VC Azerbajdžanu 2018 – preteky

Šialenú Veľkú cenu Azerbajdžanu mal dokonale pod kontrolou Sebastian Vettel na Ferrari. Napokon sa z víťazstva teší Lewis Hamilton, na ktorého by si ešte päť kôl pred koncom pretekov nikto nevsadil.

VC Azerbajdžanu 2018

Štart pretekov bol na mestskej trati veľmi napínavý, nikto nechcel spraviť chybu, no aj tak sa lámali karbóny a diely áut. Čelo pretekov odštartovalo bezpečne, v strede štartového poľa sa bojovalo ostrejšie. Monopost Kimiho Räikkonena (Ferrari) najskôr absorboval náraz z monopostu Sergia Péreza (Force India), aby v zápätí kolidoval s monopostom Force India Estébana Ocona. Estéban zavrel v zákrute Kimiho až príliš a monopost Force India skončil v bariére. Aj pre túto kolíziu vyšiel na trať Safety Car (SC).

Poradie sa za bezpečnostným vozidlom zoradilo na Vettel, Hamilton, Bottas, Ricciardo, Verstappen, Sainz, Stroll, Pérez, Hulkenberg, Gasly, Leclerc, Vandoorne, Grosjean, Räikkonen… Kimi Räikkonen rovnako ako Pérez a Grosjean zašli do boxov po nové krídla a pneumatiky. Pri reštarte na začiatku šiesteho kola sa opäť tvrdo bojovalo a odniesol si to najmä Daniel Ricciardo na Red Bulle. Jeho tímový kolega na neho tvrdo zaútočil, dokonca sa dotkli aj pneumatikami a v závere súboja sa Daniel sklonil pred kolegom a využil to aj Carlos Sainz na Renaulte, keď ho predbehol. Carlos po reštarte mal navrch aj na Maxa Verstappena (Red Bull), keď si jeho pozíciu v deviatom kole po silnom tlaku berie. Na trati bol aj druhý Renault pri sile, keď si aj Nico Hulkenberg poradil s Danielom Ricciardom.

VC Azerbajdžanu 2018, Sebastian Vettel

Kimi Räikkonen na Ferrari bol v tom čase na desiatom mieste. Nico Hulkenberg sa z progresu moc netešil, keď v priebehu jedenásteho kola spomalil a odstavil monopost. V tom čase Max Verstappen o niečo pomalšie a začínajú sa opäť súboje s jeho tímovým kolegom Ricciardom. Znova sa oba monoposty dotkli pneumatikami a súboje vôbec nevyzerajú tímovo. Max nechce pustiť pred seba nikoho za žiadnu cenu aj napriek tomu, že si v tomto momente pripisuje Ricciardo najrýchlejšie kolo pretekov. v 15. kole ide Räikkonen cez Lance Strolla na Williamse a je už ôsmy. Carlos Sainz sa začína s Renaultom trápiť a ide do boxov po nové pneumatiky. V 17. kole predbieha Kimi Räikkonen pilota Charlesa Leclerca na Sauberi a je už šiesty.

V 22. kole robí chybu Lewis Hamilton a prebrzďuje silno svoje pneumatiky. Po tomto incidente hlási, že musí zájsť po nové obutie a o kolo neskôr sa zastavuje v boxoch. V boxoch sa objavujú viacerí piloti, no z čela pretekov nikto. V 25. kole sa dotiahol Max Verstappen za Lewisa Hamiltona, do vysielačky vraví že ho brzdí, no na trati to tak nevidieť. Skôr sa na neho nedokáže napriek snahe úplne dotiahnuť a zaútočiť.

