Napredovanie Gondu pokračuje, testoval Formulu Renault 3.5

Richard Gonda bol pozvaný jedným z top tímov na oficiálne testovanie Formule Renault 3.5 do španielskeho Jerezu. Dvojdňové testy organizoval promotér World Series by Renault a Gonda tu poprvýkrát osedlal tento monopost. Dokonca sa výkonmi zaradil do prvej desiatky vo svetovej konkurencii skúsených jazdcov.

MOTORSPORTS-JEREZ-WORLD SERIES RENAULT

Richard Gonda sa stále posúva za svojim veľkým snom. Na ceste na výslnie motoršportu sa posunul o ďalší krok. Po skvelom 3. mieste v celkovom hodnotení šampionátu Formuly A1 prišla pozvánka na testovanie monopostu Formuly Renault 3.5. Ide o jednu z najprestížnejších a najrýchlejších formulových sérií, z ktorej sa už pravidelne prestupuje do Formuly 1.

MOTORSPORTS-JEREZ-TEST

Richard Gonda po prvý raz sadol do monopostu Dallara s osemvalcovým motorom výkonom 530 koní, karbónovými brzdami a DRS hneď po návrate z posledného kola FA1. Španielsky okruh v Jereze poznal už zo svojho účinkovania v European F3 Open či Auto GP, a tak sa mohol hneď sústrediť na zžívanie sa s novou technikou. Už v prvej dopoludňajšej časti testov skončil len sekundu za skúseným Brazílčanom Pietrom Fantinom.
„Tieto monoposty sú neustále vyvíjané, krídla sú veľmi účinné a z volantu ovládam aj DRS, teda systém redukcie odporu vzduchu. Na rovinkách tak ideme poriadne rýchlo,“ povedal o testovaní Richard. Oproti výkonom dosiahnutým Formulou 1 na tomto okruhu, tento monopost jazdil len o približne 2 sekundy na kolo pomalšie.

„Dosiahnuté výsledky ma potešili. Verím, že mi to pomôže dostať sa bližšie k F1,“ vyjadril nádej Gonda. „Štandardne, účasť v tejto sérií ovplyvňujú financie, každý pilot musí so sebou priviezť sponzora či sponzorov, aby mohol jazdiť. Na tom neustále pracujeme a do konca roka by sme mali mať rozhodnutie o účasti.“
„World Series je v dnešnej dobe určite najlepšia cesta, ako sa dostať do najvyššej súťaže v motošporte, a dáme všetko pre to, aby sme tam budúci rok Richarda dostali. Je to náročné, no s takým menom, ktoré si budujeme na základe Richardových výsledkov a talentu, ho vo svete pozná stále viac dôležitých ľudí, a preto veríme, že sa nám to podarí. My zastupujeme Richarda a v dnešnej dobe máme na stole mnoho ponúk, kam Richarda umiestniť, no nechceme urobiť unáhlené kroky. Okrem financií si také rozhodnutie vyžaduje aj precízne naplánovanie a prípravu“ hovorí Klaudia Gondová z agentúry Sophidea.

MOTORSPORTS-JEREZ-WORLD SERIES RENAULT

Známy francúzsky tím Tech 1 Racing patrí medzi najúspešnejšie stajne vo Svetovej sérii značky Renault. V minulosti v jeho farbách jazdili aj Daniel Ricciardo, Jean Eric Vergne či Jules Bianchi. V sezóne 2014 zbieral body v oranžovom monoposte aj talentovaný Dán Marco Sørensen. Tieto oficiálne testy hneď po skončení sezóny FR3,5 využívajú tímy na hľadanie nových talentov. Slovenský pretekár svojimi výkonmi zaujal a už má aj niekoľko zaujímavých ponúk.

„Už pred 5 rokmi som obdivoval a s úžasom sledoval jazdcov FR 3.5 a teraz som šťastný, že som v nej mohol jazdiť aj ja. S priebehom a výsledkom testovania som určite veľmi spokojný. Teším sa tomu, že v tíme boli s mojími výkonmi rovnako veľmi spokojní, možno až zaskočení. To je veľmi dôležité. Priebeh bol neuveriteľne tesný na to, že sa testovalo s autom, ktoré jazdí takmer tak rýchlo ako F1 – 16 jazdcov v necelej sekunde! Z pohľadu jazdca je vždy takto vyrovnaný šampionát obrovskou výzvou. Bol by som šťastný, keby som mohol byť na budúcu sezónu súčasťou World Series.“ konštatoval Richard Gonda.

TS: Race Pro Media

Pridaj komentár