VC Singapuru – preteky

Sebastian Vettel to dokázal. Po štarte z prvej pozície nedal súperom žiadnu šancu a po ním kontrolovaných pretekoch zvíťazil vo Veľkej cene Singapuru.

VC Singapuru

Na druhom mieste skončil Daniel Ricciardo z tímu Red Bull Racing a tretiu priečku opäť uchmatlo Ferrari. Kimi Räikkönen doplnil Sebastiana Vettela na pódiu a po skvelej kvalifikácii sa to aj v samotných pretekoch na pódiu červenalo. Až štvrté miesto patrí doterajším lídrom súťažných víkendov, keď štvrtý skončil Nico Rosberg a Lewis Hamilton musel dokonca svoj monopost Mercedes odstaviť v boxoch po strate výkonu.

Pohľadom na čelo kvalifikácie a výsledkov v cieli VC Singapuru by sa mohlo zdať, že sa nič počas pretekov nedialo, no opak je pravdou. Štart pretekov síce prebehol bez vážnejších problémov, no už v trinástom kole, keď niekoľko jazdcov absolvovalo zastávku v boxoch, došlo ku kontaktu Felipeho Massu na Williamse s Nico Hülkenbergom. Pilot Force India skončil vo zvodidlách, Felipe Massa mohol pokračovať v jazde. Jazdec Williamsu práve vychádzal z boxov a so súperom sa nezmestili do zákruty. Po kontakte pre istotu zašiel ešte raz do boxov na rýchlu kontrolu monopostu. Nad traťou sa objavil virtuálny safety car (VSC) a celá premávka bola spomalená. Pre množstvo úlomkov a vyčistenie trate na trať vyšiel aj klasický spomaľovací voz (SC). To využilo celé štartové čelo a do boxov išla väčšina pilotov.

VC Singapuru

V 19. kole prichádza reštart pretekov a na trati sa začalo opäť bojovať. Sebastian Vettel nasadil vlažné tempo a na rozdiel od úvodu pretekov tentoraz neunikal svojim súperom. Piloti Mercedesu na svoje monoposty obuli tvrdšie zmesi a podľa predpokladu mali strácať na čelo niekoľko desatín každé kolo. Vettel však aj podľa Hamiltona brzdil svojou jazdou celé štartové pole, resp. jeho čelo. Po pretekoch, kedy pilotov na stupni víťazov spovedal Eddie Irvine, vyslovil bývalý pilot F1 názor, že Sebastian pomáhal Kimimu k útoku na druhého Ricciarda, čo dáva zmysel. Kimi to však ani raz nevyužil a na Red Bull Ricciarda ani raz nezaútočil.

V 27. kole predbieha Hamiltona (Mercedes) jeho tímový kolega Nico Rosberg. Postupne začína Hamilton klesať v štartovom poli a z jeho vysielačke je počuť, že má problém s výkonom auta. Napokon po niekoľkých kolách končí preteky v boxoch. Podobne skončil aj Felipe Massa, keď po pomalej jazde po okruhu zašiel do boxov. Aby odstúpení nebolo dosť, skončil tam aj Fernando Alonso na McLarene. Na mestskej trati sme mohli vidieť málo predbiehania, no v 37. kole ja na trati divák. Okamžite na trať opäť vychádza SC a spomaluje štartové pole. Sebastian Vettel opäť prichádza o náskok, ktorý si vybudoval. Po odstúpení Lewisa Hamiltona jeho tempo opäť zodpovedalo najrýchlejšiemu monopostu na trati.

VC Singapuru

V 41. kole prišiel reštart a čerstvo prezuté monoposty v boxoch mohli začať ďalšiu časť pretekov. Ďalším spestrením bol súboj Jensona Buttona (McLaren) a Pastora Maldonada (Lotus). Tento súboj zobral na seba Button, keď do vysielačky povedal, že to bola jeho chyba, že si zlomil predné krídlo. Neskoro si uvedomil, že Pastor po výjazde mimo trať bude pomalší a zozadu do neho nešťastne vrazil. Button musel ísť do boxov po nové krídlo, Maldonado pokračoval s mierne poškodeným monopostom.

Pred koncom pretekov predvádzali predbiehacie manévre Max Verstappen (Toro Rosso), Carlos Sainz (Toro Rosso), Felipe Nasr (Sauber). Zväčša sa jednalo o rozdielne pneumatikové stratégie, či použitie DRS zóny. Víťazom pretekov sa aj po zvoľnení tempa pred cieľom stal Sebastian Vettel (Ferrari), pred Danielom Ricciardom (Red Bull) a tretím Kimi Räikkonenom (Ferrari). Sebastian Vettel zvíťazil za Scuderiu Ferrari a v tejto sezóne tretí krát a víťazstvo venoval tímu. Líder šampionátu Lewis Hamilton (Mercedes) dnes nedojazdil pre technickú poruchu, jeho kolega dosiahol len na štvrtú priečku. Či tento stav zodpovedá zlepšeniu Ferrari a Red Bullu, či poklesu formy Mercedesu je otázne. Či to bol len momentálny výpadok formy strieborných šípov uvidíme už o týždeň pri Veľkej cene Japonska.

VC Singapuru

Výsledky pretekov:

1. 5 S. Vettel Ferrari 2:01:22.118
2. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:01.478
3. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:17.154
4. 6 N. Rosberg Mercedes +0:24.720
5. 77 V. Bottas Williams +0:34.204
6. 26 D. Kvjat Red Bull +0:35.508
7. 11 S. Pérez Force India +0:50.836
8. 33 M. Verstappen Toro Rosso +0:51.450
9. 55 C. Sainz Toro Rosso +0:52.860
10. 12 F. Nasr Sauber +1:30.045
11. 9 M. Ericsson Sauber +1:37.507
12. 13 P. Maldonado Lotus +1:37.718
13. 8 R. Grosjean Lotus +2 Rnd.
14. 53 A. Rossi Manor-Marussia +2 Rnd.
15. 28 W. Stevens Manor-Marussia +2 Rnd.

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár