KL Racing: Nové začiatky na konci sezóny.

Víkendové Rally Tatry sa počasím podobali skôr na Rally Wales, než na typickú slovenskú súťaž. Mrazivý piatkový okruh v Poprade vystriedala v sobotu hustá hmla v Levočských vrchoch. Posledná tohtoročná rally na Slovensku priniesla aj niekoľko noviniek, ako napríklad dva nové súťažné stroje v žilinskom tíme KL Racing.

_MG_9793

Vlasto Majerčák získal s Mitsubishi Lancer EVO IX na septembrovej rally v Košiciach titul v triede 3. Odmena mu prišla do popradského rally servisu v podobe moderného Fordu Fiesta R5. Auto si už vyskúšal na Valašskej rally, ale aj na krátkom teste pred Tatrami. Po 92 km rýchlostných skúšok 41. Rally Tatry prešiel Vlasto cieľovou čiarou za Uložou na 5. mieste absolútne, ako aj v triede 2. Čo na svoju slovenskú premiéru s R5 hovorí sám Dobšinčan? „Na Tatrách sme mali veľa fanúšikov, keďže pôsobíme neďaleko Popradu, a ani Dobšiná nie je odtiaľ ďaleko. Chceli sme sa preto ukázať v dobrom svetle, no zároveň sme to brali tiež ako prípravu na ďalšiu sezónu. Navyše nás s Fordom čaká ešte jedna súťaž v Česku. Čo sa samotnej rally týka, v sobotu nás naozaj zaskočila hustá hmla. Samotný mestský okruh v piatok večer bol tiež veľmi náročný, pričom prejazdy vlásenkami na ručnej brzde sa treba s týmto autom poriadne naučiť — treba si na to zvyknúť. Fiesta R5 je však náradím, ktoré má budúcnosť aj v regionálnych súťažiach, a to určite najbližších pár rokov,“ dodáva mladý pretekár. Zeleno-biela Fiesta v rukách Vlasta Majerčáka s Marcelom Kollárikom poboku bola určite jedným z top vozidiel pre divákov a fanúšikov pod Tatrami.

_MG_7059

O nič menej zaujímavý bol aj Tomáš Kukučka s Marekom Podobníkom na ďalšej novinke vo vozovom parku žilinského tímu: Škoda Fabia WRC, s ktorou jazdí aj Čech Karel Trněný, vycvičila Tomáša naozaj dosýta… Auto nemal nijako otestované a prechod z generačne staršej Octavie WRC bol náročný. Rally je o skúsenostiach. A tie nezískate inak, len za volantom. Navyše šmykľavé, rozbité cesty v Levočských vrchoch nepridali na nálade, i keď adrenalín tiekol žilami plným prúdom. Čo na svoju prvú väčšiu skúsenosť s Fabiou WRC hovorí Tomáš? „Na Tatrách som štartoval po prvýkrát a úprimne – pekne som sa tam vytrápil. Hneď v piatok na mestskom okruhu som na vyťahanom blate padol do jarku, no napokon sme sa odtiaľ dostali. Časová strata však bola priveľká. Preto sme ďalší deň mohli poňať viac-menej ako test a šou pre divákov. Aj tu sme však prežili troje „hodín“ a niekoľko kríz. Auto je oveľa nervóznejšie než Octavia, je uskákanejšie, ale na konci skúšky aj oveľa rýchlejšie… Treba si tiež zvyknúť na iné brzdenie. Keď sa však zadarilo, zajazdili sme slušné časy. Prvýkrát som zažil aj hmlu, ktorej som sa vždy bál. Bol to obrovský adrenalín,“ dodáva Tomáš, ktorý si napokon vyjazdil 8. miesto absolútne a 2. v triede.

_MG_9954

Manažér tímu Marek Lokaj dodáva: „Bola to náročná sezóna, no z nášho pohľadu naozaj úspešná. Tomáš skončil v absolútnom hodnotení šampionátu na treťom mieste, Vlasto na štvrtom, no víťazne v triede 3, zatiaľ čo Tomášovi v triede 11 patrí druhá priečka. Košická rally rozhodla o konečných pozíciách, preto som rád, že sme na Tatrách vyskúšali novú techniku, s ktorou chceme súťažiť budúci rok. Chcem poďakovať partnerom za ich podporu a už teraz sa tešíme na ďalšie skvelé súťaže. Ďakujeme aj hotelu Kukučka v Tatranskej Lomnici, ktorý ubytoval viacero tímov a usporiadal tiež skvelú privítaciu akciu.“

_MG_6989

Motoristickí fanúšikovia uvidia Vlasta aj Tomáša s tímom KL Racing najbližšie budúci víkend 9. novembra na exhibícii Autoshow Slovakia Ring pri Orechovej Potôni.

TS: Martin Trenkler/Race Pro Media, Foto: Trenkler/autosportfoto.sk

Pridaj komentár