Ján Miloň

Dve druhé miesta pre Miloňa z Portugalska a Španielska

Dvojica pretekov, dve európske krajiny, množstvo najazdených kilometrov naprieč celou Európou, ale aj výborné umiestnenia Jantar Teamu a Jána Miloňa.

39. Rampa International da Falperra 2018 – Portugalsko

Ján Miloň, slovenský reprezentant v pretekoch automobilov do vrchu spoločne s vozidlom McLaren 650S GT3 absolvoval tretie podujatie zaradené do seriálu FIA European Hill Climb Championship 2018 v Portugalsku. Po minuloročnej premiére prišli vhod znalosti prostredia, ale aj trate. Tá je veľmi pekná, ale aj nesmierne rýchla. Výsledkom bolo druhé miesto v skupine GT, ale aj triede GT3.

Ján Miloň

„Po príjazde do Portugalska nás v prvom rade čakala neskutočná zima a to aj napriek faktu, že sme vlastne smerovali na juh, kde by malo byť teplejšie ako u nás doma. Diváci si náš tím pamätali z minulého roku a srdečne nás vítali, čo ma naozaj potešilo. Celkovo sú diváci v Portugalsku nesmierne srdeční a ich povzbudzovanie je fakt neskutočné. V priebehu všetkých tréningov, ale aj prvej súťažnej jazdy sa mi darilo robiť najrýchlejšie časy, v druhej ma dosť nepochopiteľne predbehol jazdec, ktorý počas celého víkendu zaznamenával iba tretie časy o približne tri až päť sekúnd za mnou. Je to nepochopiteľné a doteraz to neviem pochopiť ako sa to mohlo stať,“ opísal Ján Miloň portugalské preteky.

47. Subida Internacional al Fito 2018

Rovnako ako v minulom roku, aj teraz nasledovalo okamžite po pretekoch v Portugalsku sťahovanie do susedného Španielska. Tu sa totiž konalo na podujatí pod názvom 47. Subida Internacional al Fito 2018 ďalšie, v poradí už štvrté kolo tohtoročného seriálu FIA European Hill Climb Championship. Slovensko na týchto pretekoch reprezentoval opäť Ján Miloň s vozidlom McLaren 650S GT3. Výsledok ? Druhé miesto v skupine GT, ale aj triede GT3.

„Na rozdiel od Portugalska, kde bola neskutočne rýchla trať, v Španielsku bola zase trať nesmierne technická. Tieto dve trate sa od seba neskutočne líšia, čo samozrejme predpokladá aj úplne iné nastavenie podvozku. Tu som sa už stretol aj s mojim súperom, mladým Francúzom na McLarene, s ktorým sme zvádzali krásne súboje aj v Rechbergu. Naše španielske predstavenie bolo akoby cez kopirák, keď nám obom vypovedala poslušnosť spojka a z toho dôvodu sme museli vynechať dve tréningové jazdy a obaja sme rovnako nastupovali do súťažných jázd s jedinou myšlienkou, aby nám autá vydržali až do cieľa. Napriek tomu, že preteky pre mňa skončili druhým miestom, musím vyjadriť veľkú spokojnosť, ale aj veľké ďakujem mechanikom a partnerom Jantar Teamu,“ doplnil Ján Miloň.

Ján Miloň

Ďalším podujatím, kde budú mať fanúšikovia možnosť sledovať Jána Miloňa a jeho McLaren 650S GT3, bude podujatie Ecce Homo Šterneberk, zaradené rovnako do seriálu FIA European Hill Climb Championship 2018 na Morave.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: autor na fotke

Pridaj komentár