VC Španielska 2016

VC Španielska – preteky

Veľká cena Španielska priniesla niečo nečakané. Po vypadnutí favoritov na víťazstvo získal zaslúžene
víťazstvo iba osemnásťročný Max Verstappen na Red Bulle.

VC Španielska 2016

Štart pretekov sa nevydaril Lewisovi Hamiltonovi, keď ho predbehol jeho tímový kolega Nico Rosberg. Angličan sa okamžite snažil získať prvenstvo späť a súboj dvoch jazdcov Mercedesu skončil v tretej zákrute, kde Nico vytlačil Lewisa až na trávu, na ktorej sa monopost dostal do šmyku a zobral so sebou aj druhý Mercedes. Obaja piloti skončili s poškodenými monopostami mimo trate a preteky pre nich skončili. Na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo (SC). Poradie v čele po štarte a havárii bolo Ricciardo, Verstappen, Sainz, Vettel, Räikkonen, Bottas, Pérez, Button, Alonso.

Po reštarte sa tentoraz neudiali veľké veci, tie na nás čakali až neskôr. Tímy Red Bull a Ferrari začali medzi sebou strategickú vojnu. Najskôr sa museli obaja jazdci vysporiadať s pomalším monopostom Toro Rosso. Najskôr Vettel v ôsmom a v desiatom kole Räikkonen, obaja predstihli Carlosa Sainza a začali dobiehať niekoľkosekundovú stratu na prvého.

VC Španielska, Kimi Räikkonen

Daniel Ricciardo na Red Bulle išiel ako prvý z čela do boxov v dvanástom kole. O kolo neskôr zašli do boxov Verstappen na Red Bulle a Räikkonen na Ferrari. Až v šestnástom kole išiel do boxov druhý z jazdcov Ferrari Sebastian Vettel a vrátil za oba Red Bully. Na trati sme mohli vidieť v 22. kole horiaci Force India Nica Hulkenberga. Bezpečne vystúpil mimo trate a maršáli uhasili monopost.

Na trati sa odohrávali tesné súboje o priečku najvyššiu. Max Verstappen tlačil na Ricciarda až do 29. kola, kedy išiel Austrálčan do boxov. O kolo neskôr sa zdalo, že na jeho zastávku reagujú vo Ferrari, keď povolali do boxov Sebastiana Vettela. V 35. kole ide do boxov Verstappen a o kolo neskôr na neho reaguje rovnakým spôsobom Räikkonen.

VC Španielska, Sebastian Vettel

Už v 38. kole ide do boxov opäť Sebastian Vettel. Nečakaný krok, ktorý sa dá vysvetliť ako snaha tímu poskočiť v štartovom poli cez boxy. Dovtedy bol Sebastian veľmi blízko k Red Bullom, teraz strácal zastávkou v boxoch 20 sekúnd. Daniel Ricciardo išiel do boxov až v 44. kole a po zaradení sa za Sebastiana Vettela ho s novými pneumatikami skoro dobehol.

V 47. kole vypadol pre poruchu motora Fernando Alonso na McLarene. Postupne sa na čele dobehli Räikkonen a Verstappen, Ricciardo a Vettel. Räikkonen tlačil na prvého Verstappena a Ricciardo zas na Vettela. Kolo čo kolo boli na konci rovinky pokusy o predbehnutie pomocou DRS zóny, no nestačilo to. Max Verstappen na Red Bulle dokázal za sebou udržať monopost Ferrari Kimiho Räikkonena a Sebastian Vettel na Ferrari udržal za sebou rýchly Red Bull Daniela Ricciarda. Ricciardo mal v závere veľkú smolu, keď dve kolá pred koncom pretekov dostal defekt ľavej zadnej pneumatiky. V boxoch mu tím vymenil pneumatiky dostatočne rýchlo a pilot si udržal štvrtú priečku.

VC Španielska 2016

Gratulujeme Maxovi Verstappenovi k zisku prvenstva vo VC Španielska a ako najmladšiemu víťazovi v F1 mu želáme veľké úspechy. Na stupni víťazov ho doplnili Kimi Räikkonen na druhom a Sebastian Vettel na treťom mieste. Po nečakanom odstúpení Mercedesu z pretekov dotiahlo Ferrari obe autá na „bedňu“, no nečakali tak rýchle autá Red Bullu. O dva týždne je tu Monako a tam bude pravdepodobne skvelý výkon Red Bullu pokračovať. Ferrari to bude mať opäť ťažšie a sľubovaný tlak na Mercedes dostáva opäť iné parametre.

Výsledky pretekov:

1. 33 M. Verstappen Red Bull 1:41:40.017
2. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:00.616
3. 5 S. Vettel Ferrari +0:05.581
4. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:43.950
5. 77 V. Bottas Williams +0:45.271
6. 55 C. Sainz Toro Rosso +1:01.395
7. 11 S. Pérez Force India +1:19.538
8. 19 F. Massa Williams +1:20.707
9. 22 J. Button McLaren +1 kolo
10. 26 D. Kvjat Toro Rosso +1 kolo
11. 21 E. Gutierrez Haas F1 +1 kolo
12. 9 M. Ericsson Sauber +1 kolo
13. 30 J. Palmer Renault +1 kolo
14. 20 K. Magnussen Renault +1 kolo
15. 12 F. Nasr Sauber +1 kolo
16. 94 P. Wehrlein Manor +1 kolo
17. 88 R. Haryanto Manor +1 kolo

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár