VC Monaka, Sebastian Vettel

VC Monaka – preteky

Z časti upršanú Veľkú cenu Monaka vyhral Lewis Hamilton, ktorému darovali víťazstvo mechanici Red Bullu.

VC Monaka, Kimi Räikkonen

Preteky začínali na upršanej trati, aj preto mali všetky autá obuté pneumatiky do dažďa a samotná štartová procedúra bola presunutá na zodpovednosť bezpečnostného vozidla SC. Až na začiatku ôsmeho kola sa začalo skutočne pretekať a poradie sa preto dovtedy nemenilo. Úzke cesty Monaka predpovedali „vláčiky“ áut za sebou a bolo to vidieť hneď od začiatku.

V úvode sa Jolyon Palmer z tímu Renault F1 Team ocitol v bariére pri trati a nad okruhom zaviala fáza virtuálneho safety caru (VSC). Do boxov v tej dobe zašiel Button na McLarene. Po reštarte v desiatom kole tlačil Lewis Hamilton s Mercedesom na tímového kolegu Nica Rosberga. Už v jedenástom kole bolo vidieť poškodený monopost Kimiho Räikkonena, keď nedobrzdil v najpomalšej zákrute trate a narazil do zvodidiel. Poškodil si predné krídlo a odstavil auto za tunelom a prvej šikane za ním. Preteky sa pre jedno auto Ferrari predčasne skončili.

VC Monaka, Sebastian Vettel

V 14. kole zašiel po nové pneumatiky Sebastian Vettel na Ferrari. Jeho taktika sa ukázala ako nevhodná v momente, keď zostal visieť za pomalším Williamsom Felipeho Massu. Lewis Hamilton stále tlačí na Rosberga až sa ich tím rozhodol, že si piloti výmenia pozície. Hneď ako sa Hamilton dostal pred neho okamžite mu ušiel. Bolo to teda dobré tímové rozhodnutie. Až v 21. kole ide do boxov Massa, ktorý dovtedy brzdil Sebastiana Vettela. O dve kolá ide do boxov Sergio Pérez na Force India a to rozhodlo, že sa dostal tesne pred Sebastiana. Vettel stratil za Massom príliš veľa času. Do boxov zašiel aj vedúci pilot pretekov Daniel Ricciardo na Red Bulle.

V 26. kole bolo poradie Hamilton, Ricciardo, Rosberg, Pérez, Vettel, Hulkenberg, Sainz, Alonso a ďalší. Trať však presychala a do úvahy prišli ďalšie zastávky v boxoch, keď si piloti obúvali „suché“ pneumatiky. Najskôr išli do boxov Pérez, Button a Bottas, o kolo neskôr Hamilton, Vettel, Rosberg, Hulkenberg, Sainz, Verstappen.
Daniel Ricciardo síce reagoval na zastávku Lewisa Hamiltona, no jeho mechanici nemali nachystané pneumatiky a tak stratil návštevou v boxoch veľa času. Zaradil sa za Hamiltona a bolo po nádejách.

VC Monaka, Sebastian Vettel

Do zvodidiel narazil Kevin Magnussen na Renaulte, no pokračuje. Podobné šťastie nemal Max Verstappen, keď opäť rozbil svoj monopost, čo bolo už tretí krát za víkend. Postaral sa o fázu VSC. Jazdci Sauberu predviedli ďalšiu kolíziu, ktorej sa dalo predísť. Piloti síce dostali z boxov požiadavku, aby si vymenili pozície, no napriek tomu si dvaja kohúti skočili do vlasov a kolíziou na trati sa postarali o ďalšiu fázu VSC. V 52. kole sa opäť začalo naplno pretekať, no až do cieľa sa napriek snahe pilotov už poradie príliš nemenilo.

Zvíťazil Lewis Hamilton na Mercedese pred druhým Danielom Ricciardom na Red Bulle. Tretie miesto si vybojoval dobrou taktikou Sergio Pérez na Force India. Osamotený jazdec Ferrari Sebastian Vettel získal štvrtú priečku. Skvelé piate miesto evidujeme pre Fernada Alonsa na McLarene.

VC Monaka, Sebastian Vettel

Ďalšie preteky po VC Monaka sú na programe o dva týždne a kolotoč F1 sa presúva do Kanady.

Výsledky pretekov:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:59:29.133
2. Daniel Ricciardo Red Bull Racing +7.252
3. Sergio Pérez Force India +13.825
4. Sebastian Vettel Ferrari +15.846
5. Fernando Alonso McLaren +1:25.076
6. Nico Hulkenberg Force India +1:32.999
7. Nico Rosberg Mercedes +1:33.290
8. Carlos Sainz Toro Rosso +1 kolo
9. Jenson Button McLaren +1 kolo
10. Felipe Massa Williams +1 kolo
11. Esteban Gutiérrez Haas F1 Team +1 kolo
12. Valtteri Bottas Williams +1 kolo
13. Pascal Wehrlein Manor Racing +2 kolá
14. Romain Grosjean Haas F1 Team +2 kolá
15. Rio Haryanto Manor Racing +2 kolá

Zdroj: Ferrari S.p.A

Pridaj komentár