuru

Preteky napokon vyhral Lewis Hamilton na Mercedese pred druhým Danielom Ricciardom na Red Bulle a tretím Valtteri Bottasom na Mercedese. Mercedes si navýšil náskok v pohári konštruktérov na 102 bodov a Lewis Hamilton už má náskok na druhého Vettela 23 bodov. Je to kruté pre Ferrari a obzvlášť pre Sebastiana Vettela, pretože pred dvoma týždňami bol vo vedení šampionátu on a po pretekoch v Monze a tu v Singapure už je možno rozhodnuté. Uvidíme, Forza Ferrari 🙂

VC Singapuru

Po VC Singapuru je na programe 1. októbra VC Malajzie.

Výsledky pretekov:

1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 58 2:03:23.544

2 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 58 +4.507s

3 77 Valtteri Bottas MERCEDES 58 +8.800s

4 55 Carlos Sainz TORO ROSSO 58 +22.822s

5 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 58 +25.359s

6 30 Jolyon Palmer RENAULT 58 +27.259s

7 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 58 +30.388s

8 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 58 +41.696s

9 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 58 +43.282s

10 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 58 +44.795s

11 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 58 +46.536s

12 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 56 +2 laps

NC 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 50 DNF

NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 48 DNF

NC 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 35 DNF

NC 26 Daniil Kvyat TORO ROSSO 10 DNF

NC 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 8 DNF

NC 5 Sebastian Vettel FERRARI 0 DNF

NC 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 0 DNF

NC 7 Kimi Räikkönen FERRARI 0 DNF

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár