Rally Prešov

Fantastické šieste víťazstvo Grzyba v Prešove

Poľský pilot slovenského tímu Rufa Sport vyjazdil na Rally Prešov nový rekord a upevnil si vedenie v priebežnom poradí slovenského rely šampionátu.

Rally Prešov

Štvrtý podnik sezóny MSR vrátil definitívne posádky na Slovensko a jubilejný 25.ročník Rally Prešov mal veľa naznačiť, kto má lepšie nakročené na ceste za tohtoročným titulom. Košičan Koči síce vyhral polovicu doterajších súťažných dní, no aj napriek tomu na čele priebežného poradia figuroval Poliak Grzyb. V Prešove sa teda čakala ďalšia priama konfrontácia týchto najlepších pretekárov, ktorá bola o to pikantnejšia, že sa jazdilo na prakticky totožných tratiach ako vlani.

„Bude to veľmi rýchle a rozhodne každý detail,“ uvedomoval si Martin Koči, ktorý začal lepšie a po prvom meranom úseku o tri desatiny sekundy predbehol Grzegorza Grzyba, Diváci si mädlili ruky v očakávaní dramatického súboja. A ten aj prišiel. Už pri druhej rýchlostnej skúške bol poľský pilot tímu Rufa Sport, jazdiaci na Škoda Fabii R5, rýchlejší od Kočiho o dve sekundy a prehupol sa do čela súťaže. „Našli sme svoje tempo. Sme asi o desať sekúnd rýchlejší ako vlani. Bude to poriadne rýchle a nebezpečné,“ priznával Grzegorz Grzyb. Košičan z tímu Škoda Slovakia Motorsport, sedlajúci tiež Škoda Fabiu R5, sa však zastrájal, že ešte zrýchlia. „Je to pekný súboj, ale teraz musíme zrýchliť, aby to stačilo na umiestnenie, ktoré chceme,“ povedal po prvej sekcii Martin Koči.

Keď sme si porovnali časy z vlaňajška s aktuálnymi, tak sa ukázalo, že všetci sa dokázali poriadne zrýchliť. Svoje zohrala nielen znalosť trate, ale aj pokrok v technike, ktorý za ten čas nastal. Divák sa mohol len radovať, pretože v Prešove bolo síce iba sedem vozidiel najvyššej triedy, no jazdilo sa na hraniciach možností. A druhé sekcia, v ktorej na posádky čakali hneď štyri merané úseky, to len potvrdila. Grzyb mal však svoj deň a predviedol fantastický výkon! Zajazdil najrýchlejší čas vo všetkých meraných úsekoch a zvýšil svoj náskok už na 5,5 sekundy. „Snažíme sa ísť najrýchlejšie ako vieme. Auto výborne sedí na trati a všetko funguje bezchybne. Súboj s Martinom nás baví a dúfam, že vydržíme v takom tempe až do cieľa,“ usmieval sa spokojne pilot tímu Rufa Sport. Martin Koči sa naozaj snažil, no musel priznať, že to nestačilo. „Grzegorz má teraz trochu navrch. Máme však pred sebou ešte dve rýchlostné skúšky a ešte sa posnažíme,“ veril stále Koči. Napokon náskok nebol veľký a v pekelnom tempe, ktoré obaja špičkoví pretekári nasadili sa v záverečnej sekcii mohlo stať ešte čokoľvek.

Rally Prešov

Aj do záverečného dvojkola však rodák z Rzeszowa, bývajúci vo Wroclawi, vyrazil rýchlejšie o takmer dve sekundy pred Košičanom! Náskok už vzrástol na sedem sekúnd, no sympatické na Martinovi bolo, že sa nevzdával a v záverečnom úseku zajazdil on najrýchlejší čas. Ten síce na Grzegorza nestačil, no korigoval stratu a potvrdil druhú pozíciu. „Dnes sa išlo extrémne rýchlo. Bolo to napínavé a užili sme si to. Žiaľ, nestačilo to a gratulujeme víťazom,“ uznal čestne porážku Martin Koči, ktorému „čítal noty“ Rado Mozner.

Hviezdou dňa bola zaslúžene posádka tímu Rufa Sport v zložení Grzegorz Grzyb a Jakub Wróbel. Sympatický Poliak predviedol v Prešove fantastický výkon, ktorý korunoval rekordom v počte víťazstiev v prešovskej súťaži. Od roku 2012 je to už šiesty súťažný deň, ktorý Grzyb v metropole Šariša oslavoval. Ktovie, možno ho raz miestni za to vymenujú za „čestného Šarišana“. „Prešoveské rýchlostné skúšky sa mi veľmi páčia a sedia mi. Dnes vládli doslova ideálne podmienky a aj v našom tíme všetko fungovalo perfektne, za čo sa chcem tiež poďakovať. Bolo to nesmierne rýchle a išli sme na 120 %, podobne ako Martin. Je to nádherný výsledok a šieste víťazstvo ma veľmi, veľmi teší,“ radoval sa v cieli zaslúžene najlepší pretekár dňa. Grzyb si týmto víťazstvom zvýšil náskok v priebežnom poradí slovenského rely šampionátu už na dvadsať bodov, pred druhým Martinom Kočim.

Preteky však ešte mali zaujímavé dohru a na potvrdenie výsledkov sme si museli počkať oveľa dlhšie, ako zvyčajne. Košická posádka totiž zabudla na zastaviť na poslednej časovej kontrole pred cieľovou rampou a v predbežných neoficiálnych výsledkoch súťaže bola vyškrtnutá. Následne prebehlo odvolanie sa. Športoví komisári odvolanie priznali a Košičanov vrátili na druhé miesto.

Rally Prešov

Na treťom mieste tak skončila posádka Ďodi Béreš a Lukáš Šintaľ (SK DER Rally Team) jazdiaca tiež na Škoda Fabii R5. „Zrýchľovali sme sa každou ereskou a v závere sme dokonca za Kočim zaostali len o necelú sekundu, čo je výborný výsledok. Sme teda spokojní,“ povedal v cieli štvornásobný víťaz prešovskej súťaže, ktorý v tejto sezóne štartuje prvýkrát na vozidle triedy 2.

Z pekného výsledku sa raduje aj legendárny prešovský pretekár Igor Drotár, ktorý spolu s Imrom Ferenczom (Škoda Fabia R5) došli do cieľa na štvrtom mieste. „Štvrté miesto v takejto konkurencii je veľmi pekné,“ uznával aj sám Prešovčan. „Na druhej strane je to aj trochu športové šťastie, pretože posádka pred nami havarovala takmer v poslednej zákrute. Ale taký je rely šport. Každopádne nám sa išlo veľmi dobre a musím pochváliť organizátorov, lebo trate boli zasa veľmi pekné a všetci sme si to užili.“ Drotár spomínal mladého Čecha Tomáša Pospišilíka, ktorý sa celú súťaž držal na štvrtom mieste, no vyletel z trate v predposlednej zákrute.

Do prvej päťky sa dostal aj Karel Trněný na Forde Fiesta R5. „Piate miesto je pekné. Išlo sa veľmi rýchlo a prejavila sa aj naša neznalosť miestnych tratí,“ priznával Trněný. Hneď za ním však do cieľa došla do cieľa prešovská posádka Tomáš Konečný a Matúš Lejko na Subaru WRX, ktorá bola suverénne najrýchlejšia v triede 3. „Vyhrali sme triedu a pred nami sú len rýchlejšie R5-ky. Sme teda absolútne spokojní. Viac sme dosiahnuť nemohli. Mal som veľmi dobrý pocit z jazdy, Matúš výborne diktoval, auto perfektne fungovalo a aj podmienky na trati nám sadli, takže všetky dôležité elementy sa stretli a výsledok je ich odrazom.“ Za Konečným na druhom mieste v triede 3 skončili bratia Lapdavskí a tretí došiel Marián Kekeňák.

Triedu 5 vyhrala posádka Vlado Hudy a Jaro Frisch s Renaultom Clio Ragnotti. V triede 6 to v úvode vyzeralo na tesný súboj medzi Martinom Koišom a Kamilom Švecom, no napokon si víťazstvo odváža Koiš so Siskom s ich Fordom Fiesta. V triede 7 potvrdil znalosť domácej trate, a vlaňajší šampión triedy 7, Igor Plichta, štartujúci s bratom Radom na svojom Citroene Saxo. Triedu 11 vyhrala posádka Marek Špavelko a Zuzana Lieskovcová (VW Polo Proto) a triedu 12 vyhral Fero Fusko s Pištom Tokolim na Seate Leon.

Extra zmienku si zaslúži nestarnúci Jozef Béreš, ktorý dolaďuje svoj Ford Sierra RS Cosworth. Bývalý dvojnásobný majster Slovenska z rokov 1994 a 1995 všetkým milo prekvapil siedmym najrýchlejším časom celej súťaže v absolútnom hodnotení. Jeho „historik“ však neberie body do MSR a tak ho v tabuľke šampionátu nehľadajte. Rozhodne to náš však potešil a so svojim Fordom sa chystá potešiť aj divákov na augustovej Barum Rally v Zlíne.

Najbližším slovenskou rely súťažou je však trebišovská rely, ktorá je na programe v posledný prázdninový víkend.

Konečné výsledky si môžete pozrieť na http://www.srs.sk/vysledky_new/

Ľuboš Kašický
Tlačový tajomník
Rally Prešov 2019

Foto: Rally Prešov

Pridaj komentár