L Racing, Rally Prešov a nekonečný máj

Máj – lásky čas k motoršportu začal v tíme L Racing skvelým druhým miestom na 22. Rally Prešov. Jožko Béreš ml. a spolujazdec Zoltán Répás spolu s celým tímom bojovali od začiatku nielen s časom, ale miestami aj s technikou a počasím. Výsledok je však zadosťučinením ich tvrdej práce, ktorá v mesiaci máj skutočne nekončí.

L Racing

Postaviť vo vlastných dielňach vozidlo triedy WRC je úloha, ktorej sa na Slovensku zmocnil len tím L Racing z Krásnohorského Podhradia. Okrem Mini John Cooper Works WRC pripravujú aj ďalšie špeciály pre kopcové preteky. S kalendárom, ktorý len v máji predstaví 4 veľké podujatia, to nebude žiadna prechádzka ružovým sadom.

22. Rally Prešov predchádzal test a príprava napokon priniesla svoje ovocie. L Racing mal v zozname štartujúcich tradične niekoľko posádok. Tomáš Fusko/Jakub Slovák na Peugeot 208 VTi R2 v triede 6 skončili po nehode na 6. mieste. V rovnakej triede sa však zadarilo dvojici Ákos Tábori/Tamás Kürti na Citroëne C2R2 Max, ktorí si z Prešova odniesli v triede 6 celkovo 3. miesto. Vladimír Hanuš a Slavomír Harabín si na Mitsubishi Lancer EVO IX vyjazdili 5. miesto v triede 3 a Marek Špavelko/Milan Straka so svojím Nissanom Pulsar GtiR triedu Open opustili hneď po prvej skúške.

L Racing

Jozef Béreš ml.: „Veľmi som sa tešil na mestský okruh, pretože mestské trate mám veľmi rád. Žiaľ, natankovali sme málo benzínu a v každej zákrute nám ho odlievalo; auto tak zakaždým zastavilo takmer na nulu a museli sme sa znovu rozbiehať. Na teste sme takýto problém nemali. Našou jedinou možnosťou bolo natankovať doplna, čo znamenalo 40 kíl navyše. Nebol som tak po piatku veľmi spokojný. V sobotu sme na prvých dvoch rýchlostných skúškach netrafili výber pneumatík, pričom vozovka bola šmykľavejšia, než ju zvyčajne poznáme. Po prvom kole som bol vôbec rád, že sme došli do servisu. Obuli sme tam extra mokré pneumatiky. Od tej chvíle som vyhral všetky skúšky, okrem piatej, na konci ktorej sme chytili defekt. Na Mini sme pred súťažou pracovali hlavne na geometrii, nastavení tlmičov a menili sme pružiny. Auto sa tým zrýchlilo, no náš hlavný problém s riadiacou jednotkou sme ešte neodstránili. Času v nabitom kalendári však veľa nie je…“

L Racing

Ján Lipták: „Samotná súťaž prebehla celkom dobre, i keď na úplne prvej skúške došlo k menším omylom zo strany organizátorov, no našťastie sa nič vážne nestalo. S problémom sme však bojovali aj my: na Mini sa odlievalo malé množstvo paliva, ktoré sme natankovali, a auto nečakane zastavovalo. No okrem sobotňajšieho prvého kola, kedy auto nemalo správne obutie, prišli už len samé dobré výsledky. Naše ďalšie posádky sa svojich úloh zmocnili celkom pekne a s ich výsledkami sme v rámci možností spokojní. Každý z nich sa ešte môže zrýchľovať a zberať cenné body. Hneď po návrate domov už intenzívne pracujeme ako na Mini, tak na kopcových špeciáloch. Budem sa však znovu a znovu opakovať: množstvo rally tímov jazdí aj kopce, no a autá treba poriadne pripraviť: na to však máme extrémne málo času! My – ktorí budujeme vlastné špeciály, tak pracujeme a cestujeme bez oddychu. Minulý rok bol kopcový kalendár veľmi zlý, no tento rok je ešte horší. Človek sa potom nemôže zbaviť pocitu, že sa tento kalendár pripravuje len pre pár ľudí. Rovnako mám výhrady aj k tomu, že sú v kopcovej komisii aktívni pretekári a objektivita rozhodnutí tým pádom klesá. Máme veľa kopcov na Slovensku, ktoré nie sú využité. Tie zahraničné dokáže navštíviť len zopár Slovákov. Pre koho je ten kalendár teda robený? Nikto z kompetentných si asi neuvedomuje, že na autá a pretekanie potrebujeme čas, a rovnako čas aj na ne zarábať. Budem hovoriť s funkcionármi zo SAMŠ, pretože takéto rozloženie sezóny je naozaj nemysliteľné a absurdné.“

Pred nami je teda 41. Bieszczadzki Wyścig Górski Załuż (8.-10. máj), na ktorom sa opäť ukáže trojica jazdcov L Racing: Jozef Béreš ml. (Mitsubishi Lancer 3-9), Peter Lipták (Mitsubishi Lancer EVO IX) a Ján Lipták (Toyota Celica). Bude to boj na náročných technických úsekoch plných vláseniek, ktoré sú rozosiate na 4,7 kilometroch poľskej trate.

Zdroj: Martin Trenkler/RPM / Foto: Szabosi/autosportfoto.sk

Pridaj komentár