MTB Racing

MTB Racing na Slovakia Ringu v trojici, ale aj majstrovským titulom

Majstrovstvá Slovenska v pretekoch historických vozidiel do vrchu 2020 ukončilo podujatie na Slovakia Ringu. Ujsť si ho nenechal ani slovenský MTB Racing s trojicou jazdcov.

MTB Racing

MTB Racing Team sa rozhodol, že dvojicu bratov Marcela a Tomáša Beníkovcov doplní v rámci OMV MaxxMotion Hill Climb Race SLOVAKIA RING ešte o jedného jazdca. Tým sa stal Vojtech Illéš, ktorý sa síce predstavil v úlohe predjazdca, ale s plnohodnotným BMW, v ktorom sme v minulosti mohli sledovať Marcela Beníka. Pre Vojta, ktorý sa od budúceho roku chystá zdolávať historickú kopcovú Európu, to navyše bola premiéra v rámci automobilových pretekov.

V minulosti som jazdieval také menšie preteky motokár. Tam som pochytal nejaké pretekárske základy. Toto sú v podstate moje prvé oficiálny preteky, aj keď iba v úlohe predjazdca. Ale to vôbec nevadí, podstatné je to, že som mal možnosť vyskúšať auto, ale aj moje jazdecké skúsenosti. V budúcoročnej sezóne by som rád absolvoval spoločne s MTB Racing Teamom európsky kopcový šampionát historických vozidiel. Tu to bolo všetko v pohode, som rád, že som sa mohol spoločne s MTB Racing Teamom zúčastniť a na vlastnej koži si vyskúšať atmosféru tunajších pretekov,“ povedal spokojný Vojtech Illéš.

MTB Racing

V prípade oboch bratov Beníkovcov boli preteky na Slovakia Ringu o tvrdých bojoch o body v rámci hodnotenia slovenského šampionátu historikov. V nich mal veľkú šancu získať v kategórii HK1 majstrovský titul Marcel Beník. V sobotu svoju kategóriu jednoznačne vyhral a pridal aj druhé miesto v absolútnom poradí, v nedeľu sa mu však začala lepiť smola na päty a v druhej ostrej jazde mu uletel kardan. Našťastie sa Beníkovcom podarilo jeho BMW 2002 dať nejako dohromady a Marcel absolvoval aj tretiu ostrú jazdu. Výsledkom síce bolo tretie miesto v kategórii HK1, ale aj to stačilo na zisk majstrovského titulu.

So sobotou som bol nadmieru spokojný. Mal som možnosť vyskúšať auto aj na vode, v relatívne bezpečnom prostredí, so širokými výletovými zónami a nie medzi zvodidlami. Cítim sa v ňom čím ďalej lepšie. V nedeľu už som toľko šťastia nemal, keďže mi uletel kardan a my sme museli urýchlene improvizovať a nejako dať auto dohromady tak, aby som vedel absolvovať poslednú jazdu. Podarilo sa a odmenou je zisk majstrovského titulu v kategórii HK1, ale aj zisk titulu prvého vicemajstra Slovenska medzi historikmi,“ povedal Marcel Beník po pretekoch.

MTB Racing

Druhý z bratov Beníkovcov, čiže Tomáš sa už tradične predstavil v spolupráci s vozidlom Lancia Beta Coupé. V jeho prípade sa podarilo vybojovať v sobotu druhé miesto v kategórii HK1 a štvrté v absolútnom poradí medzi historikmi a v nedeľu víťazstvo v HK1 a tretie miesto v absolútnom poradí. Uvedené výsledky mu zároveň vyniesli titul druhého vicemajstra Slovenska v kategórii HK1 a štvrté miesto absolútneho poradia v slovenských historických majstrovstvách.

Na túto trať som sa najskôr veľmi tešil. Chcel som si totiž vyskúšať ako chutí jazda na okruhu, ale hneď po prvej jazde ma moje nadšenie prešlo. Čím som však išiel viac jázd, tým to bolo lepšie. V nedeľu už bol super deň, všetko držalo ako malo a ja som spokojný,“ uzavrel rozprávanie Tomáš Beník.

To, či bratov Beníkovcov v tomto roku ešte niekde na pretekoch uvidíme, alebo nie, nie je v tomto momente jasné a tak sa nechajme prekvapiť.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Tibor Szabosi

Pridaj komentár