SLADECKA MOTORSPORT

Sládečkovci ovládli Hungaroring

Tri štarty a tri prvé miesta zo slávneho okruhu neďaleko Budapešti, kde počas víkendu štartovala FIA CEZ a Eset V4 Cup Series, si odvážal nitriansky tím SLADECKA MOTORSPORT.

SLADECKA MOTORSPORT

Víkend začal trochu hektickým piatkom, pretože prebiehali voľné tréningy a tie na ešte nevyjazdenej a šmykľavej trati priniesli veľa prerušení pre havárie. „Veľa sme sa nepovozili a detaily sme dolaďovať až v sobotu dopoludnia, v priebehu kvalifikácie,“ vysvetľuje Samo Sládečka, ktorého nitriansky tím nasadil do štartu v oboch pretekoch v šprinte. „Kvalifikácia sa nám však vydarila, keď som bol najrýchlejší v triede a v absolútnom poradí som štartoval z piateho miesta,“ pokračuje 25-ročný Nitran, sedlajúci Lamborghini Huracan Evo.

A vydarenú kvalifikáciu dokázal Samo Sládečka výborne zúročiť hneď na štarte prvého víkendového šprintu (25 min, resp. 15 kôl). „Vychytal som „lampy“ (pozn.: štartovacie svetlá) a z piateho miesta som sa prebojoval až na druhé. Za mňa sa zaradil Formánek, ktorému sa tiež podarilo dostať cez rýchlejšie GT3-ky. V ďalších kolách ich trochu brzdil a mne to pomohlo vyjazdiť si menší náskok. Naše „Lambo“ je síce rýchle na rovinkách, no na technickej trati bolo len otázkou času, kedy nás súperi z GT3 triedy dobehnú. Asi v polovici pretekov som sa šmykol a dostal hodiny. Nestratil som veľa času, no podľa predpokladu ma predbehli obidve GT3-ky. V absolútnom poradí som tak skončil na štvrtom mieste, no prvý v našej triede GTC, čo bolo podstatné.“

SLADECKA MOTORSPORT

Prvé víťazstvo pri prvom štarte v sezóne tím SLADECKA MOTORSPORT pred podvečerným štartom vytrvalostných pretekov správne nakoplo. V nich nakoniec štartoval len starší z bratov, Filip Sládečka. „Na štarte ma zablokovali tri autá a nemohol som využiť našu silu,“ opisuje Filip, ktorý v ďalšom priebehu pretekov chvíľu statočne vzdoroval rýchlej GT3-ke Mira Konôpku. Rozhodujúci moment hodinový pretekov však prišiel tesne pred ich polovicou, kedy nastával čas na povinnú zastávku v depe. Jednému z Mercedesov totiž praskol brzdový kotúč a auto zostalo nebezpečne stáť v prvej zákrute. Na trať muselo safety car a viacero pretekárov sa rozhodlo zamieriť do depa. „Ja som si pozorne prečítal pravidlá a vedel som, že počas žltej fázy nie je povolené absolvovať predpísanú PIT STOP. Zostali sme preto na trati,“ vysvetľuje skúsenejší z bratov. To však znamenalo, že nitrianske „Lambo“ došlo do cieľa na piatom mieste a mohlo sa radovať iba z víťazstva v triede. Športoví komisári však neskôr výsledky správne prehodnotili a posádky, ktoré absolvovali PIT STOP počas žltej fázy, odmenili zaslúženou penalizáciou. To úplne zmenilo oficiálne výsledky pretekov a Filip Sládečka sa nakoniec stal nielen víťazom v triede GTC, ale aj absolútnym víťazom v devätnásťčlennom štartovom poli úvodných vytrvalostných pretekov sezóny FIA CEZ – Eset V4 Cup.

SLADECKA MOTORSPORT

V nedeľu dopoludnia sa pokračovalo kvalifikáciou na druhý šprint, kde Samo znova potvrdil svoju piatu priečku. V pretekoch sa mu však nepodarilo zopakovať sobotňajší štart a súperi ho v prvej zákrute vytlačili na vonkajšiu stranu. „Nechcel som riskovať kolíziu a tak som radšej ubral,“ vraví talentovaný Nitran, pred ktorého sa tentoraz dostal jeho priamy súper Formánek. Ešte v polovici pretekov však Sládečka náskok svojho súpera zmazal a po útoku v jedenástej zákrute ho predbehol. „Na dve GT3-ky vpredu som nestačil a tak som sa už sústredil na udržanie víťaznej pozície v našej triede,“ dodáva Nitran, ktorý nakoniec získal aj tretie miesto v absolútnom poradí. Dve víkendové víťazstvá v triede GTC Samuela Sládečku zaslúžene vyniesli do čela priebežnej klasifikácie. Filip Sládečka je zasa lídrom v priebežnom poradí vytrvalostných pretekov. „Myslím, že to môžeme zhodnotiť jednoznačne ako vydarený víkend. Naučil som sa novú trať a podarilo sa nám uspieť pri všetkých troch štartoch. Odchádzame spokojní a už teraz sa tešíme na ďalšie preteky,“ neskrýval radosť Samo Sládečka.

Po úvodných pretekoch na Hungaroringu bude FIA CEZ – Eset V4 Cup Series pokračovať v polovici mája (17. – 19.mája) na krásnom rakúskom okruhu neďaleko Spielbergu, ktorý fanúšikovia poznajú pod názvom Red Bull Ring. Nitriansky tím SLADECKA MOTORSPORT bude svoje pozície z dobre rozbehnutej sezóny v Maďarsku obhajovať aj tam.

Zdroj: Ľuboš Kašický / Foto: Ľuboš Kašický

Pridaj komentár