VC Monaka – preteky

Prestížne preteky v uliciach Monaka vyhral Nico Rosberg na Mercedese. Jeho prvenstvo mu však bolo darované.

VC Monaka

Hneď od štartu si prvé miesto strážil vynikajúco jazdiaci Lewis Hamilton na Mercedese. Aj keď do prvej zákruty po štarte tlačil na druhú priečku Sebastian Vettel na Ferrari, jazdci Mercedesu si udržali prvé aj druhé miesto. Pekný štart predviedli aj jazdci Red Bullu, dokonca si vymenili pozíciu, keď Daniil Kvjat predbehol Daniela Ricciarda. V prvom kole prišiel o predné krídlo Nico Hulkenberg (Force India) pri súboji s Fernandom Alonsom (McLaren). Nico musel ísť do boxov po nové krídlo, Fernando pokračoval a dostal za súboj trest päť sekúnd v boxoch.

V 6. kole predviedol Max Verstappen (Toto Rosso) predbiehací manéver na Pastora Maldonada (Lotus) a vydaril sa mu. Je jasné, že v Monaku takéto „parádičky“ uvidíme len sporadicky. O kolo neskôr končí Maldonado v boxoch s technickým problémom. Od pätnásteho kola začínajú zastávky v boxoch. V 38. kole ide do boxov Kimi Räikkonen (Ferrari) a pri výjazde sa dostáva pred Daniela Ricciarda (Red Bull), ktorý bol v boxoch kolo pred ním. Podobný menéver nezopakoval Sebastian Vettel, keď sa mu nepodarilo predbehnúť Nica Rosberga. Podľa predpokladov bola táto zastávka jediná, ktorú piloti vo Veľkej cene Monaka absolvovali.

V 43. kole končí v Saint Devote, prvej zákrute okruhu, Fernando Alonso. V 48. kole ide do boxov Max Verstappen a mení svoje pneumatiky. Po výjazde z boxov je jeden z najrýchlejších pilotov na trati a zaradil sa za Sebastiana Vettela, aj keď s jednokolovou stratou. Max vynikajúco využil to, že Vettelovi razili cestu modré vlajky pri predbiehaní jazdcov o kolo. Postup Verstappena zastavil až Romain Grosjean (Lotus). Ten sa nenechal predbehnúť a Verstappen musel na neho tlačiť aby ho predbehol. Súboj skončil až tvrdým nárazom Toro Rosso do zvodidiel, pri pokuse predbehnúť Lotus. Na trati sa objavil znak Virtuálneho Safety Caru (VSC) a následne aj Safety Car. Do boxov zašlo pár jazdcov a čo bolo kľúčové, aj Lewis Hamilton (Mercedes), líder pretekov. Tím, aj samotný jazdec, vyhodnotili situáciu tak, že sa stihne vrátiť na prvom mieste a to bola chyba. Lewis Hamilton klesol na tretie miesto a lídrom pretekov sa stal Nico Rosberg.

VC Monaka

Po reštarte sa poradie na čele nemenilo, prvý videl cieľ Nico Rosberg (Mercedes), pred druhým Sebastianom Vettelom (Ferrari) a tretím, smoliarom pretekov, Lewisom Hamiltonom (Mercedes). Súboj o priečku zviedli Ricciardo a Räikkonen. Ricciardo narazil zboku do Räikkonena. Obaja pokračujú v pretekoch a Ricciardo za to ani nedostal trest.

Taktické zmýšľanie predviedol tím Red Bull. Daniel Ricciardo bol v závere pretekov o toľko rýchlejší, že Daniil Kvjat bol požiadaný, aby prenechal pozíciu Ricciardovi a ten mohol začat stíhať Lewisa Hamiltona. Tak sa aj stalo a Ricciardo sa dostal až na dostrel Mercedesu. Nedarilo sa mu ho ale predbehnúť, len ho prinútil k obrane. Tesne pred cieľom bol Ricciardo požiadaný, aby pozíciu vrátil kolegovi, ak nemá na predbehnutie „strieborného šípu.

V cieli sme videli radosť prvého a druhého, no smútok na strane tretieho. Už o dva týždne môže byť všetko inak.

Výsledky pretekov:

1. 6 N. Rosberg Mercedes 1:49:18.420
2. 5 S. Vettel Ferrari +0:04.456
3. 44 L. Hamilton Mercedes +0:06.053
4. 26 D. Kvjat Red Bull +0:11.965
5. 3 D. Ricciardo Red Bull +0:13.608
6. 7 K. Räikkönen Ferrari +0:14.345
7. 11 S. Pérez Force India +0:15.013
8. 22 J. Button McLaren +0:16.063
9. 12 F. Nasr Sauber +0:23.626
10. 55 C. Sainz Toro Rosso +0:25.056
11. 27 N. Hülkenberg Force India +0:26.232
12. 8 R. Grosjean Lotus +0:28.415
13. 9 M. Ericsson Sauber +0:31.159
14. 77 V. Bottas Williams +0:45.789
15. 19 F. Massa Williams +1 kolo
16. 98 R. Merhi Manor-Marussia +2 kolá
17. 28 W. Stevens Manor-Marussia +2 kolá

Zdroj: Scuderia Ferrari

Pridaj komentár