Ján Daniš

Ján Daniš odštartuje na okruhu Le Mans

Azda najznámejší pretekársky okruh v Európe, francúzsky okruh Le Mans bude počas nadchádzajúceho víkendu hostiť značkový seriál Ferrari Challenge Europe, ktorého účastníkom je aj slovenský jazdec Ján Daniš.
V minulosti už diváci na okruhu mali možnosť sledovať výkon jediného slovenského zástupcu. Stalo sa tak v roku 2011, pričom vtedy v cieli Jankovi Danišovi patrilo šieste miesto, ale aj dobrý pocit zo zdolania novej výzvy, ktorou určite jazda na slávnom okruhu je.

Ján Daniš

„Na okruhu La Sarthe, ležiacom v blízkosti francúzskeho mesta Le Mans, som až doposiaľ oficiálne štartoval iba jeden krát v roku 2011. Tunajšia trať má takmer štrnásť kilometrov a je veľmi rýchla (bŕŕŕ …). Jazdci, ktorí tu štartovali viac krát tu budú mať jednoznačne výhodu. Náš program v LeMans je veľmi striktne nastavený a skúpy na voľné tréningy. Toto podujatie je v našom kalendári niečím iným ako štandardný weekend jazdiaci kdekoľvek inde na okruhu. Spomínal som, že budeme mať málo tréningových jázd a namiesto dvoch štandardných šprintov iba jeden dlhší v sobotu. Podľa prihlásených pretekárov by sa na štart malo postaviť až 45 rovnakých vozidiel Ferrari458 na čo sa neskutočne teším. Uvidíme aké to bude tento rok, nerád by som niečo tipoval, predsa len, ako je známe, mal som niekoľkoročnú pauzu v pretekaní a aj preto je pre mňa najdôležitejšie v tejto sezóne absolvovať čo možno najviac pretekov a snažiť sa v jednotlivých z nich dojazdiť až do cieľa a zdravý. Priznám sa, že na nadchádzajúci víkend sa nesmierne teším, veď jazdiť na okruhu ktorého dĺžka je takmer štrnásť kilometrov, s rovinkami na ktorých sa dá jazdiť rýchlosťou 310 kilometrov za hodinu (v obmedzovači) je úplne niečo iné ako jazda na klasických okruhoch. Už len nájazdy z tak rýchlych roviniek do zákrut, budú niečím výnimočným. Čo sa bezpečnosti týka, myslím si, že okruh je o niečo malo menej bezpečný ako iné štandardné okruhy, čoho dôkazom bolo aj auto, ktoré sa práve predo mnou doslova vznieslo do vzduchu. Našťastie sa nič vážne pri tomto incidente nestalo, ale z môjho pohľadu to vyzeralo dosť akčne. Verím tomu, že si víkend poriadne užijem a odjazdím výborný výsledok,“ opísal svoje pred štartovné pocity Ján Daniš.

Ján Daniš

O tom, ako sa darilo slovenskému zástupcovi, Jánovi Danišovi vás budeme informovať po ich ukončení.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: team

Pridaj komentár