VC Ruska

VC Ruska – preteky

Napínavé preteky v ruskom Soči vyhral Lewis Hamilton na Mercedese. Piloti Ferrari s jedným silným výsledkom a jedným nešťastným súbojom v poslednom kole.

VC Ruska

Hneď po štarte si polepšil Kimi Räikkonen na Ferrari, keď sa po súboji dostal až za druhého Lewisa Hamiltona na Mercedese. Viedol Nico Rosberg na Mercedese a na poiatom mieste bol Sebastian Vettel. v strede štartového poľa došlo k havárii, kde skončili v pretekoch Marcus Ericsson na Sauberi a Nico Hulkenberg na Force India. Pilotom sa nič nestalo, no ich monoposty boli nepojazdné a na trať vyšiel Safety Car (SC).

Pri nájazde do štvrtého kola došlo k reštartu pretekov a to využil Valteri Bottas na Williamse. Šikovným manévrom pripravil Kimi Räikkonena o tretie miesto, na čo už pilot Ferrari nedokázal dostatočne zareagovať. Už o kolo neskôr je počuť s Rosbergovej vysielačky problém s plynovým pedálom a po krátkej dobe je už vidieť pomaly jazdiaci monopost Mercedesu, čelo pretekov tak preberá Lewis Hamilton.

VC Ruska

Ako to býva aj na iných okruhoch, aj tu po aktivovaní DRS zóny dochádza k viacerým súbojom. Jeden predviedli aj piloti Ferrari, keď na Kimiho Räikkonena zaútočil Sebastian Vettel. Carlos Sainz na Toro Rosso, aktér sobotnej havárie, sa už v jedenástom kole dostal cez Jensona Buttona na McLarene, pričom štartoval ako posledný. Už v dvanástom kole prichádza ďalšia havária, tentoraz Romaina Grosjeana na Lotuse. Po šmyku v dlhej zákrute rozbil svoj monopost o zvodidlá a končí v pretekoch. Na trať opäť vychádza SC. Do boxov idú Pérez (Toro Rosso), Ricciardo (Red Bull), Sainz (Sauber), Button (McLaren).

V nájazde do sedemnásteho kola prichádza reštart pretekov. Poradie sa mení aj tentoraz. Kimimu reštarty dnes moc nefungujú a po súboji s tímovým kolegom a výjazde mimo trať sa dostáva Sebastian Vettel na štvrté miesto. Postupne sa začínajú zastávky v boxoch, čo využije Sebastian Vettel. Keď do boxov zájde Valteri Bottas na Williamse, zajazdí Sebastian čo najrýchlejšie štyri kolá. Po výjazde z boxov sa dostáva bezpečne pred fínskeho pilota. Niečo podobné sa snaží spraviť aj Kimi Räikkonen, no dostáva sa len tesne za Bottasa. Sebastian Vettel si hneď poradil aj so Sergio Pérezom na Force India a dostáva sa na druhé miesto.

Kimi Raikkonen

V 36. kole sú vidieť pekné súboje Bottasa (Williams) a Räikkonena (Ferrari). Kimi sa snaží dostať pred svojho krajana, no nedarí sa mu. O deväť kôl sa dvojička prehupla cez Daniela Ricciarda na Red Bulle. Kimi mal aj v tomto väčšie problémy. Po útoku na Red Bull si opäť prejazdom mimo trate skrátil šikanu a musel vrátiť takto získanú pozíciu. V 47. kole končí Carlos Sainz mimo trate s poruchou bŕzd. Pri záberoch na jeho brzdiaci monopost bolo vidieť množstvo iskier. Až dve kolá trvalo Kimimu kým sa dostal cez Daniela. O kolo neskôr vidieť Ricciarda ako končí mimo trate s poruchou riadenia. Ďalší monopost cieľ neuvidí.

Sebastian Vettel

V predposlednom a poslednom kole zviedli súboj Pérez, Bottas a Räikkonen. Najskôr sa obaja fíni dostali pred Force India, no Kimi Räikkonen sa nechcel so situáciou zmieriť a zaútočil na Bottasa. Došlo ku kontaktu, čoho výsledkom bol poškodený monopost Williamsu mimo trate. Ferrari Kimiho Räikkonena s poškodeným závesom dojazdilo na piatom mieste, keď ho predbehom aj Felipe Massa na Williamse.

Víťazom pretekov sa stal Lewis Hamilton na Mercedese. Druhé miesto si vyjazdil Sebastian Vettel na Ferrari a tretie, po súboji Bottasa a Räikkonena obsadil Sergio Pérez na Force India. Kimi Räikkonen po pretekoch dostal trest za súboj s Bottasom +30 sekúnd ku konečnému času a klesol na ôsme miesto. Tím Mercedes tak už v Soči získal majstrovský titul.

VC Ruska

Výsledky pretekov VC Ruska :

1. 44 L. Hamilton Mercedes 1:37:11.024
2. 5 S. Vettel Ferrari +0:05.953
3. 11 S. Pérez Force India +0:28.918
4. 19 F. Massa Williams +0:38.831
5. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:42.358
6. 26 D. Kvjat Red Bull +0:47.566
7. 12 F. Nasr Sauber +0:56.508
8. 13 P. Maldonado Lotus +1:01.088
9. 22 J. Button McLaren +1:19.467
10. 14 F. Alonso McLaren +1:26.210
11. 33 M. Verstappen Toro Rosso +1:28.424
12. 77 V. Bottas Williams +1 kolo
13. 98 R. Merhi Manor-Marussia +1 kolo
14. 28 W. Stevens Manor-Marussia +2 kolá
15. 3 D. Ricciardo Red Bull +6 kôl

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár