ARC Bratislava

ARC Bratislava na konečnom 3. mieste v Asian Le Mans Series!

Dráma až do posledných minút sa odohrala v poslednom kole Ázijskej Le Mans Série na okruhu Sepang v Kuala Lumpur v Malajzii. Slovenský automobilový pretekár Miro Konôpka so svojím tímom ARC Bratislava po kvalifikácii musel vymeniť motor prototypu Ligier JS P217 Nissan a štartoval z posledného miesta na rošte. Hoci to neboli najvydarenejšie preteky sezóny, napokon sa slovenskej ekipe podarilo poskočiť na konečné 3. miesto celkového poradia kategórie LMP2.

ARC Bratislava

Preteky rozbiehal Lotyš Konstantins Calko, no v snahe dostať sa čo najskôr dopredu predbehol štyroch súperov už pred štartovou čiarou, za čo si vyslúžil trest prejazdom boxovou uličkou. A v prvej hodine si ešte „odslúžil“ aj dvojminútovú penalizáciu „stop and go“ za výmenu motora. Postupne sa však predieral dopredu a Miro Konôpka po takmer troch hodinách krúžil na 5. mieste v triede LMP2 a 8. priečke v celkovom poradí. Už to vyzeralo tak, že takto sa preteky aj skončia, no štvrťhodinu pred koncom zostal po rýchlom tankovaní stáť v boxoch čínsky tím Jackie Chan DC Racing X Jota #7. A práve ten bol pred Sepangom v celkovom poradí o bod pred ARC Bratislava na 3. mieste. Čas zrazu bežal veľmi rýchlo a Calko za volantom prototypu pokrsteného menom „Anča“ rýchlymi kolami sťahoval 5-kolovú stratu na čínsku Orecu. Napokon sa mu 6 minút pred koncom štvorhodinových pretekov podarilo dostať na 4. miesto, čo znamenalo opätovný návrat slovenského tímu ARC Bratislava na 3. miesto konečného poradia!

ARC Bratislava

„Už sme ani neverili, že sa nám to môže podariť, no pokladám to za fantastický úspech,“ povedal v cieli pretekov 56-ročný Miro Konôpka. „Tímy Jackieho Chana a BBT (Billionaire Boys Team) boli tento rok lepší. Mali sme tento víkend kopec problémov, menili sme motor, dostali sme penalizácie. V aute bolo asi 70 stupňov, bol to boj o život. No technické problémy mali v závere aj naši súperi. Dokončili sme tretíkrát v sezóne na 4. mieste, no celkovo nám to vynieslo 3. miesto, čo v tejto silnej konkurencii je pre slovenský motoršport obrovský úspech. Verím, že toto umiestnenie nám dáva slušné vyhliadky na opätovný štart v Le Mans.“

ARC Bratislava

ARC Bratislava tak po vlaňajšom 2. mieste v triede LMP3 a historickom štarte na 24h Le Mans nadviazal na skvelé výsledky v Ázii aj v ročníku 2017/18. Po konečnom 3. mieste v LMP2 sa teraz môže začať diplomatický boj o to, aby sa ARC Bratislava opäť dostal do výberu ACO, organizátora 24h Le Mans aj pre rok 2018.

Zdroj: Race Pro Media

Pridaj komentár