VC Azerbajdžanu 2018, Kimi Räikkonen

V 27. kole vidíme ďalší súboj Ricciarda a Verstappena, Ricciardo zajazdil najrýchlejšie kolo, no Verstappen sa tvrdo bránil a nepustil ho. V 30. kole ide do boxov Sebastian Vettel na Ferrari. Po návrate stráca na momentálne prvého Valtteri Bottasa na Mercedese 11 sekúnd, Lewis Hamilton stráca na Vettela 7 sekúnd. Sebastian má teda preteky pod kontrolou, keďže Valtteriho ešte zastávka v boxoch čaká. V 35. kole predbieha Ricciardo svojho kolegu Verstappena. V 38. kole ide do boxov Ricciardo a kolo neskôr aj Verstappen. Po výjazde z boxov je Max opäť pred Danielom a schyľuje sa k ďalšiemu tvrdému súboju. Ten vyusťuje haváriou oboch pilotov Red Bullu a na trať vychádza opäť SC.

Od tohoto okamihu sa rúca celá práca na vedení pretekov Sebastiana Vettela. Do boxov idú všetci z čela pretekov a napriek plánovanej taktike sa Valtteri Bottas udržal pred Sebastianom Vettelom. Poradie za SC sa ustálilo na Bottas, Vettel, Hamilton, Räikkonen, Pérez, Grosjean, Sainz, Leclerc, Stroll, Alonso… Počas jazdy za SC napokon havaruje ďalšie vozidlo. Babrák dňa sa stáva Romain Grosjean na monoposte Haas. Reštart prichádza na začiatku 48 kola z 51. Azda jediný moment na útok v zostávajúcich kolách hneď Sebastian Vettel využíva a chce sa dostať pred prvého Bottasa. Nepodarilo sa mu to a klesá za Räikkonena. Dokonca využil situáciu ak Sergio Pérez a dostáva sa pred Vettela o kolo neskôr a to v okamihu, keď prichádza ďalší šok. Tentoraz sa šťastena obrátila od Mercedesu. Valtteri Bottas dostal defekt a prvého miesta sa ujíma Lewis Hamilton.

VC Azerbajdžanu 2018, Kimi Räikkonen

V cieli sa z prvenstva teší Lewis Hamilton na Mercedese. Jeho víťazstvo mu padlo z neba a nebolo moc vybojované. Na druhom mieste sa objavil Kimi Räikkonen na Ferrari, ktorý si po peripetiách v súbojoch napokon druhé miesto zaslúži. Tretie miesto v cieli získal Sergio Pérez, ktorý využil nevydarený útok Sebastiana Vettela a pripisuje pre Force India dôležité body. Po pretekoch však bol ešte prešetrovaný za použitie DRS aj napriek zákazu. Napokon štvrté miesto získal líder pretekov, ktorému to opäť nebolo dopriate. Vedením v šampionáte sa ujíma Lewis Hamilton na Mercedese.

Po VC Azerbajdžanu sa presunieme do Španielska, kde sa bude o dva týždne konať Veľká cena Španielska.

Výsledky pretekov:
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 51 1:43:44.291 25
2 7 Kimi Räikkönen FERRARI 51 +2.460s 18
3 11 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 51 +4.024s 15
4 5 Sebastian Vettel FERRARI 51 +5.329s 12
5 55 Carlos Sainz RENAULT 51 +7.515s 10
6 16 Charles Leclerc SAUBER FERRARI 51 +9.158s 8
7 14 Fernando Alonso MCLAREN RENAULT 51 +10.931s 6
8 18 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 51 +12.546s 4
9 2 Stoffel Vandoorne MCLAREN RENAULT 51 +14.152s 2
10 28 Brendon Hartley SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51 +18.030s 1
11 9 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 51 +18.512s 0
12 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51 +24.720s 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 51 +40.663s 0
14 77 Valtteri Bottas MERCEDES 48 DNF 0
NC 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 42 DNF 0
NC 33 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 39 DNF 0
NC 3 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 39 DNF 0
NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 10 DNF 0
NC 31 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 0 DNF 0
NC 35 Sergey Sirotkin WILLIAMS MERCEDES 0 DNF 0

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár