Slovak National Hill Climb Team

Ambrúz z Jahodnej s ďalším víťazstvom

Tretie kolo slovenského kopcového šampionátu, Moris Cup Jahodná 2016, odštartovalo iba týždeň po pretekoch v poľskej Zaluźi. Samozrejme ani tu nechýbal Slovak National Hill Climb Team.

Slovak National Hill Climb Team

Na štart pretekov, ktoré v sebe zahŕňali v rámci slovenských majstrovstiev dva samostatne bodované dni, sa Slovak National Hill Climb Team postavil so štvoricou jazdcov. Pôvodne síce mali štartovať celkovo piati, žiaľ motor Florekovho Fordu Escort Cosworth, sa po poruche v Zaluźi nepodarilo dostať do súťaženia schopného stavu.

Spomedzi štvorice jazdcov sa na Jahodnej najlepšie darilo Petrovi Ambrúzovi a jeho Vauxhall Vectra, keď nielen v sobotu, ale aj v nedeľu spoločne vyhrali triedu E1 do dvoch litrov v rámci slovenských majstrovstiev, ale dosiahli aj na ôsme miesto v rámci triedy kategórie 3 v súťaži započítavanej do FIA International Hill Climb Cup.

Slovak National Hill Climb Team

„Je pravda, že sa mi podarilo získať plný počet bodov v triede, čo sa však týka samotných jázd, veľmi spokojný nie som. Išiel som na starších pneumatikách a to sa odzrkadlilo samozrejme aj na mnou dosahovaných časoch. V minulosti sa mi darilo robiť aj lepšie. Som však v cieli, čo je dobre a som spokojný, že aspoň moje auto fungovalo bez problémov,“ povedal po pretekoch Peter Ambrúz.

Druhým jazdcom, ktorému sa síce podarilo dojazdiť počas oboch súťažných dní do cieľa bol Peter Kacvinský, toho však počas celého víkendu trápil problém so spekajúcimi sa káblami na Renaulte Clio.

Slovak National Hill Climb Team

„Počas celého víkendu som objavoval stále nové a nové problémy v elektrických kábloch a v podstate celý víkend som ich nahrádzal novými. Teraz, na záver som si už myslel, že by to mohlo byť v poriadku, ale realita je iná. Som rád, že sa mi nakoniec podarilo dôjsť až do cieľa. Doma budem mať o zábavu postarané,“ vysvetľoval Peter Kacvinský.

Do cieľa prvého dňa dojazdil aj Miro Čiliak s formulou Metalex MTX 1-06, ktorému patrilo hneď niekoľko štvrtých miest a to v rámci kategórie 5 v súťaži FIA Historik Hill Climb Championship, ale aj absolútnom poradí Majstrovstiev Slovenska historických automobilov a druhé miesto v kategórii HK3. V nedeľu mu však na štarte roztrhlo obe poloosi a súťaž pre Mira tým pádom skončila.

Slovak National Hill Climb Team

„Veľmi som sa tešil, že formula po oprave u Ďodiho Béreša funguje. Je síce pravda, že mi ešte trochu robilo problém radenie rýchlostí, ale to bolo vo mne a nie technike. Po sobote, keď som už začal formule veriť, mi ale hneď po štarte roztrhlo obe poloosi. Jedna z nich dokonca odletela do lesa a ja som šťastný, že tam nestál žiaden divák,“ opísal adrenalínové chvíle Miro Čiliak.

Ešte horšie dopadol Sergej Škarpíšek, ktorému porucha na elektroinštalácii vozidla Opel Calibra zabránila dokončiť už druhú sobotňajšiu súťažnú jazdu. Napriek následnej oprave, však Calibra nefungovala ani v nedeľu.

„Auto išlo fantasticky a ja som sa dobre povozil. Škoda, že to bolo iba v tréningoch. Nič sa nedeje, doma poruchu opravíme a na ďalších pretekoch sa opäť vidíme,“ zhodnotil Sergej Škarpíšek záverom.

Slovak National Hill Climb Team

Slovak National Hill Climb Team teraz čaká dvojtýždňová pauza a po nej sa jazdci tímu opäť predstavia divákom motoristického športu v rámci podujatia Ecce Homo Šterberk.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jozef Pisch

Pridaj komentár