VC Malajzie, Sebastian Vettel

VC Malajzie 2017 – preteky

Druhý začarovaný víkend v rade z pohľadu Ferrari za nami. Po problémoch Sebastiana Vettela v kvalifikácii postretli pravdepodobne rovnaké problémy aj Kimiho Räikkonena a to v najnevhodnejšej dobe.

VC Malajzie

V sobotu si kalich horkosti vypil Sebastian Vettel. V treťom tréningu mu zlyhala technika a tím sa rozhodol vymeniť mu motor. V nasledujúcej kvalifikácii však monopost nemal dostatočný výkon a tak nezajazdil ani jedno merané kolo. V nedeľu sa tak Sebastian postavil na posledné štartové miesto. Naopak Kimi Räikkonen dokázal v sobotu konkurovať najrýchlejšiemu a stratil na pole position iba 45 stotin sekundy. Na štart sa tak mohol postaviť na druhú štartovú pozíciu a aj sa postavil, no pri príjazde na vydretú pozíciu hlásil do vysielačky „nemám výkon“. Stalo sa to, čo nikto nečakal. Po príjazde na štartový rošt ho mechanici odtlačili späť do boxov, kde začali na aute pracovať. Do štartu sa im však problém nepodarilo vyriešiť, a tak Kimi do pretekov vôbec neodštartoval.

VC Malajzie, Kimi Räikkonen

Štart pretekov bol veľmi zaujímavý. Po zvyku zo zvyšku sezóny sa očakávalo, že si monoposty Mercedesu začnú robiť na súperov náskok, no nestalo sa. Valtteri Bottas s Mercedesom odštartoval skvele, dostal sa na chvíľu až na druhé miesto, no v súboji s Maxom Verstappenom z Red Bullu si pozíciu neuhájil. Naopak Maxa súboj „naštartoval“ a zatlačil na prvého Lewisa Hamiltona z Mercedesu. Podarilo sa mu to v štvrtom kole, keď sa dostal na prvé miesto. V deviatom kole sa cez Valtteri Bottasa dostal druhý jazdec Red Bullu Daniel Ricciardo. Obe autá Mercedesu tak v Malajzii pokračujú v slabšom výkone ako sa predpokladalo.

VC Malajzie, Sebastian Vettel

Rýchlosť Mercedesu bola slabá, naopak Ferrari v rukách Sebastiana Vettela predviedlo jeden zo svojich lepších výkonov. Po prvom kole bol Sebastian na trinástom mieste, v deviatom už bojoval s Fernandom Alonsom na McLarene o pozíciu desať. V kole dvanástom bolo na konte jediného Ferrari v poli číslo osem, o tri kolá neskôr už šesť. Sebastian napredoval až po Valtteriho Bottasa, ktorý jazdil na štvrtom mieste. Tak ako sa očakávalo, Bottas ešte spomalil a brzdil Sebastiana v rýchlosti. Ferrari sa rozhodlo svojho pilota povolať do boxov po nové pneu a od 28 kola získal Vettel ešte viac rýchlosti. Začal jazdiť jedno najrýchlejšie kolo za druhým až sa dostal za Daniela Ricciarda s Red Bullom. Bohužiaľ sa dostal iba k jednému útoku a to nestačilo. Po skvelom výkone, kedy doťahoval na súperov sekundu na kolo sa jeho pneumatiky zničili. Posledné kolá pretekov výrazne spomalil a je možné, že mu už chýbalo aj palivo.

VC Malajzie, Sebastian Vettel

Cieľ ako prvý videl po presvedčivom výkone Max Verstappen na Red Bulle, druhé miesto si vyjazdil Lewis Hamilton na Mercedese. Tretie miesto uhájil pred dotierajúcim Vettelom Daniel Ricciardo na Red Bulle. Skvelým výkonom sa na štvrtú priečku prebojoval Sebastian Vettel na Ferrari. Piate miesto získal v Malajzii Valtteri Bottas na Mercedese. Ak by ste si mysleli, že trápenie Sebastiana Vettela a Ferrari skončilo cieľovou zastávkou, tak ste na omyle. Po cieli došlo k incidentu, pri ktorom narazil Lance Stroll s Williamsom do Ferrari Sebastiana Vettela a úplne mu zničil ľavú časť monopostu. Komisári si pilotov predvolali, no trest nikomu neudelili. Z kamier je jasne vidieť, že Stroll nedával pozor a zničil súperovi monopost.

VC Malajzie, Sebastian Vettel

Tohtoročná VC Malajzie bola rozlúčková. Budúci rok vypadla z kalendára F1, čo je veľká škoda. Konalo sa tu hneď niekoľko nezabudnuteľných Veľkých cien, jednu z nich si ešte stále môžete pozrieť ako oficiálne sprístupnenú na kanáli Formuly 1 na YouTube a je to VC Malajzie 2001 https://youtu.be/Rr0JEltbQUg

Po VC Malajzie je na programe už o týždeň VC Japonska.

Výsledky pretekov:

1 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 56 1:30:01.290 25
2 44 Lewis Hamilton MERCEDES 56 +12.770s 18
3 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 56 +22.519s 15
4 5 Sebastian Vettel FERRARI 56 +37.362s 12
5 77 Valtteri Bottas MERCEDES 56 +56.021s 10
6 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 56 +78.630s 8
7 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 55 +1 lap 6
8 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 55 +1 lap 4
9 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 55 +1 lap 2
10 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 55 +1 lap 1
11 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 55 +1 lap 0
12 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 55 +1 lap 0
13 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 55 +1 lap 0
14 10 Pierre Gasly TORO ROSSO 55 +1 lap 0
15 30 Jolyon Palmer RENAULT 55 +1 lap 0
16 27 Nico Hulkenberg RENAULT 55 +1 lap 0
17 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 55 +1 lap 0
18 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 54 +2 laps 0
NC 55 Carlos Sainz TORO ROSSO 29 DNF 0
NC 7 Kimi Räikkönen FERRARI 0 DNS 0

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár