VC Bahrajnu

VC Bahrajnu 2017 – preteky

Veľkú cenu Bahrajnu vyhral po peknom súboji pilot Ferrari Sebastian Vettel a ujal sa tak prvenstva v šampionáte.

VC Bahrajnu 2017

Druhé miesto si aj po odpykaní trestu piatich sekúnd udržal Lewis Hamilton na Mercedese a na stupňoch víťazov majstrov sveta doplnil Valteri Bottas na Mercedese.

Sebastian Vettel už od štartu prejavoval snahu o víťazstvo, keď dokázal predbehnúť pred ním štartujúceho Lewisa Hamiltona na Mercedese. Ten klesol až za neho a musel svoju pozíciu hájiť pred dotierajúcimi Red Bullmi. Kimimu Räikkonenovi štart moc nevyšiel a zaradil sa práve za dvojicu „lietajúcich býkov“ a Felipeho Massu na Williamse. Prvenstvo si udržal Valteri Bottas na Mercedese, no už v úvode na neho stále dotieral Sebastian Vettel. V ôsmom kole predbieha Kimi Räikkonen Williams Felipeho Massu.

VC Bahrajnu, Sebastian Vettel

Už v deviatom kole ide do boxov na výmenu pneumatík prvý adept, Sebastian Vettel v jedenástom. Sebastian sa včasnou zastávkou snažil o „undercut“, čo je v podtate snaha o predbehnutie súpera pomocou zastávky v boxoch. Valteri Bottas jazdil bez chyby a Sebastian sa nedokázal cez neho dostať, ani sa výrazne priblížiť, preto zvolil pomocou tímu takúto taktiku. Po návrate v boxoch figuroval na dvanástom mieste, ale mal pred sebou čistý vzduch a mohol sa sústrediť na dosahovanie čo najlepších časov. O kolo neskôr išiel do boxov Max Verstappen na Red Bulle a ten sa vrátil na pätnástom mieste, no príliš na to tlačil a skončil v bariérach.

VC Bahrajnu, Sebastian Vettel

V 13. kole sa odohralo veľa vecí a zdalo sa, že Vettel opäť doplatí na predčasnú zastávku v boxoch. Najskôr išli do boxov Kimi Räikkonen na Ferrari a Romain Grosjean na Haase. odohral sa súboj medzi Carlosom Sainzom (Toro Rosso) a Lance Stroll (Williams). Obaja zostali stáť v zákrute po kontakte a tak na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo SC. To spomalilo autá a do boxov išli všetci adepti o prvé priečky. Pri príjazde do boxov si pomerne nebezpečne počínal Lewis Hamilton, keď spomalil až príliš a ohrozil tak premávku. Chcel si tak skrátiť čakanie v boxoch na pred ním stojaci monopost Valteri Bottasa, ktorého mechanici museli obslúžiť najskôr a nedať tak šancu súperom, aby ho predbehli pokiaľ bude čakať.

VC Bahrajnu, Kimi Räikkonen

V sedemnástom kole dochádza k reštartu a preteky opäť pokračujú plným tempom. Sebastian Vettel sa musel brániť pred silným Bottasom, Lewis Hamilton predbehol Daniela Ricciarda na Red Bulle, ktorého predtým v boxoch brzdil. Komisári však počínanie Hamiltona neskôr odmenili +5 sekundami v boxoch, ktoré si musí Lewis ešte počas pretekov „vybrať“. Daniel Ricciardo za SC nedokázal dostatočne zohriať brzdy a klesol aj za Massu a Räikkonena. V 24. kole predbieha Kimi Räikkonen na Ferrari Felipeho Massu na Williamse. V 27. kole púšťa po príkaze z boxov Valteri Bottas svojho kolegu Lewisa Hamiltona, v 29. kole predbieha Ricciardo Massu. Valteri Bottas ide do boxov v 31. kole, Sebastian Vettel o dve kolá neskôr a vrátil sa tesne pred Daniela Ricciarda. V 37. kole ide pred Ricciarda Valteri Bottas a snaží sa dobehnúť Vettela.

VC Bahrajnu, Kimi Räikkonen

V 38. kole ide do boxov Kimi Räikkonen a vracia sa na piatej pozícii. V 40. kole ide do boxov Ricciardo a o kolo neskôr aj Lewis Hamilton. Ten ako hriešnik si musel odpykať najskôr 5 sekúnd v boxoch až potom ho prezuli jeho mechanici. Napriek tomu sa Hamilton vrátil pred Kimiho Räikkonena a ten tak definitívne stratil kontakt s prvou trojkou. V 47. kole ide Hamilton opäť pred Bottasa a snaží sa dobehnúť Vettela, na ktorého práve stráca 13 sekúnd. Do cieľa sa mu ho však nepodarí predbehnúť a na cieľovej páske na neho stráca vyše šesť sekúnd. Znamená to, že by na neho nedokázal zaútočiť aj keby trest nedostal. Ferrari Sebastiana Vettela dnes dominovalo a aj napriek malej strate za SC sa Sebastian môže tešiť z druhého víťazstva v tejto sezóne. Ujíma sa tak prvenstva v šampionáte a na čele je aj tím Ferrari.

VC Bahrajnu

Po VC Bahrajnu si dáme malú prestávku aby sme sa o dva týždne mohli tešiť na súboje v Soči.

Výsledky pretekov:

1 5 Sebastian Vettel FERRARI 57 1:33:53.374 25
2 44 Lewis Hamilton MERCEDES 57 +6.660s 18
3 77 Valtteri Bottas MERCEDES 57 +20.397s 15
4 7 Kimi Räikkönen FERRARI 57 +22.475s 12
5 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 57 +39.346s 10
6 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 57 +54.326s 8
7 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 57 +62.606s 6
8 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 57 +74.865s 4
9 27 Nico Hulkenberg RENAULT 57 +80.188s 2
10 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 57 +95.711s 1
11 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 56 +1 lap 0
12 26 Daniil Kvyat TORO ROSSO 56 +1 lap 0
13 30 Jolyon Palmer RENAULT 56 +1 lap 0
14 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 54 DNF 0
NC 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 50 DNF 0
NC 55 Carlos Sainz TORO ROSSO 12 DNF 0
NC 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 12 DNF 0
NC 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 11 DNF 0
NC 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 8 DNF 0
NC 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 0 DNS 0

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár