VC Maďarska – preteky

Po dlhom čase skvelé preteky priniesli druhé víťazstvo pre Sebastiana Vettela na Ferrari. Dlhú dobu to dokonca vyzeralo na double, no technika bola proti.

VC Maďarska

Hneď prvá štartová procedúra sa nevydarila. Felipe Massa sa nepostavil správne na štartovú pozíciu a jazdci boli vyslaní na ešte jedno zavádzacie kolo. Druhý štart bol famózny. Jazdci Ferrari zaskočili oba Mercedesy a Sebastian Vettel už do prvej zákruty viedol štartové pole, Kimi Räikkonen sa dostal na druhú priečku po prvej zákrute. Tretí v pretekoch pokračoval Nico Rosberg za značného tlaku Lewisa Hamiltona. Ten tlačil až tak, že chyboval a po malom výjazde mimo trate klesol až na desiate miesto.

VC Maďarska

V druhom kole bolo poradie na čele Vettel, Räikkonen, Rosberg, Bottas, Hulkenberg, Kvyat, Ricciardo, Pérez, Massa, Hamilton. Felipe Massa dostal trest 5 sekúnd v boxoch za štartovú procedúru. Valteri Bottas (Williams) predbehol Daniila Kvyata (Red Bull). O niekoľko kôl púšťa Kvyat na žiadosť z boxov svojho tímového kolegu Daniela Ricciarda. V 10. kole predbieha Lewis Hamilton (Mercedes) Felipeho Massu (Williams) a ťukli sa pneumatikami. Obaja pokračujú v jazde a začínajú sa prvé zastávky v boxoch. V 19. kole vidíme kolíziu Péreza (Force India) s Maldonadom (Lotus). Pérez po nadskočení celého monopostu pokračuje v pretekoch. Romain Gosjean (Lotus) dostal trest 5 sekúnd za zlý výjazd z boxov, Pastor Maldonado dostal „prejazd boxami“ za kolíziu s Pérezom. V 25. kole bol na chvíľu mimo trate Lewis Hamilton a pokračuje v jazde. V 39. kole je poradie na čele pretekov Vettel, Räikkonen, Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Bottas, Verstappen, Hulkenberg, Kvyat, Alonso. Už v 41. kole hlási Kimi Räikkonen divné zvuky z auta a stratu výkonu. O dve kolá odpadlo predné krídlo na monoposte Nica Hulkenberga (Force India) a naráža do bariér. Na trati boli vyvesené vlajky virtuálneho safety caru. Na tento stav reagujú tímy zastávkami v boxoch. O niekoľko kôl ide na trať klasický safety car (SC) a piloti Ferrari prichádzajú o svoj náskok. Kolízia Hulkenberga bola v nájazde do prvej zákruty, čo si vyžiadalo čistenie trate a prejazd celého vláčika monopostov za SC cez boxy.

VC Maďarska

V 49. prichádza reštart pretekov, čo hneď využíva Nico Rosberg (Mercedes) a predbieha Kimiho Räikkonena (Ferrari). Kimi sa len ťažko bráni, keď že prišiel o elektronický systém rekuperácie a dodatočného výkonu MGU-K. Vidíme tiež súboj Ricciarda a Hamiltona, pričom došlo ku kontaktu medzi nimi, Hamilton má zničené krídlo a v 52 kole ide do boxov. Neskôr za tento predbiehací manéver dostáva aj trest „prejazd boxami“. V 53. kole ide do boxov Kimi Räikkonen, tím sa snaží reštartovať monopost aj s vypnutím motora. Fín sa vracia na trať, no opäť po niekoľkých kolách ide do boxov a končí v garáži. Pastor Maldonado dostáva ďalší trest „prejazd boxami“ za rýchlosť na pitline. V 64 kole vidíme kontakt Ricciarda a Rosberga. Ricciardo narazil do zadnej pneu Rosberga, ktorý mu zavrel „dvere“. Obaja idú do boxov, Ricciardo po predné krídlo, Rosberg po nové pneu kôli defektu. V 67. kole predbieha Lewis Hamilton pilota Lotusu Romaina Grosjeana a je už na šiestom mieste. Pastor Maldonado (Lotus) dostáva ďalší trest +10 sekúnd za predbiehanie pod SC, trest dostal aj Kvyat (Red Bull) dostal trest 10 sekúnd za nedodržanie limitov trate a trest dostal aj Max Verstappen (Toro Rosso) a to „prejazd boxami“.

VC Maďarska

Šialenú Veľkú cenu Maďarska vyhral Sebastian Vettel na Ferrari. Na stupni víťazov ho doplnili jazdci Red Bullu Daniil Kvjat a Daniel Ricciardo. Diváci mohli vidieť napínavý štart, množstvo kolízií a tvrdých predbiehacích manévrov a ešte väčší počet trestov 🙂 Zvyčajne nudná VC Maďarska si polepšila reputáciu a dala po dlhých rokoch radosť červeným. Ďakujeme!

VC Maďarska

Výsledky pretekov:

1. 5 S. Vettel Ferrari 1:46:09.985
2. 26 D. Kvjat Red Bull +0:05.748
3. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:25.084
4. 33 M. Verstappen Toro Rosso +0:44.251
5. 14 F. Alonso McLaren +0:49.079
6. 44 L. Hamilton Mercedes +0:52.025
7. 8 R. Grosjean Lotus +0:58.578
8. 6 N. Rosberg Mercedes +0:58.876
9. 22 J. Button McLaren +1:07.028
10. 9 M. Ericsson Sauber +1:09.130
11. 12 F. Nasr Sauber +1:13.458
12. 19 F. Massa Williams +1:14.278
13. 13 P. Maldonado Lotus +1:15.142
14. 77 V. Bottas Williams +1:20.228
15. 98 R. Merhi Manor-Marussia +2 kolá
16. 28 W. Stevens Manor-Marussia +2 kolá

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár