VC Austrálie – preteky.

Prvé preteky sezóny 2015 sú za nami a vo Ferrari všetkým padol kameň zo srdca. Začiatok sezóny ,po vcelku zbabranej minuloročnej sezóne, vyšiel.

G.P. AUSTRALIA F1/2015

Rozpačitý štart sezóny zažila celá Formula 1, resp. jej štartové pole. Na štart pretekov sa plánovalo, pre rôzne príčiny, postaviť len sedemnásť áut. Pri zavádzacom kole na štart však skončili pre technické problémy ďalšie dve autá. Daniil Kvyat na Red Bulle a Kevin Magnussen na McLarene nemohli pre techniku odštartovať a tak preteky začalo len pätnásť áut.

Hneď po štarte v tlačenici utŕžilo auto Kimiho Räikkonena niekoľko rán, mohol však pokračovať v pretekoch na ôsmom mieste. Sebastian Vettel si udržal štvrtú priečku po štarte a prenasledoval Felipeho Massu na Williamse. Ďalší akrobatický výkon predviedol smoliar Pastor Maldonado na Lotuse. Tentoraz v tom nebol ako vinník, no jeho rozbitý monopost spôsobil krátky výjazd Safety caru (SC). V tom istom kole skončil v boxoch aj druhý Lotus Romaina Grosjeana a tak stajňa Lotus mohla už baliť.

G.P. AUSTRALIA F1/2015

V samotných pretekoch sme veľa predbiehacích manévrov nevideli. Zaujala kolízia pri predbiehaní Jensona Buttona na McLarene a Sergia Péreza na Force India, po ktorej obaja pokračovali v pretekoch. Svoje si zažil aj Kimi Räikkonen na Ferrari. Postupným tlakom sa prebojoval cez Carlosa Sainza na Toro Rosso a tlačil aj na Daniela Ricciarda na Red Bulle. V sedemnástom kole však zašiel do boxov a stratil tam príliš veľa času. Mechanikom sa nedarilo upevniť ľavé zadné koleso. Ako sa neskôr ukázalo, pri jeho druhej návšteve boxov v 41. kole, nebolo všetko v poriadku s technikou, pretože Kimi Räikkonen krátko po výjazde z boxov odstavil monopost pri trati a nemohol pre uvolnené zadné koleso pokračovať v pretekoch.

G.P. AUSTRALIA F1/2015

Sebastian Vettel na Ferrari naopak nezaznamenal väčšie problémy a postupným tlakom dokázal svoj monopost pretlačiť na tretie miesto. V 25. kole, pri prvej návšteve v boxoch, prebehlo všetko v poriadku a na výjazde predbehol dovtedy pred ním jazdiaceho Felipeho Massu na Williamse. Svoju pozíciu už nepustil a v prvých pretekoch sezóny 2015 a vôbec prvom štarte za Ferrari dosiahol na stupne víťazov. Gratulujeme.

G.P. AUSTRALIA F1/2015

Víťazom pretekov v Melbourne sa stal Lewis Hamilton na Mercedese. Na druhom mieste skončil jeho tímový kolega Nico Rosberg. Tretie miesto patrí spomínanému Sebastianovi Vettelovi na Ferrari, ktorý napriek svojej snahe stratil v cieli na dvojičku z Mercedesu vyše pol minúty. Vyzerá to tak, že Mercedes aj tento rok predvedie spanilú jazdu. Nás môže tešiť to, že sa Ferrari predviedlo v lepšom svetle ako rok minulý.

Výsledky pretekov:

1 L. Hamilton Mercedes 58 1:31:54.067
2 N. Rosberg Mercedes +0:01.360
3 S. Vettel Ferrari +0:34.523
4 F. Massa Williams +0:38.196
5 F. Nasr Sauber +1:35.143
6 D. Ricciardo Red Bull +1 kolo
7 N. Hulkenberg Force India +1 kolo
8 M. Ericsson Sauber +1 kolo
9 C. Sainz Toro Rosso +1 kolo
10 S. Perez Force India +1 kolo
11 J. Button McLaren +2 kolá
– K. Raikkonen Ferrari 40 +18 kôl
– M. Verstappen Toro Rosso 32 +26 kôl
– R. Grosjean Lotus 0 +58 kôl
– P. Maldonado Lotus 0 +58 kôl
– K. Magnussen McLaren 0 +58 kôl
– D. Kwjat Red Bull 0 +58 kôl

 

Ďalšie podujatie je na programe o dva týždne na okruhu v Kuala Lumpur.

 

Zdroj: foto Ferrari S.p.a

Pridaj komentár