VC Veľkej Británie, Kimi Räikkonen

VC Veľkej Británie 2017 – preteky

Šialený záver pre obe autá Ferrari, asi taký je výsledok súboja o prvenstvo v Silverstone. Naopak ďalší kľudný a víťazný priebeh Veľkej ceny zaznamenal Lewis Hamilton na Mercedese.

VC Veľkej Británie, Sebastian Vettel

Opakovaná štartová procedúra po odpadnutí Renaultu Joylona Palmera v zahrievacom kole predznamenala problémy Ferrari. Auto Sebastiana Vettela výrazne na štartovej pozíci dymylo a možno aj malý oheň hlásili piloti štartujúci za Ferrari SF70-H. Napriek tomu, že sa Sebastian Vettel pohol po štarte trochu pomalšie a stratil pozíciu na úkor Maxa Verstappena z Red Bullu, v prvých zákrutách okruhu zvádzali obaja piloti pekný súboj. Max napokon ustál tlak od šampióna. V prvom kole sa odohral súboj Daniila Kvyata na Carlosa Sainza, z ktorého víťazne aj za cenu trestu vyšiel práve potrestaný Kvyat. Takýto interný súboj v prvom kole určite nepotešil šéfov tímu.

VC Veľkej Británie, Kimi Räikkonen

Na trať pre kolíziu vyšiel SafetyCar (SC). Poradie na čele sa ustálilo na Hamilton, Räikkonen, Verstappen, Vettel, Hulkenberg, Ocon, Bottas, Pérez, Vandoorne, Massa… Na začiatku piateho kola sa odohral reštart pretekov, no poradie sa nemenilo. Valtteri Bottas sa postupne začal posúvať dopredu, keď v šiestom kole predbehol Estébana Ocona na Force India a o kolo neskôr Nica Hulkenberga na Renaulte. Naopak Sebastian Vettel zostal visieť za monopostom Maxa Verstappena, ktorý jazdil približne o sekundu pomalšie časy na jedno kolo ako čelo pretekov. Vettel až do devätnásteho kola útočil, viackrát si v rôznych zákrutách vymenili miesto, no Max sa vždy nekompromisne vopchal do zákruty tak, že Sebastian musel uhnúť, či spomaliť aby sa neťukli. Mladícka dravosť, či skôr drzosť a bezohľadnosť opäť slávila úspech.

VC Veľkej Británie

V 19. kole išiel do boxov Sebastian Vettel a pokúsil sa skorčou zastávkou predbehnúť Maxa. O kolo neskôr išiel do boxov aj Max Verstappen na Red Bulle a vrátil sa až za Vettela. Tímu Ferrari taktika vyšla, no strata na prvého bola v tej dobe už 16 sekúnd. Kimi Räikkonen išiel do boxov v 25. kole a vrátil sa za Bottasa. O kolo neskôr išiel do boxov Lewis Hamilton na Mercedese ako líder pretekov. Na prvé miesto sa takmer dostal Valtteri Bottas, ktorý ešte stále nebol v boxoch po nové pneumatiky, no štartoval ako jediný z čela pretekov na tvrdších pneumatikách. Až v 33. kole išiel Bottas do boxov a vrátil sa za Vettela, do boxov zašiel aj Daniel Ricciardo.

VC Veľkej Británie

Keď už sa zdalo, že je o výsledku rozhodnuté, pretože jedna zastávka mala stačiť, ukázala sa tienistá stránka Formuly 1. Tak ako v Azerbaijane, kedy musel mimoriadne do boxov Lewis Hamilton kvôli uvolnenému límcu okolo prilby, museli postupne zastaviť v boxoch obe autá Ferrari. V 49. kole sa začal trhať behúň ľavej predne pneumatiky na Kimiho aute, podobne kvôli bezpečnosti zastavil aj Max Verstappen. O kolo neskôr, teda v predposlednom kole, dostal defekt ľavej prednej pneumatiky aj Sebastian Vettel. Obaja piloti Scuderie teda klesli v poradí pre defekt na rovnakej pneumatike.

VC Veľkej Británie, Kimi Räikkonen

Kimi Räikkonen to dotiahol v cieli na tretie, pričom bol na druhom a Sebastian Vettel až na siedme miesto, keď dovtedy jazdil na treťom mieste. Táto situácia pomohla Vatteri Bottasovi, keď si zaknihoval druhé miesto za svojim tímovým kolegom. Tretie miesto si vydrel Kimi Räikkonen a na stupni víťazov bol oprávnene smutný. Prísť o dobrý výsledok tri kolá pred koncom nepoteší nikoho. Sebastian Vettel napokon berie body za siedme miesto a je už len o jeden bod na čele šampionátu pred naplno bodujúcim Lewisom Hamiltonom.

VC Veľkej Británie, Kimi Räikkonen

Nasledujúca Veľká cena je na pláne o dva týždne a presunieme sa do Maďarska.

Výsledok pretekov:

1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 51 1:21:27.430 25
2 77 Valtteri Bottas MERCEDES 51 +14.063s 18
3 7 Kimi Räikkönen FERRARI 51 +36.570s 15
4 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 51 +52.125s 12
5 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 51 +65.955s 10
6 27 Nico Hulkenberg RENAULT 51 +68.109s 8
7 5 Sebastian Vettel FERRARI 51 +93.989s 6
8 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 50 +1 lap 4
9 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 50 +1 lap 2
10 19 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 50 +1 lap 1
11 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 50 +1 lap 0
12 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 50 +1 lap 0
13 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 50 +1 lap 0
14 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 50 +1 lap 0
15 26 Daniil Kvyat TORO ROSSO 50 +1 lap 0
16 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 50 +1 lap 0
17 94 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 50 +1 lap 0
NC 14 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 32 DNF 0
NC 55 Carlos Sainz TORO ROSSO 0 DNF 0
NC 30 Jolyon Palmer RENAULT 0 DNS 0

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár