Miki Čambal

Víťazný Dobšinský kopec 2019 pre Mikiho Čambala

Citroën Saxo RS – Teamu spoločne s Mojmírom Čambalom majú za sebou ďalšie preteky zaradené do seriálu Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu 2019. Tie sa konali v rámci podujatia XXXVI. Dobšinský kopec 2019.

Miki Čambal

Preteky v Dobšinej sa do slovenských kopcových majstrovstiev započítavali iba ako jedno ich kolo. Dôvodom bol fakt, že práve preteky v Dobšinej boli zaradené ako jediné slovenské podujatie seriálu FIA European Hill Climb Championship 2019. A tak boli na sobotu naplánované dve tréningové jazdy a na nedeľu zase dve súťažné, ktoré zároveň určili konečné poradie pretekov. Aj z dôvodu „Európy“ okamžite poskočil počet štartujúcich smerom hore a na štarte sa predstavilo viac ako stotridsať jazdcov. Tých už tradične v Dobšinej podporovalo množstvo fanúšikov, ktorí sa zhromaždili v okolí 6590 metrov dlhej trate.

V triede E1 do 1,6 litra, kde o majstrovské body bojuje aj Miki Čambal, bolo prihlásených niekoľko výborných jazdcov nielen zo Slovenska, ale aj susedných Čiech. Táto kombinácia už pred štartom dávala tušiť, že práve tu sa budú odvíjať nádherné, dych vyrážajúce súboje o desatinky sekúnd. A presne to sa aj v nedeľu udialo.

Miki Čambal

Po prvej súťažnej jazde patrilo Mikimu Čambalovi druhé miesto v triede E1-1600 so stratou iba šesť desatín sekundy na vedúceho jazdca. Rozhodnúť mala druhá súťažná jazda. Na jej štart si však všetci účastníci pretekov museli počkať dlhšie ako si mysleli. Dôvodom bola búrka, ktorá sa prehnala vrchnou časťou trate a cieľom. Riaditeľ pretekov tak pri polovici suchej a druhej polovici mokrej trate musel počkať ako sa počasie vyvinie. Nakoniec to dopadlo tak, že niektoré časti trate boli mokré, iné zasa suché. To však nevadilo Mikimu Čambalovi, ktorý v druhej jazde poriadne pridal. Výsledkom bolo víťazstvo v triede E1-1600 s takmer sekundovým náskokom.

„Som rád, že sa to podarilo. V našej triede sú naozaj veľmi silní jazdci, na dobre vyladených autách. V druhej jazde som zatiahol naplno a vyšlo to. Musím povedať, že aj počasie nás dobre zase popreháňalo, ale s tým už v Dobšinej asi všetci počítajú. Rád by som toto moje víťazstvo venoval človeku, ktorý postavil toto moje auto, čiže Petrovi Ruislovi. Škoda, že už nie je medzi nami,“ zhodnotil Miki Čambal po prejazde cieľom.

Miki Čambal

Nielen Miki Čambal, ale aj ďalší účastníci slovenského kopcového šampionátu si teraz budú mať možnosť užiť voľný víkend. Po ňom však už príde sťahovanie do Uhrovca, kde odštartujú ďalšie dve kolá kopcových majstrovstiev.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jozef Pisch

Pridaj komentár