VC Talianska – preteky

Perfektnú atmosféru v Monze nepokazil ani zle štartujúci Kimi Räikkonen na Ferrari, ani víťazstvo Lewisa Hamiltona na Mercedese. Naopak, vygradovali ju Sebastian Vettel na Ferrari a medzi tifosi stále veľmi obľúbený Felipe Massa na Williamse.

VC Talianska

Štart pretekov bol ako pohroma pre Ferrari. Kimi Räikkonen sa po skvelej kvalifikácii postavil do prvého radu vedľa Lewisa Hamiltona (Mercedes), no jeho štart sa mu vôbec nepodaril. Ako jediný ostal dlho stáť a s ťažkosťou ho predbehli všetci piloti. Zlý štart mal do pretekov aj Nico Rosberg (Mercedes), keď klesol až na Šiestu priečku. Sebastian Vettel sa dostal na druhú priečku a počas celých pretekov si ju, ako aj Lewis Hamilton prvú priečku, udržal. Na ďalších miestach sa poradie menilo a o treťom mieste nebolo rozhodnuté ani v poslednom kole. Felipe Massa (Williams) sa musel tvrdo brániť pred tímovým kolegom Valteri Bottasom. Ten napokon skončil štvrtý, keď sa mu nepodarilo predbehnúť Felipeho.

VC Talianska

Zábavu pre divákov zabezpečoval Kimi Räikkönen, keď po zlom štarte mal čo dobiehať. Postupne predvádzal svoje jazdecké umenie pri predbiehaní množstva svojich súperov, veď už v siedmom kole bol na deviatej priečke. Napokon to dotiahol na piatu, ktorá mu vydržala až do cieľa. Preteky nedojazdil ani jeden Lotus, no najväčšiu smolu mal Nico Rosberg (Mercedes). Tomu zlyhal motor len tri kolá pred cieľom, keď sa dotiahol na Sebastiana Vettela na dve sekundy straty. Napokon z útoku na monopost Ferrari nebolo nič a maršáli pri trati mali kopec roboty s uhasením horiaceho monopostu Mercedes.

VC Talianska

Zaujímavé bolo počínanie boxov Mercedes. Počas posledných kôl stále tlačili Lewisa Hamiltona cez vysielačku k dosahovaniu ešte rýchlejších časov. Na otázku Lewisa prečo, mu vždy odpovedali, aby sa nepýtal, ale aby pridal. Pravdepodobne mal dosiahnúť taký náskok na druhého Vettela, aby dokázali spraviť ešte jednu zastávku bez ohrozenia prvej priečky. Prečo tomu bolo naozaj tak, sa asi dozvieme po pretekoch.

VC Talianska

Cieľ napokon videl ako prvý Lewis Hamilton (Mercedes), pred druhým Sebastianom Vettelom (Ferrari) a tretím Felipe Massom (Williams). Gratulujeme, Forza Ferrari!

Výsledky pretekov:

1. 44 L. Hamilton Mercedes 1:18:00.688
2. 5 S. Vettel Ferrari +0:25.042
3. 19 F. Massa Williams +0:47.635
4. 77 V. Bottas Williams +0:47.996
5. 7 K. Räikkönen Ferrari +1:08.860
6. 11 S. Pérez Force India +1:12.783
7. 27 N. Hülkenberg Force India +1
8. 3 D. Ricciardo Red Bull +1
9. 9 M. Ericsson Sauber +1
10. 26 D. Kvjat Red Bull +1
11. 55 C. Sainz Toro Rosso +1
12. 33 M. Verstappen Toro Rosso +1
13. 12 F. Nasr Sauber +1
14. 22 J. Button McLaren +1
15. 28 W. Stevens Manor-Marussia +2
16. 98 R. Merhi Manor-Marussia +2
17. 6 N. Rosberg Mercedes +3
18. 14 F. Alonso McLaren +6

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár