Michal Žiak

Michal Žiak má za sebou úspešnú premiéru v rally šampionáte

Na 11. Rallye Veľký Krtíš 2019 Michal Žiak určite nikdy v živote nezabudne. Nie preto, že by sa mu tu nedarilo, ale preto, že práve tu si odbil svoju premiéru v rámci slovenských rally majstrovstiev.

Michal Žiak

Podujatie vo Veľkom Krtíši odštartovalo po takmer tridsať ročnej pauze, čiže všetky súťažné posádky, ktoré sa 11. Rallye Veľký Krtíš 2019 zúčastnili, nevedeli ešte pred obhliadkou tratí čo ich vlastne v rámci šiesteho kola Majstrovstiev Slovenska v rally 2019 čaká. Rovnako na tom bol aj Michal Žiak, ktorý práve vo Veľkom Krtíši zažil svoj debut vo veľkom rally šampionáte. Spoločnosť na tratiach mu pritom robilo vozidlo Škoda Fabia R5 a spolujazdec Marek Podobník.

Som rád, že sa mi podarilo dohodnúť na spolupráci s veľmi skúseným spolujazdcom Marekom Podobníkom. Ten je jeden z mála čo tu vo Veľkom Krtíši pred takmer tridsiatimi rokmi štartoval. Volantom však budem točiť ja a plne si to uvedomujem. Idem do toho s veľkou pokorou a mojim jediným cieľom je dojazdiť túto súťaž až do cieľa,“ povedal Michal Žiak pri slávnostnom predstavení súťažných posádok.

Michal Žiak

Po tomto akte, v sobotu už nasledovala samotná súťaž a súboj s časom na rýchlostných skúškach. Tak ako Michal povedal, ani on, ani jeho spolujazdec na dosahované časy nepozerali, sústredili sa hlavne na získavanie nových skúseností. Napriek tomu sa z kola na kolo zrýchľovali, pričom Michal dokázal „dať“ sám sebe napríklad na najdlhšej rýchlostnej skúške oproti prvému prejazdu v poslednom kole takmer štyridsať sekúnd. Aj podľa dosahovaných časov bolo jasne vidieť, že po získaní ďalších skúseností by mohol Michal Žiak v budúcnosti bojovať medzi najlepšími rally jazdcami na Slovensku.

Som v cieli a mám z toho fakt výborný pocit. Myslím, že som v rámci tejto súťaže získal množstvo cenných skúseností. A presne to som potreboval. Navyše som doviezol auto do cieľa bez akéhokoľvek poškodenia. Moja vďaka patrí samozrejme spolujazdcovi, ktoré ma súťažou previedol tak ako som potreboval. Určite sa už teším na posledné kolo majstrovstiev, ktoré bude v Košiciach,“ zhodnotil Michal Žiak v cieli 11. Rallye Veľký Krtíš 2019.

Michal Žiak

Tak ako Michal povedal, v rally súťažiach bude pokračovať v Košiciach o mesiac. Medzitým si však v rámci tréningu „strihne“ aj posledný kopec. O tom však viac v samostatnej správe.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Tibor Szabosi

Pridaj komentár