VC Mexika

VC Mexika – preteky

Pomerne nudnú Veľkú cenu Mexika ovládol Lewis Hamilton na Mercedese. Druhým miestom eliminoval stratu v súboji o titul Nico Rosberg rovnako na Mercedese. O tretie miesto sa bojovalo až do záverečných metrov.

VC Mexika

Štart pretekov prebehol tak ako sa patrí. Hneď od prvých metrov sa bojovalo o čo najlepšiu pozíciu do prvej zákruty. Mimo trať sa pozreli obaja jazdci z prvého radu, keď Lewis Hamilton nedobrzdil správne do prvej zákruty a Nico Rosberg v súboji s Red bullom Maxa Verstappena bol vytlačený mimo trať. Obaja pokračovali v pretekoch a pozície na čele sa nemenili. Nad traťou zaviala najskôr fáza VSC a potom sa na trati objavil aj safety car. Do boxov zašiel Daniel Ricciardo na Red Bulle a v pretekoch skončil po kontakte Pascal Wehrlein na Manore.

VC Mexika

Po reštarte pretekov na začiatku štvrtého kola sa začalo opäť bojovať. Sebastian Vettel sa musel brániť pred tlakom od Valteri Bottasa na Williamse. Od 13. kola sa začali prvé zastávky v boxoch a rozbehol ich Max Verstappen na Red Bulle. Sebastian Vettel získal rýchlosť a tlačil na Felipeho Massu, ktorý ja na rovinkách veľmi rýchly, no v technickejšen časti trate stráca a brzdí súperov. Postupne sa v boxoch vystriedajú všetci z čela pretekov až na Sebastiana Vettela. Ten je dostatočne rýchly aj na starej zmesi a nestráca drahocenný čas. V 22. kole púšťa pred seba Daniel Riccirdo kolegu Maxa Verstappena. Je jasné, že tím Red Bull rozdal príkazy. Sebastian Vettel ide do boxov až v 33. kole, pričom napríklad Hamilton išiel do boxov v 18. kole a Nico ROsberg spolu s Kimi Räikkonenom v 21. kole.

VC Mexika

Do boxov sa pozreli druhýkrát Kimi Räikkonen ale aj Daniel Ricciardo. Inak nudné preteky začali gradovať v závere pretekov. Sebastian Vettel na Ferrari dobiehal kolo za kolom Maxa Verstappena na Red Bulle. S novými pneumatikami zas Daniel Ricciardo na Red Bulle dobiehal Sebastiana Vettela. V 68. kole zaútočil Kimi Räikkonen na Ferrari na pilota Nica Hulkenberga na Froce India. Výsledkom boli hodiny Nica, no vyzerá to tak, že ku kontaktu nedošlo. Obaja pokračujú v pretekoch. Ďalší súboj sa odohral v tom istom kole, keď Sebastian tlačil na Maxa. Ten spravil pri brzdení chybu a prejazdom cez trávu získal výhodu a udržal si pozíciu. To sa nepáčilo nikomu a aj tím Red Bull oslovil Maxa aby pozíciu prepustil. Ten však pokračoval a Vettela pred seba nepustil. Dokonca bol tak pomalý, že zbrzdil Vettela a Daniel Ricciardo mohol zaútočiť na Vettela. Tvrdým súbojom jazdec Ferrari pozíciu uhájil, ale do vysielačky nadával čo to dalo 🙂

VC Mexika

Napokon v cieli prišiel prvý Lewis Hamilton na Mercedese, druhé miesto získal v Mexiku Nico Rosberg rovnako na Mercedese. Tretie miesto sporne získal Max Verstappen na Red Bulle. Ešte počas pretekov bolo oznámené prešetrovanie súboja medzi Maxom a Sebastianom, no na pódium sa chystali Lewis, Nico a Max. Až v miestnosti pred pódiom bol Max oboznámený s tým, že mu bol udelený trest +5 sekúnd ku konečnému času, čo ho odsunulo za Daniela Ricciarda. Naopak Sebastian Vettel tým získal tretiu priečku a behom musel zaujať svoje miesto na stupni víťazov, kde to aj patrične oslávil. Na konečný výsledok si asi musíme ešte počkať, pretože sa tím Red Bull ešte asi bude odvolávať.

VC Mexika

AKTUALIZOVANÉ – Komisári v Mexiku mali veľmi dlhú noc. Napokon rozhodli aj o treste pre Sebastiana Vettela za obranný manéver v momente, keď na neho útočil Daniel Ricciardo. Nebrali do úvahy, že bol spomalený Danielovým tímovým kolegom Maxom Verstappenom. Sebastian Vettel tak dostal trest +10 sekúnd k výslednemu času a +2 trestné body. Na stupne víťazov napokon podľa komisárov nepatril ani Sebastian Vettel na Ferrari, ktorého tam dosadili až po niekoľkých minútach po pretekoch, ale Daniel Ricciardo na Red Bulle od zeleného stola. 🙁

Ďalšie preteky po VC Mexika sú na programe o dva týždne v Brazílii.

Výsledky pretekov:

1. 44 L. Hamilton Mercedes 1:40:31.402
2. 6 N. Rosberg Mercedes +0:08.354
3. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:20.858
4. 33 M. Verstappen Red Bull +0:21.323 (spolu s +5 sekundami)
5. 5 S. Vettel Ferrari +0:27.313 (spolu s +10 sekundami)
6. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:49.376
7. 27 N. Hülkenberg Force India +0:58.891
8. 77 V. Bottas Williams +1:05.612
9. 19 F. Massa Williams +1:16.206
10. 11 S. Pérez Force India +1:16.798
11. 9 M. Ericsson Sauber +1 kolo
12. 22 J. Button McLaren +1 kolo
13. 14 F. Alonso McLaren +1 kolo
14. 30 J. Palmer Renault +1 kolo
15. 55 C. Sainz Toro Rosso +1 kolo
16. 12 F. Nasr Sauber +1 kolo
17. 26 D. Kvjat Toro Rosso +1 kolo
18. 20 K. Magnussen Renault +1 kolo
19. 21 E. Gutiérrez Haas F1 +1 kolo
20. 8 R. Grosjean Haas F1 +1 kolo
21. 31 E. Ocon Manor +2 kolá

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár