VC Japonska

VC Japonska – preteky

Po štarte z druhého miesta na Veľkej cene Japonska si prvenstvo vybojoval Lewis Hamilton na Mercedese. V úvodných metroch pretekov predstihol tímového kolegu a až do cieľa kontroloval svoje prvenstvo.

VC Japonska

Druhé miesto patrí víťazovi kvalifikácie Rosbergovi. Nico v tvrdom súboji nezvládol tlak zo strany tímového kolegu a miernym výjazdom za obrubníky stratil po štarte tri miesta. Naopak skvelý štart sa podaril Sebastianovi Vettelovi na Ferrari. Po prvej zákrute figuroval na druhom mieste a až do druhej zastávky v boxoch to vyzeralo na druhé miesto aj v cieli. Kimi Räikkonen na Ferrari po štarte získal jednu priečku, no rýchlosť jeho monopostu mu nedovolila napredovať ešte viac v štartovom poli.

VC Japonska

Ďalší priebeh pretekov kontroloval Lewis Hamilton ako líder. O druhé miesto sa pobili Sebastian Vettel a Nico Rosberg. V priamom súboji na trati to nevyzeralo na tlak zo strany jazdca Mercedesu. Po druhej zastávke v boxoch však Rosberg zajazdil skvelé prvé kolo, ktoré stačilo na zdolanie Ferrari. Sebastian Vettel strávil v boxoch zhruba rovnaký čas ako jeho súper, no na výjazde z pit line sa zaradil tesne za Rosbergov Mercedes a stratil tak vybojované druhé miesto. V pretekoch bola núdza o predbiehacie manévre. O „zábavu“ sa starali napríklad Felipe Massa (Williams) a Daniel Ricciardo (Red Bull), ktorí kolidovali už na štartovej rovinke. Obaja museli hneď zájsť po nové pneumatiky kôli defektom. Predbiehacie manévre predviedli Carlos Sainz (Toro Rosso) keď predbehol Fernanda Alonsa (McLaren) hneď v piatom kole.

VC Japonska
Súboje ukázali aj Max Verstappen (Toro Rosso) a Felipe Nasr (Sauber). Predbiehania sa nebál ani Nico Hulkenberg (Force India), keď si poradil v jedenástom kole s Marcusom Ericssonom (Sauber). Vcelku pekný a na tohoto nemca prekvapivý predbiehací manéver predviedol aj Nico Rosberg (Mercedes). Trochu nečakane v osemnástom kole si poradil s dovtedy pred ním jazdiacim Valteri Bottasom (Williams). Predbiehal nezvyklo tvrdo a na nečakanom mieste, za čo si od nás vyslúžil palec hore.

VC Japonska

V 26. kole predbiehal po dlhom snažení Max Verstappen (Toro Rosso) pilota Fernanda Alonsa (McLaren). Z vysielačky bývalého jazdca Ferrari bolo počuť množstvo nadávok na výkon jeho motora. Z vyjadrení bolo počuť porovnanie s monopostom GP2. Nuž, tímu McLaren stávka na výrobcu motorov Honda stále moc nevychádza. Napriek snahe a historickej skúsenosti táto dvojka stále nefunguje na 100%. Na domácej trati v Suzuke si Honda musela vypiť kalich horkosti až do dna.

VC Japonska

V cieli VC Japonska teda evidujeme prvého Lewisa Hamiltona na Mercedese. Druhé miesto patrí jeho timovému kolegovi Nico Rosbergovi a tretie miesto si vybojoval Sebastian Vettel na Ferrari. Skvelú rýchlosť červených podčiarkol štvrtým miestom Kimi Räikkonen.

Výsledky pretekov:

1. 44 L. Hamilton Mercedes 1:28:06.508
2. 6 N. Rosberg Mercedes +0:18.964
3. 5 S. Vettel Ferrari +0:20.850
4. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:33.768
5. 77 V. Bottas Williams +0:36.746
6. 27 N. Hülkenberg Force India +0:55.559
7. 8 R. Grosjean Lotus +1:12.298
8. 13 P. Maldonado Lotus +1:13.575
9. 33 M. Verstappen Toro Rosso +1:35.315
10. 55 C. Sainz Toro Rosso +1 kolo
11. 14 F. Alonso McLaren +1 kolo
12. 11 S. Pérez Force India +1 kolo
13. 26 D. Kvjat Red Bull +1 kolo
14. 9 M. Ericsson Sauber +1 kolo
15. 3 D. Ricciardo Red Bull +1 kolo
16. 22 J. Button McLaren +1 kolo
17. 19 F. Massa Williams +2 kolá
18. 53 A. Rossi Manor-Marussia +2 kolá
19. 28 W. Stevens Manor-Marussia +3 kolá
20. 12 F. Nasr Sauber +4 kolá

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár